Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Presidentti Paasikivi, jämäkkä myöntyväisyysmies alusta lähtien

Raija Orasen elämäkertaromaani Paasikivestä on tunnollinen mutta ei luo uutta

Kulttuuri
 
Jukka Koskelainen
Kati Laukkanen
Raija Oranen on kirjoittanut sujuvan romaanin Juho Kusti Paasikivestä.
Raija Oranen on kirjoittanut sujuvan romaanin Juho Kusti Paasikivestä. Kuva: Kati Laukkanen
Arvio: kirjat
Raija Oranen: Hirmuinen mies. Teos. 746 s.

 

Totta kai Juho Kusti Paasikivi Paasikivi oli merkittävä mies. Viisas, lukenut, jämäkkä. Hän oli myös usein äreä, kun koki, ettei hänen näkemyksiään kuultu tai kunnioitettu tarpeeksi.

Tämä tiedettiin. Mitä muuta Raija Orasen romaani Hirmuinen mies tietää kertoa Paasikivestä?

Hirmuinen mies

Raija Oranen

Kustantaja: Teos

Ilmestymisvuosi: 2015

Laji: Kaunokirjat, Kotimaiset romaanit

Ehkä muutaman väläyksen yksityiselämästä. Raapaus luonteen ristiriitaa, kun päättäväinen bolševikkien vastustaja esittää ihailevia kommentteja Stalinin johtajantaidoista.

Hirmuinen mies sisältää tiiviitä, onnistuneita jaksoja, mutta muuten se tuntuu monin paikoin elämäkerralta, jopa selostukselta. Pitkä ura politiikan huipulla ja KOP:n johdossa käydään tunnollisesti läpi.

Mutta Paasikiven yksityiselämä ei ole romaanimaisen värikästä, toisin kuin Kekkosen, josta Oranen viimeksi kirjoitti.

Toisaalta, mikäs siinä, sillä ainakin Oranen saa aikaan sujuvampaa tekstiä kuin Paasikiven moniosaisen elämäkerran kirjoittajat.

Kunnon draamaa syntyy siitä, kun Paasikivi ja Mannerheim ovat muuta hallitusta vastassa ennen talvisodan syttymistä. Ulkoministeri Erkko pitää Neuvostoliiton aluevaatimuksia bluffina, mutta Paasikivi on valmiina tekemään myönnytyksiä, taas kerran.

Ja on oikeassa, omasta mielestään, ja romaanin kertoja myötäilee häntä. "Jääräpäiset, kurjat pässit" ovat taas tunaroineet, ja vaikean paikan tullen ei auta kuin kustua Paasikivi taas apuun. Sana "hirmuinen" kajahtaa kerta toisensa jälkeen.

Ongelmana on, että myös historioitsijat ovat loihtineet draamaa samasta tilanteesta. Kirjailijan tulisi pikemmin mennä päähenkilön nahkoihin, luoda sellainen näkymä sisäiseen elämään, sisäiseen draamaan.

Henkilöidenkään välille ei oikein pääse syntymään kunnon jännitettä kuin hetkittäin. Poliittisten katsomusten välille kylläkin sellainen syntyy, ja politiikan linjojen mukaan Hirmuinen mies pääosin eteneekin.

Romaani on kyllä mainio, joskin kapea yleiskatsaus Suomen historiaan 1800-luvun lopusta 1900-luvun puoliväliin – yhden miehen näkökulmasta, jolloin varsinkin sosiaaliset olot jäävät taustalle.

Paasikivi pitää monen monituista monologia. Vastarepliikkejä ei juuri kuulu, ja kunnon dialogia syntyy vasta toisen vaimon Allin astuessa kuvaan.

Paasikivestä ja Allista kehkeytyy henkilökuvat satojen sivujen aikana, mutta muut henkilöt jäävät vain pelinappuloiden tasalle, vaikka kyse olisi sellaisesta merkkimiehistä kuin Väinö Tanner.

Paasikiven linja hahmottuu jo varhain. Hän edustaa vanhasuomalaista myöntyväisyyslinjaa, mikä tarkoittaa, että Venäjälle ei sovi ärhennellä liikaa, vaan asiat on sovittavaa joustavasti. Sama linja jatkuu itsenäisyyden jälkeen, vaikka nyt Paasikivi hakee turvaa Saksasta, kuten sodan aikanakin, koska se on kaikessa julmuudessaankin parempi kuin itänaapuri. Monarkia on parempi kuin heikko tasavalta.

Talvisodan jälkeen Paasikiveä rytyytetään kohtuuttomassa lähettilään tehtävässä Moskovassa, Molotovin puheilla. Hänelle ei kerrota Saksan luvanneen tukea Suomelle, kun hyökkäys Neuvostoliittoon alkaisi.

Oranen on parhaimmillaan tässä jaksossa. Tämä asetelma, pienen maan peli suurvaltojen välillä, olisi jos sinänsä riittänyt romaanin aiheeksi. Kerronnan kannalta presidenttikausi tuntuu jo epilogilta.

Muuten romaanista tulee kokoon parsitun tuntu. Kuninkaan tiet -romaanissa Oranen siteerasi pitkät pätkät suoraan Stig Ramelin elämäkertoja Armfeltista ja Sprengtportenista. Paasikivestä on onneksi enemmän lähteitä, elämäkertaa ja muisteloa, mutta niitäkin Oranen siteeraa välillä melkein sanasta sanaan.

Lähteitä ei mainita romaanin lopussa, eikä romaanikirjailijan tietysti tarvitsekaan paljastaa niitä. Romaanin ongelma ei viime kädessä ole lähteiden käytössä, vaan siinä, ettei Oranen riittävässä määrin etene omaan näkökulmaan asti.

Lähdeteosten tiivistäjänä Oranen on kyllä tehnyt suuren työn.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat