Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuka tahansa pystyy tekoihin, joista ei naapurille huudella - Hotakaisen uutuus kuvaa ihmisen salattuja kerroksia

Kari Hotakainen kirjoitti romaanin ihmisistä, jotka ovat saaneet tarpeekseen

Kulttuuri
 
Ulla-Maija Lähteenmäki
Kari Hotakainen saa vähistäkin aineksista laadittua hyvän romaanin.
Kari Hotakainen saa vähistäkin aineksista laadittua hyvän romaanin. Kuva: Ulla-Maija Lähteenmäki
Arvio: kirjat
Kari Hotakainen: Henkireikä. Siltala. 200 s.

 

Raaka-aineita on vähän, mutta ne ovat laadukkaita. Kari Hotakainen tarvitsee vain kolme henkilöä, pari painavaa motiivia ja yhden yksinkertaisen, sopivan tärähtäneen asetelman laaturomaanin valmistamiseen.

Kirjan alussa minäkertoja avautuu tuntemattomalle tyypille sydäntään painavasta tapauksesta. Koukku nykäisee heti. Kuka kertoja on? Pitääkö hän puhuteltavaa panttivankina?

Henkireikä

Kari Hotakainen

Kustantaja: Siltala

Ilmestymisvuosi: 2015

Laji: Kaunokirjat, Kotimaiset romaanit

Kertoja sanoo laulavansa kirkon kuorossa. Porukassa laulavat myös Suntio ja Parturikampaaja, jotka ovat päällisin puolin kilttejä, tavallisia lähimmäisiä.

Toisella on synkkä salaisuus. Toiselta loppuu kärsivällisyys. Kertoja tahtoisi vain laulaa, mutta kun edellä mainitut käärivät hihat tahoillaan, tempautuu hänkin mukaan hirmuiseen tapahtumasarjaan.

Henkireiän resepti on sellainen, jota nimenomaan Hotakainen ei pysty millään tyrimään.

Kirjailija käärii kaikki tyyppinsä, niin viattomat kuin ikäviä suunnittelevat, tavaramerkkimäisen kuulaaseen lauseeseensa. Se huokuu sellaista ymmärrystä pienen ihmisen koettelemuksia kohtaan, etten ainakaan minä osaa suuttua tarinan pahimmillekaan roistoille. Eivätkä Henkireiän hahmot edes ole julmimmasta päästä sitä lajia.

Romaanin jykevä sanoma kiteytyy vertaukseen venäläisestä maatuskanukesta. Aivan kuten nukesta voi kuoria esiin yhä uusia nukkeja, myös ihmisen sisältä paljastuu otollisissa olosuhteissa yhä uusia ihmisiä – ja voimaa sellaisiin tekoihin, joista ei ole syytäkään huudella naapureille joka päivä.

Kenestä tahansa on mihin tahansa, kunhan pinnaa venytetään tarpeeksi.

Kirjan lopussa paljastuu, kenelle kertoja vuodattaa asiansa. Ratkaisu alleviivaa onnistuneesti niitä taakkoja, joita ihmiset toisistaan tietämättä kantavat. Ja sitä, kuinka tärkeää ne on saada silloin tällöin johonkin purettua.

Kaikista onnistuneista elementeistä huolimatta Henkireikä ei kasva kokoaan suuremmaksi. Kirja on hyvä, mutta ei erinomainen.

Hotakaisen kolme aiempaa teosta eli Ihmisen osa (2009), Jumalan sana (2011) ja Luonnon laki (2013) muodostavat väkivahvan monumentin, jota vasten asetettuna Henkireikä häviää vertailun.

Romaanin skenaario on vähäeleinen ja näppärä. Ylistettyjen kirjojen jälkeen on peräti fiksua vältellä eeppisiä mittasuhteita, mutta siitä huolimatta teoksesta tuntuu puuttuvan jokin olennainen kytkin, joka laukaisisi sen seuraavalle, puhuttelevammalle tasolle.

Nyt lukemisen jälkeen tulee vain kohautettua olkapäitä, että joo, semmoistahan se elämä on. Mitäs minulla on lukujonossa seuraavana?

Vanha kirjallisuuden viisaus tuntuu pätevän nyt toisinpäin: vähemmän ei olekaan enemmän, vaan pelkästään vähemmän.

Tekstissä on myös liikaa huonoja sanaleikkejä, jotka olisi voinut siivota pois viimeistään toimittamisvaiheessa.

Tämäntyylisiä virkkeitä ja virkepareja tekstissä piisaa: Miehen ei ollut tarkoitus tappaa, vaan antaa samalla mitalla takaisin. Väkivallassa ei käytetä samaa mittaa kuin leivonnassa.

Hotakainen on niin suvereeni kielenkäyttäjä, että kikkailu kostautuu vääränlaisena keveytenä.

Kertoo paljon Hotakaisen kirjallisesta hauiksesta, että välityönkin oloinen suoritus on todennäköisesti syksyn parhaimmistoa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat