Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uraputket kolisevat Antti Leikaksen uudessa romaanissa

Kulttuuri
 
Arvio: kirjat
Antti Leikas: Soutaminen. Siltala. 217 s.
Antti Leikas teki kriitikon mukaan toistaiseksi parhaan kirjansa.
Antti Leikas teki kriitikon mukaan toistaiseksi parhaan kirjansa.

Antti Leikas muistuttaa nuorta Antti Tuuria siinä, että hän on tullut ohuilla romaaneilla vähän hiipien kirjallisuuteen. Hyvän vastaanoton saaneet Melominen (2011) ja Huopaaminen (2013) saavat seurakseen Soutamisen. Kirjan takakansi nimittää kokonaisuutta "vesitrilogiaksi", mikä on mahtipontista ja vanhanaikaista. Onneksi Soutaminen ei ole kumpaakaan.

Nuorta Tuuria Leikas muistuttaa myös siinä, että hän kuvaa työelämää liikkeenjohdollisesta päästä.

Siihen yhtäläisyydet loppuvat. Tuurin kuvaama 1970-luvun alun paperinvalmistus oli Leikaksen huijarifirmoihin verrattuna pehmeää kuin neljän viljan puuro. Jo Soutamisen työntekoa näyttelevien firmojen nimet Smooth Operations, Comfort Solutions ja Jackpot Zone kuvaavat, kuinka kovaksi ja likaiseksi peli on mennyt.

Tunkion huipulla on päähenkilö, myyntijohtaja Marjo Kukkoaho. Hän hallitsee kaikki nykyajan naisjohtajan konnuudet kuin mies. Juo, juonittelee, kiristää, nipistelee tarjoilijapoikaa takapuolesta.

Miehensä hän on sulkenut vaatekomeroon ja hallitsee tätä pippurisumutteella. Muut miehet työpaikalla ovat hänelle nyhveröitä, hitaita älykääpiöitä ja surkimuksia.

Kunnes yhdessä työviikossa kaikki muuttuu niin että tylsistä tylsin sana "työviikko" alkaa tuntua eloisalta seikkailun kuvaukselta.

Soutamisen lukeminen, naisjohtajan veto kölin alta ja heikkojen miesten nousu on tietenkin mieslukijalle terapeuttista ja hykerryttävää.

Mutta kirjan pointti ei ole siinä, vaan ilossa ja sarkasmissa, jolla Leikas sen tekee.

Naiset juopuvat vallasta, kunnes ajavat Lexuksella päin seinää. Miehet voimaantuvat, kun ikiaikainen kiinalainen ymmärrys virtaa heihin. Tässä sukupuoliroolien leikissä sekä nais- että miestosikot ovat hasbeen-kamaa, kun Leikas oikein kaasuttelee.

Silti tärkeä asia kirjassa on myös vankka substanssi. Sen kuvaus ihmisten muuttuvasta yhteisöstä on yksi proosan pysyvä rooli. Romaanissa ei ole sanaakaan yksilöllistä taiteilijanarinaa. Herjan heittokin hyväilee sydänalaa.

Tämä on Antti Leikaksen paras kirja: hauska, tosi ja tosihauska. No, jossakin kohtaa draaman kaari pikkuisen notkahtaa, mutta ei mene tarpomiseksi.

Leikaksen kirjallisesta tulevaisuudesta uskaltaa jo käyttää Marjon uholausetta: consider it done.

Tai maltillisemmin suomalaisittain: eiköhän se siittä!

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat