Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Katja Ketun ja Jan Anderssonin sarjakuva sukeltaa synkkyyteen

Kulttuuri
 
Harri Römpötti
Jan Andersson ja Katja Kettu.
Jan Andersson ja Katja Kettu.
Arvio: sarjakuva
Jan Andersson ja Katja Kettu: Peräkammarin poika. Otava. 136 s.

Katja Ketun romaanit eivät ole keveitä ilopillereitä, mutta Jan Anderssonin kanssa tehty sarjakuvakirja Peräkammarin poika sukeltaa ehkä jopa syvemmälle synkkyyteen. Painajaismaisen surrealistisessa aikuisten sadussa ei valo paljon pilkistä.

Päähenkilö Jalmarin elämä on jäänyt jumiin äidin omaishoitajana. Suurten ikäluokkien vanhetessa niin voi käydä yhä useammalle, mutta Jalmarin kohtalo on omaa luokkaansa.

Aina tyytymätön äidin ääni kuuluu milloin mistäkin kodin kolkasta, mutta häntä ei näy. On kuin äiti olisi sulautunut pystyyn mätänevän talon rakenteisiin, joiden seassa kuoleman mato lymyää ja kasvaa.

Peräkammarin poika

Jan Andersson, Katja Kettu

Kustantaja: Otava

Ilmestymisvuosi: 2015

Laji: Sarjakuvat, Sarjakuvat

Lääkkeet Jalmari annostelee toisinaan tiskialtaaseen, joskus lämmityskattilaan, jonka tavoittamiseksi joutuu vaeltamaan loputtomassa kellarissa.

Jopa Jalmarin kehitys tuntuu pysähtyneen. Hän näkee itsensä poikana, vaikka vuodet ovat vierineet. Ulkona kodista Jalmari ei käy koskaan.

Peräkammarin pojassa on samaa suljetun paikan kammoista tunnelmaa kuin muutaman vuoden takaisessa Lauri ja Jaakko Ahosen palkitussa Pikku närhessä. Anderssonin painostavaa tunnelmaa korostavien raskaiden piirrosten väripaletissakin on samaa kuin Ahosilla.

Kettu ja Andersson ovat kirjoittaneet Peräkammarin pojan yhdessä. Jan Andersson on piirtänyt sen yksin.

Kerronta leikittelee kuvilla ja kulmilla villisti. Esimerkiksi Jalmarin hurjassa unessa seksuaalisuus ja kuolema, lapsuus ja äitiys kietoutuvat yhdeksi vyyhdeksi, kun maitoa roiskivien tissien takana vaanii kalman kallo.

Moinen kuvallisuus voi yllättää kirjailijan teoksessa, mutta sekä Kettu että Andersson ovat koulutukseltaan animaatioelokuvien tekijöitä, Turun taideakatemian kasvatteja.

Kettu ja Andersson ovat tehneet aiemmin yhdessä komean lyhytelokuvan Mankeli (2011). Nukkeanimaatiossa enkelistä kertovan runon lukee taustalla Tuomari Nurmio. Festivaaliherkuksi jäänyt elokuva olisi aika saada telkkariin laajalle yleisölle.

Tekijöiden vankka animaatiokokemus näkyy Peräkammarin pojan liikettä korostavassa kuvakerronnassa. Paikoin se melkein pyörryttää.

Väkevä tunnelma saa melkein unohtamaan tarinan yltiötunteellisuuden ja pinnallisuuden. Ohuehko sanoma opettaa, ettei menneisyyden vangiksi pidä jäädä. Kuten kuolema toteaa: Muisto on mielen tahra. Toisaalta kuolema edustaa ikuista unohdusta – mutta myös muutosta.

Lista syksyn sarjakuvajulkaisuista osoitteessa hs.fi/kulttuuri.
Helsingin sarjakuvafestivaalit Lasipalatsin aukiolla 28.–30. elokuuta.

Päähenkilö Jalmari on äitinsä omaishoitaja sarjakuvassa Peräkammarin poika.
Päähenkilö Jalmari on äitinsä omaishoitaja sarjakuvassa Peräkammarin poika.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat