Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Henkilöiden ja outojen enteiden runsaus raskauttavat esikoisromaania

Kulttuuri
 
Juhani Karila  
Marek Sabogal
Tuomo Jäntin esikoisromaanissa on runsaasti henkilöitä ja ideoita.
Tuomo Jäntin esikoisromaanissa on runsaasti henkilöitä ja ideoita. Kuva: Marek Sabogal
Arvio: esikoiskirja
Tuomo Jäntti: Talven hallava hevonen. Gummerus. 272 s.

 

Mitä äsken tapahtui?

Tuomo Jäntin (s. 1976) esikoisromaanin jälkeen pitää nostaa jalat ylös ja vähän miettiä. Sitten on selailtava kirjaa ja mietittävä uudestaan.

Talven hallava hevonen

Tuomo Jäntti

Kustantaja: Gummerus

Ilmestymisvuosi: 2015

Laji: Esikoiskirjat, Kaunokirjat

Ei kyllä, tätä palapeliä en osaa koota valmiiksi.

Romaani pomppii näkökulmatekniikalla vuodesta 2019 ajassa taaksepäin vuoteen 1957. Ensin yksinhuoltajaisä Roni saa päiväkodista tiedon, että hänen tyttärensä lennättää leluja luokseen osoittamalla niitä sormella. Sitten pakitetaan vuosituhannen vaihteeseen, jolloin Ronin äiti Sanna tekee poliisille ilmoituksen kadonneesta miesystävästään.

Tämän jälkeen loikitaan vuodesta ja varsinkin ihmisestä toiseen niin vinhaa kyytiä, että nimet ja henkilösuhteet sekoittuvat sakeaksi puuroksi.

Jokin on kaikilla pahasti vialla, mutta mikä? Kovasti tekisi mieli hypätä kärryille sukupolvien pahoinvoinnista, mutta tarinavankkurit ryskyttävät juuri sen verran edellä, etten ainakaan minä ennätä niiden kyytiin.

Tämä on myös osa kirjan viehätystä. Jäntin romaani edustaa psykologista kauhua, johon kuuluvat oudot takaumat, toistuvat symbolit ja liian hyvät yhteensattumat.

Talven hallavassa hevosessa kohtauksia liimaavat yhteen sivulauseissa värjyvä kummitushevonen ja viittaukset ammoin tapahtuneeseen rikokseen.

Kirjan edetessä odotan malttamattomana, milloin kirjailija tempaisee verhon syrjään ja paljastaa salaisuuden.

Loppu ei kuitenkaan aivan lunasta odotuksia. Päätä pitää yhä raapia.

Niin miksi ne lelut lentävät siinä alussa?

Sinänsä lukijaa ei aina tarvitsekaan palkita kaikki tarinanlangat nätisti yhteen solmivalla ratkaisulla. Silloin hahmoissa ja tilanteissa täytyy olla niin paljon potkua, että ne kohoavat kokonaisselitystä tärkeämmiksi.

Jäntti kirjoittaa hyvin. Hän laatii tukun aika eläväisiä henkilöhahmoja, joista muita päätä pidemmäksi kohoaa edesmenneelle vaimolleen höpöttelevä ja kavionkopsetta säikkyvä Armas.

Omat mokat painavat kaikkien henkilöiden hartiat uskottavaan kumaraan. Erehdysten kanssa eläminen on Jäntin painavin teema.

Kokonaisuutena romaanin ajatus saisi silti olla kirkkaampi. Tulee mieleen, että tarinan olisi voinut saatella maaliin vähemmälläkin porukalla. Lisäksi viittauksia ja enteitä sataa niskaan niin solkenaan, että ne pikemminkin ärsyttävät kuin värisyttävät.

Jäntin kirjailijanpolku osoittaa näillä näkymin samoille synkänpuhuvan kauhun ja mystiikan laitumille kuin mihin vaikkapa Marko Hautala ja Pasi Ilmari Jääskeläinen ovat itsensä kirjoittaneet.

Se on hyvä, sillä tilaa on vielä.

Helsingin Sanomien palkinto vuoden parhaalle esikoiskirjailijalle jaetaan marraskuussa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat