Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Simo Hiltusen esikoinen on Suomen synkin perheromaani

Kulttuuri
 
Antti Majander  
Jarmo Kontiainen
Simo Hiltusen esikoiskirja käsittelee ihmismielen petollisuutta.
Simo Hiltusen esikoiskirja käsittelee ihmismielen petollisuutta. Kuva: Jarmo Kontiainen
Arvio: esikoiskirja
Simo Hiltunen: Lampaan vaatteissa. WSOY. 419 s.

Jouluaattona mukavan perheen isä, säntillinen poliisimies, tappaa ensin lapset, sitten vaimon ja lopuksi itsensä. Tapahtumasta kirjoittaa suureen sanomalehteen rikostoimittaja, joka on erikoistunut perhesurmiin. Niitä Suomessa riittää.

Iissä asuva toimittaja ja visuaalinen tuottaja Simo Hiltunen (s. 1977) ammentaa niin todellisuudesta kuin suden mytologiastakin, mutta tuimentaa kumpaakin yhdellä lisäulottuvuudella. Hänen esikoisromaaninsa toimittaja uskoo, että liikkeellä on ihmispeto, joka sarjasurmaa kokonaisia perheitä ja naamioi syylliseksi isän.

Poliisi puolestaan uskoo, että peto on toimittaja itse ja pidättää hänet. Todennäköisten syiden lisäksi on vähän näyttöäkin.

Lampaan vaatteissa

Simo Hiltunen

Kustantaja: WSOY

Ilmestymisvuosi: 2015

Laji: Kaunokirjat, Kotimaiset romaanit, jännitys

Tämä on Hiltusen kunnianhimoisen romaanin paras hetki. Toimittajan oma, karmea lapsuus täsmää hänen perhesurmaajien profiloinneista lukemiensa taustojen kanssa. Eipä taida mies itsekään olla ihan varma . . .

Näyttää siltä, että Lampaan vaatteissa suuntaa todella hyytävän syvälle ihmismielen petollisuuteen. Tässäpä poikkeuksellinen tapaus, tuumin.

Sitten Hiltusen jännäri alkaa kääntyä tavanomaisiin suuntiin lukuisine mahdollisine syyllisineen, täpärine tilanteineen, takaa-ajoineen ja tappeluineen.

Voi silti huoleti sanoa, että Hiltusen debyytti päihittää monen rikoskonkarin vuosittaisen rautaisannoksen. Kokonaisuus on laajakaarinen ja huolella rakennettu tutkielma pahuudesta. Teoksen moton mukaan pahuuteen on tutustuttava, jos haluaa ymmärtää itseään.

Nietzschensä lukenut päähenkilö on suorittanut myös pahuuden syventävät opinnot pohjamutia myöten, ja perheväkivallan alhaisin saasta purskahtaa vähän väliä pintaan. Vaihtelun ja rytmityksen vuoksi välillä olisi riittänyt viitteellisempikin toteutus, mutta Hiltunen ei harrasta rivien väliin kirjoittamista.

Hakkaaminen, hyväksikäyttö ja häpäiseminen periytyvät sukupolvelta toiselle, Lampaan vaatteissa saarnaa. Siten lähimmäinen saatana on itsekin myös uhri, eikä osaa toimia toisin.

Pitäisikö jälkikasvun pystyä antamaan anteeksi?

Sitä romaanin toimittaja pohtii, minkä oman raadollisuutensa suitsimiselta ja kuoleman kanssa kilpaa juoksemiselta kerkiää. Toimitukseenkin hänen pitää välillä ehtiä. Siellä, sähköisessä tiedonvirrassa, on dead line koko ajan.

Työnkuvaa en kadehdi Hiltusen romaanin toimittajalta. Hänen nopeuttaan kyllä: laajan ja huomiota herättävän henkilöhaastattelun hän naputtelee kasaan tunnissa. Huh. Saattaa olla piru mieheksi, mutta pätevä myös.

Helsingin Sanomien palkinto vuoden parhaalle esikoisteokselle jaetaan marraskuussa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat