Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Millennium-sarjan jatko jää suutariksi

David Lagercrantz ei saa puhalletuksi samaa henkeä Mikael Blomkvistiin ja Lisbeth Salanderiin kuin Stieg Larsson. Kohudekkari ei lunasta valtaisaa ennakkovedätystä.

Kulttuuri
 
HS:n Jukka Petäjä: Lagercrantzin Millenium-romaani on floppi
HS:n Jukka Petäjä: Lagercrantzin Millenium-romaani on floppi
HS:n kirjallisuuskriitikko Jukka Petäjä pitää ruotsalaisen David Lagercrantzin jatko-osaa Stieg Larssonin supersuosittuun Millennium-trilogiaan floppina, joka jää kauas Larssonin alkuperäisistä romaaneista.
Arvio: kirjat
David Lagercrantz: Se mikä ei tapa (Det som inte dödar oss). Suom. Outi Menna. WSOY. 545 s.

 

No niin, David Lagercrantz. Totuuden hetki. Nyt on aika ottaa vastuu tekemisistä. Käsissä on eilen maailmanlaajuisesti julkaistu Se mikä ei tapa, joka kasvattaa yksitoista vuotta sitten kuolleen Stieg Larssonin Millennium-trilogian tetralogiaksi.

Etenkin dekkarin alkumetreillä mieltä alkaa kalvaa vahva epäily koko hankkeen järkevyydestä ja tarpeellisuudesta. David Lagercrantz olisi voinut jättää avaamatta Stieg Larssonin haudan. Ruumiinryöstö ei nimittäin tee kunniaa kumpaisellekaan.

Markus Jokela HS

Äärimmilleen viritettyihin ennakko-odotuksiin nähden Se mikä ei tapa on floppi, osittainen suutari. Siitä puuttuu Stieg Larssonin maaginen ote, hänen vahva kertojanäänensä ja hänen luontainen kykynsä loihtia yllättäviä juonenkäänteitä. Dekkarikirjailijana David Lagercrantz ei yksinkertaisesti pärjää Stieg Larssonille, Lisbeth Salanderin maailmankirjallisuuden henkilögalleriaan ryminällä tuoneen kirjailijan omalla maaperällä.

Lähes 550-sivuinen Se mikä ei tapa kutoutuu tarkoituksellisen alleviivaavasti Millennium-trilogian aiempiin osiin. Henkilöhahmoina mukana ovat digiajan Peppi Pitkätossuna oikeutta jakavan Lisbeth Salanderin lisäksi muun muassa journalistina tyveneen juuttunut Mikael Blomkvist, Millennium-lehden toinen perustaja Erika Berger, Salanderin entinen työnantaja Dragan Armanski ja epäsosiaalisen huippuhakkerin ensimmäinen holhoaja Holger Palmgren.

Myös Vangerin ja Wenneströmin teollisuussuvut kummittelevat taustalla – ne luovat omalta osaltaan illuusiota siitä, että äänessä olisi Stieg Larsson.

Miksi Se mikä ei tapa on floppi? Riman alta ei mennä siksi, että David Lagercrantz olisi niinkään huono kirjoittaja. Itse proosa ei synnytä ikävää myötähäpeän tunnetta. Ongelmat ovat muualla. Ehkä huonoiten David Lagercrantz onnistuu tihentyvän jännitteen luomisessa. Hän ei saa lukijaa houkutelluksi kerronnan koukkuun, minkä tähden lukija uiskentelee dekkaria lukiessa vähän siellä sun täällä.

Magnus Laupa
David Lagercrantz herätti henkiin Stieg Larssonin sarjan.
David Lagercrantz herätti henkiin Stieg Larssonin sarjan.

Luulisi, että jatko-osan kirjoittaminen Millennium-trilogialle houkuttelisi lataamaan heti kärkeen kunnon pommeja. Mutta ei. Se mikä ei tapa alkaa veltosti ja viipyillen, eikä arkaillen liikkeelle lähtevä alku imaise lukijaa tarinan pyörteisiin – itse asiassa sitä alkaa pelätä, onko noita pyörteitä tulossa lainkaan.

Lisbeth Salander ilmaantuu aktiivisena toimijana tarinaan vasta noin sadan sivun jälkeen. Sitä ennen käydään lävitse Millennium-lehden uuden norjalaisomistuksen synnyttämiä kaupallisia paineita. Lisbeth Salander ja Mikael Blomkvist ovat ajautuneet erilleen, mutta röyhkeä tietomurto NSA:n järjestelmään tuo kaksikon taas yhteen.

Nettivakoilu, hakkerointi, tietomurrot ja digitaalisen bittimaailman haavoittuvuus kietoutuvat David Lagercrantzin dekkarin yhdeksi keskeiseksi teemaksi. Kaikki on kaupan eikä mikään pysy salassa. Tässä pelissä Lisbeth Salander on tietysti omaa luokkaansa. Lagercrantzin käsittelyssä Lisbeth Salander jää huomattavasti yksiulotteisemmaksi hahmoksi kuin Stieg Larssonin dekkareissa. Jotakin hänen mystiikastaan katoaa.

Yksi keskeinen Se mikä ei tapa -dekkarin katalysaattorihahmoista on tekoälyä kehittänyt huippututkija Frans Balder, joka palaa Yhdysvalloista Ruotsiin omistautuakseen oman autistisen poikansa Augustin hoitamiseen. Elämällä on kuitenkin tarjota yllätyksensä: Frans Balder murhataan kotiinsa ja murhan ainoa silminnäkijä on August, jota murhaaja ei henno tappaa, mutta saa myöhemmin käskyn hoitaa poika päiviltä. Asetelma tuo etäisesti mieleen Josefin kohtalon Lars Keplerin dekkarissa Hypnotisoija.

Se mikä ei tapa -dekkarissa Stieg Larssonin Millennium-sarjan keskeinen teema, naisasia, on sen sijaan kutistunut naisten pahoinpitelyyn, perheväkivaltaan.

Yhden juonenkäänteen tarjoaa se, että August ja Lisbeth löytävät toisensa, kun Lisbeth pelastaa lapsen murhayritykseltä. Heillä on paljon yhteistä – ei tämä side rajoitu pelkästään heidän matemaattisiin kykyihinsä. Fibonaccin lukujono ja alkuluvut ovat nekin muistumia Stieg Larssonin Millennium-sarjasta.

Tottakai kyse on myös absoluuttisesta pahasta ja huonosta omastatunnosta, joka tulee puseroon, koska ei vastusta pahaa tarpeeksi. Tässä kohdin David Lagergcrantz lainaa Erich Maria Remarqueta: "Huonoa omaatuntoa potevat aina väärät ihmiset. Ne, jotka ovat oikeasti syypäitä maailman kärsimyksiin, eivät tunnu välittävän pätkääkään."

Dekkarin loppua kohden David Lagercrantz onnistuu tiivistämään tunnelmaa – paljolti kiitos palaamalla Lisbeth Salanderin taustoihin Ruotsin suojelupoliisin Aleksander Zalatšenkon tyttärenä. Ketkä ovat lopulta vastakkain tässä taistelussa? Sitä David Lagercrantz yrittää pihdata mahdollisimman pitkään.

Loppuun ajatusleikki. Mitä olisi tapahtunut, jos David Lagercrantz olisi kirjoittanut lähes saman dekkarin, mutta käyttänyt itse keksimiään henkilöhahmoja? Kohu olisi ollut pienempi, mutta Ruotsi oli saanut uuden ihan mukiinmenevän dekkarikirjailijan, jonka kirjalle olisi antanut nostetta jo Zlatan Ibrahimovicin elämäkerta yli 810 000 kappaleen myynnillään.

David Lagercrantz ennen uuden teoksen julkaisua: "On selvää, että olen hermostunut"
David Lagercrantz ennen uuden teoksen julkaisua: "On selvää, että olen hermostunut"
David Lagercrantzin teos Se mikä ei tapa julkaistiin tänään 25 maassa yhtä aikaa suuren markkinointihumun saattelemana. Kyse on edesmenneen Stieg Larssonin Millenium-sarjan neljännestä osasta, jota Larsson itse ei koskaan ehtinyt kirjoittaa. Kustantaja Norstedtsin ja Lagercrantzin kirjahanke on saanut matkan varrella runsaasti arvostelua. Lagercrantz on varma, että Larssonin perintö vain hyötyy Millenium-sarjan jatko-osasta. Toimittaja Elina Kervinen HS, kuvaus Magnus Laupa, leikkaus Kalle Koponen HS

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat