Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Unissasaarnaaja herää raskaana

Tapio Koivukarin romaanissa uskonnollinen hurmos vie syrjäkyliltä harhateille

Kulttuuri
 
Vesa Karonen
Veikko Somerpuro
Tapio Koivukarin romaani vie sodasta toipuvaan Suomeen.
Tapio Koivukarin romaani vie sodasta toipuvaan Suomeen. Kuva: Veikko Somerpuro
Arvio: kirjat
Tapio Koivukari: Unissasaarnaaja. Johnny Kniga. 332 s.

 

Murrosikäinen Tuulikki alkaa länsisuomalaisessa syrjäkylässä julistaa Sanaa unissaan, mutta Tapio Koivukarin romaanissa Unissasaarnaaja ollaan myös valveilla, sodasta hitaasti toipuvassa vuoden 1949 Suomessa. Karjalan-evakot kotoutuvat, rintamamiestaloja tehdään ja sotakorvauksia maksetaan.

Realistinen kuvaus Heinosen sodan satuttamasta pienviljelijäperheestä kehkeytyy veijarihenkiseksi tarinaksi Tuulikista unien näyttämöllä: "Flikasta oli tullut kuin esiintyvä taiteilija, jolla oli omat erioikeudet." Virsiä veisataan, kolehti kerätään. Henkilökuvaus jää tohinassa hieman hajanaiseksi.

Unissasaarnaaja

Tapio Koivukari

Kustantaja: Johnny Kniga

Ilmestymisvuosi: 2015

Laji: Kaunokirjat, Kotimaiset romaanit

Huumori yltyy, kun Tuulikin heteka kannetaan keväällä pihalle, ja "nyt läksi hetekakin Herran työhön". Toisaalta saarnaaja-neito lumoutuu runollisiin metsän myytteihin, "Mielikin" palvontaan.

Maakunnan-kuulu unissasaarnaaja vetää paikalle myös korsolaisen huijarisaarnaajan Sigurd Sihvosen. Kolehtirahoilla Tuulikin äiti kustantaa itselleen tekohampaat.

Tarina polveilee veijarityyliin kohti pohjoista. Onhan kyliltä lähdetty Australiaankin, mutta romaanin visiitti siellä jää irralliseksi.

Realistinen ajankuva ja veijarointi kohtaavat, kun Tuulikki saarnaa Lapissa "Puulla parempiin päiviin -julisteen alta".

Sitten kommelluspitoinen tarina vakavoituu. Saarnaaja Sihvonen onkin perverssi alaikäisten turmelija. Sitä Koivukari on vihjannutkin, mutta silti aaltopituuden vaihto vähän töksähtää.

Ollaan tragedian partaalla. Tuulikki onkin raskaana hurskaalle huijarille. On kysymys ihmisten, syntymättömän lapsenkin kohtaloista.

Siitä Koivukari hoitelee homman taas arkitasolle. Romaanin loppuun liittyvät myös myöhemmistä vaiheista kertovat jälkisanat, jotka ovat joko sepitystä tai dokumentaarista totta. Osa henkilöistä on tosin häippäissyt romaanista vähin äänin.

Länsisuomalaista uskonnollista hurmosta ja unissaarnaamista on 1930-luvulla käsitellyt Eino Hosia. Aihepiiriä sivuaa myös Jaakko Yli-Juonikkaan Uneksija (2011) omalla, erilaisella tavallaan.

Koivukarin hilpeä kertojanääni tuo jotenkin mieleen Lars Sundin tarinoinnin. Unissasaarnaajan umpimielisessä yhteisössä kutevat pinnan alla monet oudot kalat. Sodanjälkeisestä Suomesta saa Koivukarin romaanista elävämmän ajankuvan kuin monista historiallisista opuksista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat