Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pettävä unelma selviytymisestä

Kulttuuri
 
Arla Kanerva  
Mirka Kleemola
Pasi Pekkola on lahtelainen kirjailija ja entinen koripalloilija, joka on työskennellyt Kiinassa kolme vuotta.
Pasi Pekkola on lahtelainen kirjailija ja entinen koripalloilija, joka on työskennellyt Kiinassa kolme vuotta. Kuva: Mirka Kleemola
Arvio: kirjat
Pasi Pekkola: Lohikäärmeen värit. Otava. 456 s.

Kirjailijan ja kirjan pitäisi mielellään erossa toisistaan. Muutenhan sitä alkaa kuvitella ymmärtävänsä kumpaakin.

Pasi Pekkola kuitenkin käyttää kirjoissaan omaa kokemusmaailmaansa sen verran kouriintuntuvasti, että raja häilyy auttamatta.

Vuonna 2013 ilmestynyt esikoisromaani Unelmansieppaaja kertoi entisestä ammattikoripalloilijasta Tapiosta. Pekkola itse pelasi aiemmin koripalloa ammatikseen.

Lohikäärmeen värit

Pasi Pekkola

Kustantaja: Otava

Ilmestymisvuosi: 2015

Laji: Kaunokirjat, yhteiskunta

Nyt julkaistu toinen romaani, Lohikäärmeen värit, puolestaan kertoo kolmekymppisestä Kimistä, joka matkustaa Kiinaan. Pekkola, 34, työskenteli Kiinassa kolme vuotta.

Tähän teosten ja tekijän välisten yhtäläisyyksien ajatteleminen onneksi loppuukin.

Juonikuvioita tärkeämpää on nimittäin teema, unelmien pettävyys. Kummassakin kirjassa päähenkilö on poikkeuksellisen lahjakas nuorehko mies, joka joutuu kohtaamaan omien unelmiensa näennäisyyden ja menneet tekonsa.

Lohikäärmeen väreissä matematiikkanero Kimi matkaa Kiinaan paetakseen väärien unelmien pilaamaa elämäänsä yhtä lailla kuin etsiäkseen kiinalaista äitiään.

Kimin tarinan rinnalla kulkee hänen äitinsä Xiaolongin tarina Kiinan kulttuurivallankumouksen väkivaltaisilta vuosilta ja sitä seuranneesta hiljaisuudesta Suomessa.

Kirja hyödyntää kliseitä jäyhistä suomalaisista, kuhisevasta idästä, kommunismista ja prostituutiosta, mutta onnistuu rakentamaan syvyyden, joka oikeuttaa omaperäisyyden puutteen.

Nyökkäykset maailmankirjallisuuden suuntaan ovat syviä. Fitzgeraldin Kultahattu kulkee mukana sekä länsimaisen vaurauden että haavekuviin perustuvan rakkauden symbolina. Toisena, samaten traagisena intertekstinä toimii Styronin Sofien valinta.

Niiden kautta rakentuu nimenomaan Xiaolongin tarina: Pienen Lohikäärmeen, joka on valmis tekemään mitä vain selviytyäkseen.

Unelmat ovat samoja kaikilla: rakkaus, turva, raha, vapaus. Mutta unelman saavuttaminen on auttamatta pettymys, sillä sisäistä rauhaa ei tavoita itsekkäillä teoilla.

Tähän Xiaolong havahtuu Kultahattua katsoessaan:

"Tämä ei ollut se Daisy, jota hän oli ihaillut. Tämä Daisy oli hemmoteltu, itserakas, tunteeton, laskelmoiva ihmisraunio, joka ei ansainnut Jayn ikuista rakkautta."

Vain vastuunsa kohtaamalla voi saavuttaa onnen.

Pekkolalla on taito kasvattaa ärsyttävistäkin henkilöistä sympaattisia. Toisinaan tämä tapahtuu turhan vahvoilla alleviivauksilla, mutta tekstiin soljuu jatkuvasti lisää vivahteita.

HSTV: Pasi Pekkola Nokikkain-ohjelmassa kello 10

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat