Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Katja Seudun esikoisrunoissa jätetään hyvästit minuudelle

Katja Seudun esikoinen on lyhyt ja levollinen runoteos

Kulttuuri
 
Teemu Manninen   
Outi Lepola
Katja Seutu
Katja Seutu Kuva: Outi Lepola
Arvio: esikoiskirja
Katja Seutu: Minä olen hänen asuinsijansa. Sanasato. 50 s.

Helsinkiläisen Katja Seudun esikoisrunokokoelma Minä olen hänen asuinsijansa on tiivis, tarkasti rajattu teos, jonka aiheena on ihmisen minuuden kokemuksen ja maailmasuhteen monimutkaisuus.

Muun muassa Mirkka Rekola -tutkijana tunnettu Seutu muistuttaa runokieleltään erehdyttävästi esikuvaansa, mutta malli on mainio ja hyvin sisäistetty, ja siksi runotkin kasvavat joksikin muuksi kuin jäljitelmiksi.

Asetelmat ovat kauttaaltaan samat: minä puhuttelee sinää, kertoja muistelee tai havaitsee häntä, ja minän, sinän ja hänen kokemukset limittyvät ja lomittuvat:

Minä olen hänen asuinsijansa

Katja Seutu

Kustantaja: Sanasato

Ilmestymisvuosi: 2015

Laji: Kaunokirjat, Esikoiskirjat, runot

"Sinussa on / kuvien kirjo. / Minä olen niissä nyt, / vaihdan toisesta toiseen, / sinä seuraat minua / kerrot missä olit."

Teemaa muunnellaan pienin elein, kapein säkein, jotka hidastavat lyhyiden runojen lukemista ja katkovat tunnetta ajatuksen kokonaisuudesta.

Pitkien ja laveiden kulkujen sijaan Seudun kirja onkin omistettu pistemäisille tunteentajun hetkille.

Teos ei kuitenkaan tutki irrallisuuden kokemusta, eikä vieraantuneisuutta, vaan sitä, miten voi aistia yhteyttä elävään ja olevaan, antaa ajan koskettaa itseään, ymmärtää olevansa katoavainen ja kuolevainen.

On kyse esimerkiksi tunteesta jota kokee, kun katselee vanhaa valokuvaa itsestään olentona, jota tuskin muistaa, ja joka tuntuu ennemmin häneltä kuin minältä.

Tuo tunne voi vallata meidät myös kun havaitsemme, miten suvussamme siirtyvät tuntemisen tavat periytyvät persoonallisuuden piirteinä ikään kuin olisimme esiäideistä tyttäriin vain pitkä ketju saman minän ainesta.

Eikä kyse ole vain läheisistämme: voimme tunnistaa saman häneyden kaikissa ihmisissä, jotka muistuttavat meitä tavalla tai toisella, kun koemme yhteyden tunnetta heihin ja siihen, miten ihmiset ovat, aistivat ja ajattelevat.

Siksi runoja lukee yhtä hyvin hyvästijättöinä omaisille ja rakastetuille kuin oman menneen minän muisteluna tai tulevien kokemusten odottamisena ja aavistamisena, osana ihmisten olemassaolon suurta kiertokulkua.

Vahva kaihon vire ei ole levoton vaan levollinen: Minä olen hänen asuinsijansa on teos, jossa soivat hyväksynnän ja ymmärryksen soinnut. Siksi kirjasta tulee hyvä mieli, ja siihen palaa mielellään.

Helsingin Sanomien palkinto vuoden parhaalle esikoisteokselle jaetaan marraskuussa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat