Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ihmisen näköisiä eläimiä

Karen Joy Fowlerin menestysromaani käsittelee eläinkokeita filosofisesti

Kulttuuri
 
Arvio: kirjat
Karen Joy Fowler: Olimme ihan suunniltamme (We Were All Completely Beside Ourselves). Suom. Sari Karhulahti. Tammi. 364 s.

 

Jo kannessa kerrotaan, että Karen Joy Fowlerin romaani Olimme ihan suunniltamme sisältää "melkoisen juoniyllätyksen". Yllätys paljastuu tämän arvion neljännessä kappaleessa, sillä muuten kirjasta on mahdotonta kertoa. Olette varoitetut.

Romaanin päähenkilö, minäkertoja Rosemary aloittaa tarinansa "keskeltä", vuodesta 1996, jolloin hän asuu 22-vuotiaana ikiopiskelijana Kalifornian Davisissa. Tapahtumaketju niin tulevaisuuden kuin menneisyyden hämäriin käynnistyy, kun Rosemary tapaa Harlow-nimisen tytön ja kun hänen äitinsä lahjoittaa hänelle päiväkirjansa.

Olimme ihan suunniltamme

Karen Joy Fowler

Kustantaja: Tammi

Ilmestymisvuosi: 2015

Laji: Kaunokirjat, Käännösromaanit

Sekä Rosemaryn veli että kaksoissisar ovat kadonneet vuosia sitten. Veli Lowell on karannut kotoa ja luistanut lain polulta. Sisko Fern on viety pois, eikä Rosemary muista, miksi.

Kirja on edennyt satakunta sivua, kun juoniyllätys paljastuu. Rosemaryn sisar on simpanssi.

Psykologi-isä on ottanut ihmisapinan perheensä jäseneksi. Rosemary uskoo, että kokeessa tutkittiin sekä simpanssin oppimiskykyä että häntä, simpanssin sisarta.

Nyt Fern on kadonnut ja Rosemarysta tullut kiusattu apinatyttö, joka ei osaa vaistomaisesti sanoa, kuinka lähelle ihmisiä on sopivaa mennä.

Rosemaryn veli puolestaan on ryhtynyt eläinaktivistiksi, joka järjestää iskuja koe-eläinlaboratorioihin ympäri maata.

Koko perhe on haavoilla, vaiennut ja suunniltaan.

Uutuus on Fowlerin seitsemäs romaani. Se sai viime vuonna Pen/Faulkner-palkinnon ja oli Booker-palkintoehdokkaana.

Suomalaispainoksen kannessa kirjaa suosittelee Finlandia-voittaja Jussi Valtonen. Se on taitavaa markkinointia, sillä yhteydet He eivät tiedä mitä tekevät -teokseen ovat selvät, monimutkaista nimeä myöten. Kumpikin on perhedraama, jossa esiin nousevat koe-eläinten oikeudet.

Vertaillaanpa.

Olimme ihan suunniltamme -teoksen kerrontatyyli on amerikkalaisen jutusteleva, mutta Sari Karhulahden sujuva suomennos on välttänyt anglismin karit. Paikoin kieli tuntuu jopa vähemmän käännöstekstiltä kuin He eivät tiedä mitä tekevät.

Fowlerin teoksesta puuttuu kuitenkin Valtosen kutoma jännitteisyys. Ferniin ei ehdi kiintyä, ennen kuin se (hän?) katoaa tarinasta. Opiskelijatyttö Harlow'n rooli jää epäselväksi, vaikka nimi varmaankin tulee Harry Harlow'lta, joka teki 1950-luvulla julmia apinakokeita. Äidin päiväkirjat, jotka katoavat lennolla, ovat kuin ladattu ase, joka lopulta pannaan sopuisasti kaappiin.

Toista yllätystä jää simpanssijutun jälkeen odottamaan.

Mutta jos ei odota, jos ei lue kirjaa kuin dekkaria, voi lukea pohdiskelevan, monikerroksisen romaanin perheestä ja identiteetistä, muistin epävarmuudesta, ihmis- ja eläinmielestä.

Ihmisen ja eläimen raja on ohut, mutta vain eläintyttären saa lähettää pois ja sulkea häkkiin.

Romaani kysyy, mikä oikeus meillä on tehdä kokeita eläimillä, mutta kysymys ei ole syyttävä tai kiihkoileva, pikemminkin filosofinen ja runollinen. Fowlerin kokenut ote kantaa, ja pohjalla on perusteellinen taustatyö psykologiasta ja eläinkokeiden historiasta.

Jos näet simpanssin hymyilevän kuvassa kuin ihminen, se ei ole iloinen vaan kauhuissaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat