Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nobelistin tie: teoksia ja sivukirjallisia temppuja

Panu Rajala kokoaa yhteen vuosikymmenten Sillanpää-näkemyksensä

Kulttuuri
 
Veli-Pekka Leppänen
Frans Emil Sillanpää ja Lelu-koira. – Kirjan kuvitusta.
Frans Emil Sillanpää ja Lelu-koira. – Kirjan kuvitusta.
Arvio: kirjat
Panu Rajala: F. E. Sillanpää. Nobel-kirjailijan elämä 1888–1964. SKS. 478 s.


Kirjailija Frans Eemil Sillanpään (1888–1964) tuotantoa ja elämää tutkittiin jo varhain. Tatu Vaaskivi teki elämäkerran (1937) ennen kuin mestari ehti viisikymppiseksikään.

Panu Rajala on pitkään perehtynyt Sillanpäähän. Häneltä ilmestyi jo 1983–93 tämän teoksista ja elämänkulusta kolme nidettä, joista keskimmäinen Siljan synty oli väitöskirja. Muitakin julkaisuja on pino.

Uuteen F. E. Sillanpää -teokseen Rajala yhdistää, karsii, syventää ja keventää aiempia töitään. Näkemys on 20–30 vuodessa täydentynyt uusin tiedoin ja kypsynyt, mutta radikaalisti se ei ole mullistunut. Rajalan kaapin päällä on yhä ylimpänä Sillanpää, rinnallaan ehkä vain Mika Waltari.

F.E. Sillanpää. Nobel-kirjailijan elämä 1888-1964.

Panu Rajala

Kustantaja: SKS

Ilmestymisvuosi: 2015

Laji: Tietokirjat, elämäkerrat, Kirjallisuus

Puristaminen yksiin kansiin on hyvä veto. Saumat eivät törrötä, toistoa ei ole, ja Rajalan kokokuva Sillanpäästä on nyt pureskeltavissa raamikkaana kerta-annoksena.

Jyrkimmin ovat lyhentyneet teosanalyysit, se akateeminen todistetaakka, jota joku kutsuisi painolastiksi. Rajala seuraa yleistä muutosta: kirjailijoista kirjoitetaan enenevästi enemmän kuin heidän kirjoistaan. Hän on trendin varteenotettavia asianajajia, muttei suinkaan ainoa sellainen.

Ei kirja kuitenkaan ole täysin kirjailijalle hävinnyt.

Sillanpään tuotanto esittäytyy kattavasti. Elämästä ja auringosta (1916) alkaen Hurskaan kurjuuden (1919), Nuorena nukkuneen (1931) ja Elokuun (1941) läpi viimeisiin pakinoihin asti Rajala erittelee teoksia viitseliäästi – eräitä syntytaustoja jopa juurta jaksain.

Mestari työskenteli omintakeisesti, käsikirjoitusta sieltä täältä epäsystemaattisesti nikkaroiden. Tekstiä tipahteli paloina kustantajalle, jolla oli vaativa työ koota äkkiseltään toisiinsa sopimattomien osien palapeliä. Kasvavan rungon hahmotti vain tekijä.

Legendaarinen on tapa, miten kirjailija saatiin työvireeseen. Helsinkiläisissä hotelleissa kirjoittaneelle Sillanpäälle maksettiin palkka päivittäin. Iltapäivisin hän kiikutti liuskat Otavaan ja sai kassasta summan, josta Sigrid -vaimo evakuoi aina osan suurperheen kuluihin. Lopuilla markoilla alkoholisoitunut mestari istui taas illan kantaravintoloissaan.

Pavlovilainen menetelmä, joka toimi myös ihmisellä kokeiltuna.

Sillanpään synkeintä historiaa onkin viinoittumisen historia. Kirja todentaa hätkähdyttävää juomista – tukeva mies imi väkeviä ja olutta saaveittain, muttei loputtomiin. Deliriumista suljettuine osastoineen kuoriutui viimein alkoholidementikko, "Taata", jonka pakiseva hahmo parhaiten muistetaan. Mutta eepikkona hän ehtyi 1930-luvulla.

Uskomattomiin paisui myös Sillanpään talousahdinko. WSOY:ltä Otavalle siirtyneenä hän oli kustantajalle jo 1935 velkaa 633 000 nykyeuron verran, mitä kuormaa kevensi syksyn 1939 kirjallisuuden Nobel-sekki.

"Hän oli 1930-luvun alussa hankkinut ministerin tulot ja ylittänyt vaivattomasti Eino Leinon menot", Rajala rinnastaa. Kirjailija itse retosti vaimolleen: "Luulek sinä etten minä pysty elämään niin kuin oikeetkin porvarit!"

Mesenaatteihin, joita riitti, Sillanpää suhtautui yliolkaisesti. Kun Arvo Ylppö jo 1920-luvulla keräsi lääkärijoukolta 30 000 markkaa kirjailijan perheen tueksi, tämä riensi heti ostamaan perheelle – pianon!

Nobel-asiaan Rajala ei tuo uutta kirkasta valoa. Voi tulkita, että 1930-luvun kestoehdokas sai Nobelin "vasta" 1939 – eikä suinkaan niin päin, että Sillanpää ja Suomi olisi palkittu talvisodan takia. Sota-Nobelia ei tue kronologiakaan: palkinto julkistettiin 10. marraskuuta, Moskovan-neuvottelut katkesivat 13. marraskuuta ja sota alkoi 30. marraskuuta. Edistikö sodanuhka päätöstä, on pahempi selvittää.

Juhani Ahon ja Eino Leinon jäljiltä Sillanpää oli 1920-luvulla kohonnut johtavaksi kirjailijaksi – ja kirjalliseksi boheemiksi. Keulassa hän pysyikin 1940-luvulle asti, kunnes seuraavan sukupolven Waltari tuli rinnalle ja ohi.

Rankingeja kestävämpää on Sillanpään kirjallinen muotokuva: luonnon, ihmisen ja eroksen hienojakoinen kuvaaja, tyyliniekka, rohkea tunnustaja.

Rajalan monumentissa hämeenkyröläiselle mäkituvan pojalle on sivukirjallisia kaskuja ja kurimusten monikulmaista kuvausta, enemmän silti onneksi mestarin elämäntyötä: valmiita teoksia ja kirjallisia pyrintöjä.

Uhkarohkeimmillaan Sillanpää oli paheksuessaan kesällä 1918 sisällissodan jälkikostoa, "mäkituomioita". Huonommalla tuurilla olisi kirjailijan ura päättynyt lyhyeen.

Elämäkerran jälkeenkin ihmettelen: Miten niin sankka kaaos saattoi tuottaa vielä väkevämpää taidetta?

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat