Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Juutalaisen suvun tarina

René Nybergin äidin puolella on koettu niin vainot, holokausti kuin oman suvun langettama kirouskin

Kulttuuri
 
Jukka Rislakki
Merchen, Mascha, Feiga ja Hasja Jungman vuonna 1928. – Kirjan kuvitusta.
Merchen, Mascha, Feiga ja Hasja Jungman vuonna 1928. – Kirjan kuvitusta.
Arvio: kirjat
René Nyberg: Viimeinen juna Moskovaan. Siltala. 221 s.

Varsin paljon kirjoja, tieteellisiäkin tutkimuksia, on meillä nykyään jo julkaistu kolmesta kokoaan merkittävämmästä vähemmistöstä, jotka aiemmin olivat lähes pimennossa: suomenvenäläisistä, suomensaksalaisista ja suomenjuutalaisista.

Viimeksi mainituista lukeva yleisö tuntenee parhaiten Jakobsonin ja Stillerin perheet.

Eläköitynyt suurlähettiläs René Nyberg avaa nyt teoksellaan Viimeinen juna Moskovaan ainutlaatuisen näkymän oman juutalaisen äitinsä suvun ( Tukatsier / Tokazier ) historiaan. Suku on monien muiden suomenjuutalaisten tavoin lähtöisin Valko-Venäjältä.

Viimeinen juna Moskovaan

René Nyberg

Kustantaja: Siltala

Ilmestymisvuosi: 2015

Laji: Tietokirjat, elämäkerrat, historia

Nyberg on samaa ikäluokkaa (1946) kuin serkkunsa, muusikko Hillel Tokazier. Heidän enonsa Abraham Tokazier oli se paljon puhuttu pikajuoksija, jonka voiton suomalaiset maalituomarit mitätöivät 1938 jättäen hänet neljänneksi sadan metrin kilpailussa stadionilla.

Nybergin äiti Fanny lähetettiin nuorena 1937 Helsingistä Riikaan sukulaisten luo etsimään itselleen kunnon juutalainen sulhanen. Palattuaan hän solmi kuitenkin rakkausavioliiton suomalaisen Bruno Nybergin kanssa.

Nuorenparin häämatka Tukholmaan keskeytyi Turun satamassa. Perhe teki tyttärestä rikosilmoituksen, tämä pidätettiin laivalta ja kyydittiin putkaan Helsinkiin. Fanny ei taipunut, jolloin omaiset ja ystävät kirosivat hänet ja katkaisivat välit. Uhattiinpa hänet tappaakin.

Fannyn serkku Mascha Jungman miehineen onnistui pelastautumaan Riiasta kesäkuussa 1941 viimeisellä Moskovaan lähteneellä junalla. Latviaan jääneet omaiset eivät selviytyneet saksalaismiehityksestä hengissä.

Teos ei rajoitu perhehistoriaan, vaan kirjoittaja onnistuu laajentamaan tämän vain parisataasivuisen teoksen eräänlaiseksi Itä-Euroopan juutalaisuuden kurssiksi, ja Latvian historiaakin hän käy läpi.

Nyberg ei pysty käyttämään latviankielisiä lähteitä, mutta lähinnä venäläisten ja saksalaisten lähteidenkin pohjalta hän onnistuu luomaan kuvan Latviasta ja sen juutalaisten kohtaloista. Kumpiakaan, venäläisiä ja saksalaisia, ei yleensä ole voinut kiittää Latvian historian syvällisestä ymmärtämisestä.

Tämä ei tarkoita kaunistelua. Myös miehittäjää palvelleen, Viktors Arâjsin (Nybergillä Arjâs) johtaman latvialaisen tapporyhmän Nyberg esittelee.

Tämänkin lehden palstoilla on aiemmin väitelty siitä, olivatko latvialaiset antisemiittejä. Tuntuu oudolta, että vakava tutkija voi edes asettaa tällaisen kokonaista kansaa koskevan kysymyksen. Jos voi, niin eikö seuraava kysymys kuulu: ovatko "kaikki juutalaiset" sellaisia tai tällaisia?

Muistan aina, mitä latvialaisista sanoi Amerikkaan emigroitunut juutalainen professori Edward Anders (Alperoviès), joka menetti omaisensa holokaustissa: "Oli antisemiittejä. Ei ollut antisemitismiä."

Aivan erityisen vaikutuksen tekevät Nybergin suvun voimakastahtoiset, periaatteelliset ja älykkäät naiset. On liikuttavaa lukea, miten sukulaiset vuosikymmenten eron jälkeen löytävät taas toisensa ja tarinoiden langat kehrätään kokoon.

Kun elämä Israelissa ei luonnistunut, sinne asti päässeet sukulaiset muuttivat Berliiniin. Suurta historian ironiaa on siinä, että vainotut, tappotantereilta selvinneet juutalaiset löysivät lopulta turvasataman Saksasta. Saksa, toisin kuin Venäjä, osaa katua ja pyytää anteeksi.

Hieman oudoksuttaa koko kirjan painaminen vitivalkoiselle, kiiltävälle ja raskaalle liitupaperille, vaikkakin sinänsä arvokkaat valokuvat tulevat näin paremmin esiin. Teoksen arvoa lisäävät nimihakemisto ja viitteistö lähdemainintoineen; lähteistön merkinnöissä on tosin kiireen tuntua.

Kaiken kaikkiaan: kertomisen arvoinen tarina, ja Nyberg kertoo sen hyvin. Muun lisäksi käy ilmi hänen laaja Venäjän ja Neuvostoliiton tuntemuksensa, mikä saa odottamaan seuraavaksi vaikkapa kirjaa itänaapuristamme.

Painonnostajat Jakko ja Moses Tokazier ja Bruno Nyberg.
Painonnostajat Jakko ja Moses Tokazier ja Bruno Nyberg.
René Nyberg
René Nyberg
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat