Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Antti Tuomainen menestyy jännityskirjailijana, vaikka ei oikeastaan ole sitä

Kulttuuri
 
Arvio: kirjat
Antti Tuomainen: Kaivos. Like. 326 s.

Viidennen romaaninsa julkaiseva Antti Tuomainen (s. 1971) on ulkomaillakin mainetta kerännyt suomalainen jännityskirjailija, jossa on erikoista se, ettei hän oikeastaan ole jännityskirjailija. Tuomainen sirottelee romaaneihinsa jännitysviihteen aineksia, mutta ne eivät ole pääasia, ei liioin mahdollisimman vetävän juonen kehittely.

Uransa alkuvaiheessa Tuomaista saattoi pitää puhtaana dekkaristina, mutta hänen uutuutensa Kaivos on hyvä esimerkki kirjailijan nykyisestä tyylistä. Häntä kiinnostavat ihmis- ja perhesuhteet sekä merkittävät yhteiskunnalliset kysymykset.

Kaivos on perhetarina ja vahva mielipide kaivostoiminnasta Suomessa. Murhia siinä tehdään, paljonkin, mutta ne tai niiden moraalinen pohtiminen saati selvittäminen eivät ole tarinan keskiössä. Lukijalle itse asiassa paljastetaan hyvin hienovaraisesti ja "antidekkarimaisesti", miksi murhat tapahtuvat ja kuka on niiden takana.

Kaivos

Antti Tuomainen

Kustantaja: Like

Ilmestymisvuosi: 2015

Laji: Kaunokirjat, Kotimaiset romaanit, jännitys

Kaivoksen päähenkilö on kolmikymppinen pienen helsinkiläisen päivälehden toimittaja Janne Vuori. Jannella on avovaimo ja kaksivuotias tytär, jotka hän jatkuvasti tulee sivuuttaneeksi työn vuoksi. Avovaimo on saamassa tarpeekseen ja perhe on hajoamassa.

Samaan aikaan Janne alkaa saada sähköposteja hyvin talvivaaramaisen pohjoisen kaivoksen ympäristörikoksista. Myös Jannen isä, 30 vuotta sitten perheensä jättänyt Emil ilmestyy yllättäen kuvioihin.

Jannen on nyt yritettävä pitää perhe kasassa, tehdä paljastusjuttu kaivoksen rikoksista ja jotenkin suhtauduttava isäänsä, jota ei tunne lainkaan.

Emilillä on oma salaisuutensa. Hän on palannut tutustuakseen uudelleen vaimoonsa ja nyt aikuiseen poikaansa, mutta myös siksi, että hänellä on Suomessa toimeksianto. Emil on ammattitappaja.

Voisi kuvitella, että monen kirjoittajan käsissä moinen asetelma tuntuisi keinotekoiselta ja epäuskottavalta, mutta Tuomaisen vahvuus on siinä, että hän saa kuvion toimimaan luontevasti.

Siihen vaikuttaa ensisijaisesti Tuomaisen samalla sekä yksinkertainen että runollinen kieli, jossa metaforat toimivat ja talvinen Helsinki herää henkiin kouriintuntuvasti.

Myös kaikkinaisen turhan dramatiikan välttely palvelee tarinaa, joka etenee lakonisen varmasti ehkä hieman yllättävään, mutta inhimillisesti katsoen loogiseen loppuunsa.

Kaivostoiminta Suomessa saa Antti Tuomaisen henkilöiden kautta tylyn tuomion: se on turhaa huijausta ja poliittista peliä, jossa köyhästä maaperästä yritetään repiä tuottoja luontoa raiskaamalla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat