Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Anja Snellman avautuu erikoisherkkyydestään tajunnanvirralla

Sosiaalisessa mediassa jotenkuten toimiva aforistiikka on kirjailijan 26. teoksessa pelkästään ärsyttävää

Kulttuuri
 
Roni Rekomaa Lehtikuva
Anja Snellman kirjoittaa uudessa teoksessaan erityisherkkyydestä.
Anja Snellman kirjoittaa uudessa teoksessaan erityisherkkyydestä. Kuva: Roni Rekomaa Lehtikuva
Arvio: kirjat
Anja Snellman: Antautuminen. WSOY. 333 s.


Anja Snellman on viimeistään nyt lopettanut teostensa omaelämäkerrallisuuden peittelyn. Esikoisromaanin, vuonna 1981 ilmestyneen Sonja O. kävi täällä -klassikon lapsuusmuistot olivat vielä etäännytettyjä. Myöhemmin ilmestyneet Ihon aika ja Pääoma käsittelivät kirjailijan omaa elämää varsin suoraan, mutta vasta uutukaisessa Snellman on pudottanut kaikki verhot itsensä ja yleisön välistä. Ainakin tekstin tasolla.

Antautuminen on siis kirjalle mitä sopivin nimi.

Taiteessa henkilökohtaisuuksista avautuminen on paikoitellen kiusallista. Snellman kuitenkin tekee sen taiten: häivyttäen egonsa sitä esittelemällä.

Antautuminen

Anja Snellman

Kustantaja: WSOY

Ilmestymisvuosi: 2015

Laji: Kaunokirjat, Kotimaiset romaanit, elämäkerrat

Yksityisen ja henkilökohtaisen kipuilun kuvaamisen kautta kirjailija tulee nimittäin kuvanneeksi yleistä ja yleismaailmallista: pelkoja ja kohtaamattomuutta, katkeruutta ja syyllisyyttä; tunnetta, ettei sovi muottiin.

Anja Snellmanin suurin ansio onkin se, että Anja Snellman ei ole ainutkertainen.

Siinä missä Ihon ajassa setvittiin äidin menneisyyttä ja Pääomassa siskon kuolemaa ja elämää, on Antautumisessa kyse kirjoittajasta itsestään. Tätä korostaa kirjailijan lapsuudenkuva teoksen kannessa.

Snellman, suvereeni esiintyjä, joka on tullut tunnetuksi suoristakin mielipiteistään, on nimittäin koko elämänsä kärsinyt erityisherkkyydestä.

Tämä tekee vaikeaa kaikesta, mutta ennen kaikkea ihmisten kohtaamisesta.

Erityisherkkyys on psykologiassa verraten uusi termi, joka tarkoittaa ihmistä, joka on synnynnäisesti tavallista alttiimpi ulkoisille ärsykkeille. Termin on lanseerannut yhdysvaltalainen psykologian tohtori Elaine Aron, jonka ensimmäinen aihetta käsittelevä kirja, Erityisherkkä ihminen, ilmestyi suomeksi pari vuotta sitten.

Nykyään itsekin psykoterapeuttina työskentelevä Snellman kuvaa ominaisuuttaan lyyrisellä tajunnanvirralla, jossa sisäinen ja ulkoinen todellisuus punoutuvat yhteen.

Lapsuuden epävarmuus ja ulkopuolisuus esitetään koskettavasti: "Vieteriukko ei tiedä, niin kuin jo koko kolmekymmenviisipäinen joukko vieraita kalpeita lapsia tietää, että minä vastaan yllätettynä aina yhdellä sanalla, ja peräkkäin monta kertaa mutajan aina samalla sanalla."

Toisinaan virta kuitenkin pysähtyy. Silloin Snellman vetää henkeä ja ryhtyy sättimään nykymaailman menoa: "Yhä vähemmän ja yhä pintapuolisemmin puhumme kirjallisuudesta ja filosofiasta, yhä kiireempi on, yhä vähemmän pysähdytään keskustelemaan siitä mitä tapahtuu todella ja mikä on elämässä tärkeää."

Nämä pysähdykset eivät juuri eroa niistä laiskankliseisistä aforismeista, joita sosiaalisessa mediassa jaetaan päivittäin. Sen, minkä Facebookissa tai Twitterissä voi juuri ja juuri antaa anteeksi, on kirjailijan 26. teoksessa pelkästään ärsyttävää.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat