Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Runojen lukeminen suistaa helvettiin Kaj Korkea-ahon romaanissa

Kaj Korkea-aho vakiinnuttaa paikkansa kolmannella romaanillaan

Kulttuuri
 
Markus Jokela HS
Kirotun runokokoelman lukeminen suistaa helvettiin Kaj Korkea-ahon mainiossa romaanissa.
Kirotun runokokoelman lukeminen suistaa helvettiin Kaj Korkea-ahon mainiossa romaanissa. Kuva: Markus Jokela HS
Arvio: kirjat
Kaj Korkea-aho: Paha kirja (Onda boken). Suom. Laura Beck. Otava. 317 s.

 

Åbo Akademin kirjallisuustieteen laitoksen kahvikone ei toimi. Muitakin ongelmia maailmassa saattaa olla, mutta vähemmistökielen solkkaajien tasan tarpeettoman tieteenalan tärkeilijöiden sumppimasiinasta kaikki alkaa, ja sen tuntumaan kaikki myös päättyy.

Sanoisin että: painokoneet seis! Etusivu uusiksi.

Paha kirja

Kaj Korkea-aho

Kustantaja: Otava

Ilmestymisvuosi: 2015

Laji: Kaunokirjat, Kotimaiset romaanit

Ei siksi, että pohjalaislähtöinen radiopersoona ja kolumnisti Kaj Korkea-aho (s. 1983) kolmannessa romaanissaan ratkaisisi olemassaolon arvoituksen ja yleisen rauhanomaisen rinnakkaiselon reseptin. Vaan siksi, että samaan aikaan sekä ruotsiksi että suomeksi ilmestyvä Paha kirja tarjoaa kaikille kirjallisuudennälkäisille rennon nuorekkailla asenteilla päivitettyä erinomaisen maittavaa mysteeriperinneherkkua.

Sukupolviromaanissa Tummempaa tuolla puolen (2012) töölöläinen juppius kohtasi paitsi nuoruuden sosiaalisen ahtauden pohjalaiskylässä myös selittämättömän mytologisen kauhun.

Paha kirja on edeltäjäänsä keskitetympi, ja hirviökerrostumaakin Korkea-aho karsii aisoihin. Nyt pirut uhkaavat päästä irti salaperäisen käsikirjoituksen kautta, joka suistaa lukijansa helvettiin. Sata vuotta sitten mahtihäissä Kustavissa manan majoille tuiskahti kerralla enemmänkin sanan rieskassa saastunutta porukkaa.

Umberto Econ Ruusun nimessä (1980) jahdattiin Aristoteleen kirottua kirjaa komediasta. Korkea-ahon viritelmässä vainoaa, kiehtoo ja sijoiltaan vääntää arvoituksellisen suomenruotsalaisen runoilijan kokoelma, näköjään peräti kolmanteen polveen.

Sillä aina löytyy joku muita lahjakkaampi ja uteliaampi kiilusilmä, joka haluaa antaa kaikkensa saadakseen tietää enemmän, vaikka henki menisi. Jossain arkitajunnan tuolla puolen piilee syvempi oivallus ja tieto. Näe se, ja pala!

Synkkämielisyys ja vimmainen äly kietoutuvat tarinassa yhteen, samoin – kliseenomaisesti mutta kai väistämättä – nerokkuus ja hulluus.

Muuan rakkauden, musertavan syyllisyyden ja tiedonjanon vammauttama kirjallisuustieteen laitoksen lehtori luuli jo haudanneensa pahan kirjan riittävän syvälle. Vaan ei. Kumpujen yöstä opus nousee, kuten tällaisissa kirjallisissa jännitysnäytelmissä aina.

Samalla ylösnousemus repii auki myös useamman sukupolven maalliset rikokset toisiaan ja omia periaatteitaan vastaan. Jos ihan rehellisiä ollaan, niin kyllä kirjallisuudentutkijaakin aina seksi kiinnostaa enemmän kuin säkeet.

Kurimuksen keskellä tarinan ainoa sympaattinen hahmo, surkea ikuisuusopiskelija, eräänlainen oman elämänsä, toimeentulonsa ja naissuhteittensa Touho-serkku, rakentelee päivittäisistä vastoinkäymisistään iskulauseita itseironisiin stand up -esityksiinsä, jotka epäonnistuvat säännöllisesti.

Juuri kyseisen epäonnensoturin verran naurua Paha kirja tarvitsee. Mojovaa on sekin, että Kaj Korkea-ahon teosten sitkeä maalitaulu, höpsö mutta ahdistava uskovaisuus, saa tässä mukavan pelastajan roolin. Kun asenne on avoimen nulikkamainen, Jeesus ja lämmin peti mahtuvat kyllä kuvioon: mitäpä sitä älyllistämään turhia.

Korkea-ahon äänilaji on riemastuttava duuri, ehdottomasti, vaikka hän ponnistaakin kulttuurisen jakomielitaudin syövereitä. Jostakin tällaisesta:

"Millaista inhoa hän joskus tunsikaan suurta ja väsynyttä, kaikkea sitä jäykkäniskaista kuppikuntaisuutta kohtaan, joka rehotti ahtaissa suomenruotsalaisissa kallionhalkeamissa kuin kytevä hyönteispesä. Jos oli oikeasti olemassa jokin paha kokoelma vanhoja runoja, se oli suomenruotsalaisuus keskinäisine kultteineen ja aina yhtä ällistyttävine yhteyksineen, hämärine tarkoitusperineen ja rahakkaine ajojahteineen."

Nähdäkseni Kaj Korkea-aho on tullut kirjallisuuteemme jäädäkseen. Aion lukea kaiken mitä hän kirjoittaa, ihan ilokseni.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat