Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helvetillisen hurja sammon taonta

Ville Hytönen kirjoitti upean runokirjan

Kulttuuri
 
Harri Nordell
Arvio: kirjat
Ville Hytönen: Helvetinjumalankone eli kuvallinen runoelma Berliinistä. Siltala. 59 s.

Ei kahta sanaa. Ville Hytönen on kirjoittanut tähänastisen runoutensa parhaan kirjan. Helvetinjumalankone päättää Eurooppa-trilogian, jonka aloitti Hytösen esikoinen Kuolema Euroopassa (2006). Sitä seurasi kolme vuotta myöhemmin samalta kustantajalta Idän musta joutsen.

Matkarunoutta kaikki, ja paikkojen runoutta.

Jo debyytissä Hytösen ilmaisurekisterin laajuus kertoi merkittävästä lahjakkuudesta, jonka säkeet särkivät sydäntä. Eurooppaa kiersi tuolloin nuori ja hiukan epämääräisesti kaipaava kulkurirunoilija ilmeisenä kumppaninaan Jarkko Laineen varjo, joka myöhemmistä teoksista katosi tai ainakin assimiloitui vaikeasti havaittavaksi.

Helvetinjumalankone

Ville Hytönen

Kustantaja: Siltala

Ilmestymisvuosi: 2015

Laji: Kaunokirjat, runot

Ensimmäinen vaikutelma upeasta Helvetinjumalankoneesta ei jää kauas kaoottisesta, mutta kirjaan kannattaa pudottautua ennakkoluulottomasti.

Pölyn laskeuduttua huomaa säilyneensä ehjänä, ja kihelmöivä matka Berliinissä Hytösen moniäänisen runoilijan seurassa on jo alkanut.

Helvetinjumalankoneessa on intro ja 12 numeroitua pitkää runoa. Jokainen näistä yllättää lukijan. Runoelmassa kuljetaan Berliinin historiassa ja ilmestytään yhtäkkiä nykyisyyteen. Runot ovat kerroksellisia ja puhujan naamiot vaihtuvat. Tasoja on monia.

Hytösen ekspressiivinen ja luetteleva kieli voi joistakin tuntua häiritsevältä. Niin kuin kaikkea olisi liikaa ja huohottavat runot määreistä liian raskaat. Mutta ei, kaikki tarvitaan.

Säe säkeeltä, sylkyttäen kuin kone, rakentuu verbaalinen suurkaupunki.

Ja millainen! Kuinka mahdottomalta sen kuvaileminen tuntuukaan. Hytösen Berliiniä voi kuvata vain Hytönen itse. Niin, runoilijan kielivaranto on hämmentävä ja itse runoelma "ulosteen ja suudelman kontrapunktia" – ylistys viidelle aistille.

Ajatuksena helvetinjumalankone on monimielinen. Se on tietenkin Berliini ja kaupungin historia, se on ihminen, se on lisääntymisen luonnonlaki, se on väkivaltainen ja musta sampo, joka käy lakkaamatta, koska sitä ei voi sammuttaa.

Kirjan peritekstissä kerrotaan, että valokuvattu aineisto on poimittu berliiniläisiltä kaduilta ja roskiksesta. Metodi on muunnelma menetelmällisessä kirjallisuudessa tunnetun "löydetyn tekstin" -käsitteestä.

Kuitit, liput ja laput laajentavat runon tekstuaalisuutta tullessaan kuvina sen jäseniksi. Ylikäytettynä tämä olisi petollista, mutta Hytönen hallitsee menetelmänsä.

Lukija voi nyt tarkastella kuvaa sellaisenaan tai osana runoa ja miettiä samalla, onko joidenkin kuvien tarkoitus tuoda runoon dokumentaarisuutta. Lopuksi voi pohdiskella vaikkapa autenttisuuden haastavaa käsitettä.

Ei kahta kysymystä. Helvetinjumalankone on yksi kirjavuoden tärkeistä teoksista.

Harri Nordell
Kirjoittaja on runoilija ja toimittaja, joka on aiemmin työskennellyt pitkään Turun Sanomissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat