Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Patrick Rothfussin muhkea fantasiaromaani ylistää tarinoinnin mahtia

Kulttuuri
 
Vesa Sisättö
Arvio: kirjat
Patrick Rothfuss: Viisaan miehen pelko (The Wise Man's Fear). Suom. Satu Hlinovsky. Kirjava. 955 s.
Patrick Rothfuss
Patrick Rothfuss

Missä vaiheessa hyväkin romaani muuttuu liian pitkäksi? Lievä ähky uhkaa, kun lukee yhdysvaltalaisen Patrick Rothfussin Kuninkaansurmaajan kronikan toista osaa Viisaan miehen pelko. Kirjassa on liki 1 000 sivua, jotka on jaettu 152 lyhyeen lukuun, joiden lisäksi teoksessa on kehyskertomukseen kuuluvia "Välisoittoja".

Toisaalta Rothfussin kertomus nuoren musikantin, velhon, seikkailijan ja veijarin Kvothen kasvuvuosista on koukuttavaa tarinointia. Romaanin kehyskertomuksessa varttunut majatalonpitäjä Kvothe kertoo legendaarisista seikkailuistaan Kronikoitsijalle. Toisessa osassa on ehditty toiseen kertomuspäivään.

Kvothe on toisen vuoden opiskelija, jonka maine yliopistolla kasvaa. Hän saa viisaan neuvon pitää välivuosi opinnoista. Kvothe lähtee kaukaiseen Vintasiin neuvomaan paikallista mahtimiestä tämän yksityisissä kosiopuuhissa, mutta tulee auttaneeksi valtiollisissakin asioissa. Kvothe tapaa matkallaan myös tarumaisen Felurianin, miehille turmiollisen viettelijätär-keijun, jolta oppii rakkauden taitoja.

Fantasia- ja tieteisromaaneista sanotaan usein, että niissä teoksen maailma on yksi henkilöistä. Näin voi huoletta todeta Kuninkaansurmaajan kronikastakin. Rothfuss selvästi rakastaa luomaansa maailmaa, jonka historiaa, outoja kansoja ja mystisiä menneisyyden arvoituksia hän tarjoilee lukijalle makupaloina. Tämä kasvattaa teoksen pituutta, mutta kyllä päähenkilöstäkin riittää kerrottavaa.

Jossain vaiheessa tuli mieleen, että ihan jokaista Kvothen elämän käännettä ei olisi ollut tarpeen käsitellä kolmen luvun verran.

Välillä lukijaa sentään armahdetaan merimatkan tiivistyksellä:

"Lyhyesti sanottuna kohtasimme myrskyn, merirosvoja, petollisuutta ja haaksirikon, vaikkakaan emme tässä järjestyksessä."

Rothfussin sarja lepää vahvasti fantasiakirjallisuuden, historiallisen romaanin ja veijaritarinan perinteiden harteilla. Kvothe on herkullinen henkilö: Ryysyistä menestykseen uutteruudella ja lahjakkuudella nouseva nuorukainen, joka ei aina ymmärrä tekojensa seurauksia – etenkään rakkaudessa.

Kasvuvuosiaan aikuisen näkökulmasta tarkasteleva Kvothe kertoo kronikoitsijalle, miten tietoisesti rakensi itsestään legendaa matkimalla muinaisaikojen velhojen tekoja ja laskemalla liikkeelle itseään koskevia tarinoita ja lauluja. Romaani ylistää tarinoinnin mahtia monella tasolla.

Viisaan miehen pelko on runsas ateria fantasian ystävälle. Lukijan tyylistä riippuen sen voi nauttia ahmimalla tai pieninä herkkuhetkinä.

Kirjailijalle on annettava tunnustusta siitä, että hän on malttanut keitellä teoksen valmiiksi huolella ja ajan kanssa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat