Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Esikoisdekkarin rujo päähenkilö valloittaa

Valtaisaksi menestykseksi noussut esikoisdekkari on vallan hyvää luettavaa

Kulttuuri
 
Kate Neil
Paula Hawkinsin esikoiskirjaa on myyty miljoonia kappaleita.
Paula Hawkinsin esikoiskirjaa on myyty miljoonia kappaleita. Kuva: Kate Neil
Arvio: kirjat
Paula Hawkins: Nainen junassa (The Girl on the Train). Suom. Oona Timonen. Otava. 382 s.

 

Aloitus on viehättävän arkinen. Rachel matkustaa säännöllisesti paikallisjunalla Lontooseen ja takaisin. Hänellä on tapana tarkkailla radanvarren talossa elävää pariskuntaa ja kuvitella heille nimet, harrastukset ja koko muukin elämä. Yhtenä päivänä Rachel näkee jotain yllätyksellistä. Ja vähän sen jälkeen radanvarren talon nainen, Megan, katoaa.

Brittiläisen Paula Hawkinsin esikoisdekkari Nainen junassa on ollut Britanniassa valtaisa myyntimenestys ja pysyi ennätysajan myyntilistan kärjessä. Maailmanlaajuisesti kaupaksi on käynyt jo yli kolme miljoonaa kappaletta.

Nainen junassa

Paula Hawkins

Kustantaja: Otava

Ilmestymisvuosi: 2015

Laji: Kaunokirjat, Käännösromaanit, jännitys

Hyvä ja selkeä tarinan aloitus, jonka voi kertoa takakannessa, kirja-arvion alussa tai kirjaa kaverille suositeltaessa, on varmasti ollut yksi syy menestykseen.

Kirjassa vuorottelee kolme naispuolista kertojaa. Rachel, päähenkilö, haikailee ex-miehensä perään ja juo liikaa alkoholia. Anna, joka on Rachelin ex-miehen uusi naisystävä, totuttelee elämään pienen lapsen äitinä. Megan, joka kertoo ajasta ennen katoamistaan, kaipaa vaihtelua parisuhteeseensa.

Vallankäyttö naisen ja miehen parisuhteessa on kaikissa kolmessa kerrontalinjassa isossa roolissa.

Alkoholisti Rachel on kiinnostava sankari trillerille. Hän häiriköi ex-miestään, oksentaa kotiinsa ja elää piinallisessa itsesyytösten kierteessä. Hän on ylipainoinen, epäluotettava ja saa ihmisiltä ikäviä katseita. Hän herättää sekä ällötystä että empatiaa.

Juuri päähenkilönsä ansiosta Nainen junassa on eronnut muista dekkareista.

Rachel on usein menettänyt muistinsa alkoholin takia. Hänen muististaan pyyhkiytyy myös kohtalokkaita tunteja juuri siltä päivältä, jona Megan katosi.

Muistinmenetys ei ole kirjassa pelkkä juonielementti, niin kuin jännäreissä joskus on. Se on osa Rachelin elämänhallinnan menetystä, osa hänen traagisuuttaan.

Rachel ryhtyy rohkeasti tutkimaan Meganin katoamista ja aukkoa omassa muistissaan. Pätevästi annostellut juonenkäänteet ja yllätykset seuraavat toinen toistaan sopivin väliajoin.

Siinä missä jotkin dekkarit painavat eteenpäin kuin juna yössä, Nainen junassa etenee välillä rauhallisesti kuin se paikallisjuna, joka kirjan ensisivuilla ryömii eteenpäin ja jonka hitaan vauhdin ja pienten pysähtelyjen takia Rachel ehti tarkkailla radanvarren pariskuntaa. Varsinkaan alkupuolella ei kerronnalla tunnu olevan kiirettä mihinkään.

Koska kirjan on kirjoittanut nainen, koska siinä keskitytään miehen ja naisen parisuhteeseen, koska siinä säännöstellään taidokkaasti lukijalle annettavaa tietoa ja koska siitä on tullut valtava myyntimenestys, sitä on usein verrattu Gillian Flynnin Kilttiin tyttöön (2012).

Kiltti tyttö, jonka pohjalta tehtiin elokuva Gone Girl (2014), oli kuitenkin aika eri maata: se oli ilkeä, vinkeä ja tiukasti viritetty.

Kotikutoisempi Nainen junassa sisältää kyllä suuret määrät niin inhimillistä heikkoutta kuin inhimillistä julmuutta, mutta kirja on loppujen lopuksi huomattavasti kiltimpi, humaanimpi ja tavanomaisempi jännäri.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat