Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hiki ja veri haisevat 30 vuotta vanhassa Musta komppania -fantasiaklassikossa

Glen Cook kirjoitti raadollista sotafantasiaa kauan ennen George R. R. Martinia

Kulttuuri
 
Arvio: kirjat
Glen Cook: Musta komppania (The Black Company). Suom. Markus Harju. Vaskikirjat. 284 s.
Glen Cook
Glen Cook

Kirjailija George R. R. Martinin romaanit ja niihin perustuva Game of Thrones

-televisiosarja ovat tutustuttaneet suomalaiset fantasiakirjallisuuden raadolliseen puoleen. Synkkiin ja väkivaltaisiin tarinoihin, joissa päähenkilöt ajavat omia etujaan, ja kuolema korjaa armotta satoa.

Yksi tämän trendin käynnistäjistä on yhdysvaltalaisen Glen Cookin Musta komppania -kirjasarja. Se kuvaa kuuluisan palkkasoturiarmeijan edesottamuksia ruohonjuuritasolta nähtynä.

Romaanin karskit karjut eivät istu linnoissa tai laadi sotastrategioita, vaan tarpovat henkihieverissä mudan ja veren keskellä. He ovat heittopusseja kaukaisten vallanpitäjien keskinäisissä kädenväännöissä, joissa pienetkin voitot kääntyvät nopeasti raskaiksi tappioiksi.

Musta komppania

Cook, Glen

Kustantaja: Vaskikirjat

Ilmestymisvuosi: 2015

Laji: Kaunokirjat, Käännösromaanit, fantasia

Tarina käynnistyy, kun Musta komppania päätyy pohjoisia valtakuntia hallitsevan Ladyn palkkalistoille. Vuosisatoja haudassa maannut pahuuden valtiatar johtaa maataan kymmenen velhoruhtinaan avulla. Kapinalliset tekevät kuitenkin ankaraa vastarintaa, joten palkkasotureita kaivataan keskelle kiihkeimpiä temmellyskenttiä.

Työmuurahaisten elämä on ankeaa. Edessä on päiväkausia kestäviä marsseja, äärimmäisiä sääilmiöitä sekä jatkuvalla syötöllä hävittyjä kamppailuja. Yhteenottojen välillä tylsistymistä karkotetaan lätkimällä korttia ja tekemällä pikkujäyniä kavereille. Historia ei tule muistamaan taisteluissa kaatuneita.

Mustan komppanian miehet ovat kaukana perinteisistä sankareista. He tappavat ja kiduttavat niin vankeja, naisia kuin lapsiakin. Menneisyyttään pakeneville ammattisotilaille politiikka, moraali ja periaatteet ovat vailla merkitystä. Tärkeitä ovat vain heidän keskinäinen veljeytensä sekä elanto, joka taisteluista irtoaa. Toimiminen halveksittujen voimien palveluksessa piinaa silti osaa komppanian jäsenistä. Sitoumuksista on kuitenkin pidettävä kiinni tai käsistä karkaavat itsetunnon viimeisetkin rippeet.

Romaanin vahvuus on hienhajuisessa ja verenkatkuisessa realismissa, jonka se tuo fantasiakirjallisuuden puhtoisiksi kiillotettuihin perinnemaisemiin. Rivisotilaan näkökulma muuttaa hyvän ja pahan välisen taistelun sumeaksi sopaksi, jossa mustavalkoiset rintamalinjat katoavat, eikä hyvää enää erota pahasta.

Cookin teos onkin läheisempää sukua Robert E. Howardin barbaarifantasioille kuin J. R. R. Tolkienin sadunomaisille taruille.

Kolmen vuosikymmenen iästään huolimatta kirja tarjoilee hyvin toimivaa, kovaksikeitettyä seikkailuviihdettä. Cookin naputtelema teksti on sisältöön sopivan yksinkertaista ja nasevaa. Se riittää herättämään henkiin velhojen maagiset kisailut, ristiriitaiset henkilöhahmot sekä massiiviset ruumisröykkiöt.

Valittu tyylilaji istuu tarinaan siinäkin mielessä, että romaanin kertojana toimii Mustan komppanian lääkäri ja Aikakirjojen laatija, Puoskari. Hän on yksi kundeista, vaikka onkin kumppaneitaan alttiimpi pohtimaan tekojensa moraalisia ja eettisiä ulottuvuuksia.

Cook ei ole George R. R. Martinin veroinen tarinaniskijä, mutta on hienoa, että tämä fantasiakirjallisuuden merkkiteos kääntyy vihdoin suomeksi. Toivoa sopii, että Vaskikirjat-pienkustantamo jaksaa puurtaa kymmenosaisen kirjasarjan loppuun asti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat