Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uuden runouden klassikko

Treenistä on siirrytty hienostuneeseen keskusteluun parhaimpien rinnalle

Kulttuuri
 
Vesa Haapala
Petteri Kivimäki
Kristian Blomberg on Poesia-kustantamon kantavia voimia. Kuva Vakiopaine-baarista Jyväskylässä.
Kristian Blomberg on Poesia-kustantamon kantavia voimia. Kuva Vakiopaine-baarista Jyväskylässä. Kuva: Petteri Kivimäki
Arvio: kirjat
Kristian Blomberg: Valokaaria. Poesia. 73 s.

 

Kristian Blombergin kolmas runokirja Valokaaria on hallittu kokonaisuus. Siinä on jälkiä edellisestä, lyyrisiä katkelmia, esseetä ja dokumenttikappaleita yhdistelleestä teoksesta Itsekseen muuttuva (2011), mutta kirjoittajan taito ja näkemisen herkkyys ovat kasvaneet. Kollaasi vaihtuu omaehtoiseksi kieleksi.

Teos tarkastelee ihmisten, esineiden, kosketusten ja havaintojen suhteita kuin ne olisivat fysikaalisia ilmiöitä, valokaaria. Vaikka runoja hallitsevat kosmiset mittasuhteet, on kyse kielestä ja mentaalisista liikkeistä:

Valokaaria

Kristian Blomberg

Kustantaja: Poesia

Ilmestymisvuosi: 2015

Laji: Kaunokirjat, runot

Kuka?

Kristian Blomberg

 Jyväskyläläinen runoilija (s. 1975) ja Poesian perustajajäsen.

 Esikoiskokoelma Puhekuplia (2006).

 Toinen kokoelma Itsekseen muuttuva (2011) oli ehdolla Tanssiva karhu- ja Einari Vuorela -palkintojen saajaksi.

 Blombergin suomentama René Charin Hypnoksen muistikirja (2009) voitti Vuoden Aforismikirja -palkinnon.

 Toiminut runouslehti Tuli&Savun toimittajana, päätoimittajana ja avustajana.

"Että sormissa ei ole lihaksia vaan etäisyyksiä / joiden takaa käsivarsien jänteet liikuttavat niitä. // Entä jos olisi jokin, joka liikuttaisi myös meitä / kuin aavistus, etäisyyksien takaa?"

Teoksessa on viisi osastoa: "aurinkoa vanhempi", "myrskylyhty", "kynnyksiä", "suuntavaisto (he)" ja "ihmeen tuntua". Ensimmäinen ja viimeinen osasto muodostavat valokaarten kaksi päätä: osittain samat asetelmat ja liikkeet kertautuvat, mutta ne myös muuntuvat ja haaroittuvat ikään kuin teos näyttäisi valon kulut ja kanavat runokielen väliaineessa.

Blomberg rytmittää fragmentteja, runollisia dialogeja, aforismeja ja runosäkeitä ihailtavalla varmuudella. Käytetyt säkeistöyksiköt ottavat huomioon teoksen teemat. Harkittu rytmitys korostaa lukemisen intensiteetin voimistamista ja hillitsemistä.

Kosmologisesti ajatellen on "jokin", joka on "aurinkoa vanhempi" ja vaikuttaa elämään maapallolla. Yksilöllisen kokemuksen kannalta voisi ajatella, että "aurinkoa vanhempi" on myös kohdunsisäinen tila ja aika, jolloin valo, lämpö ja etäisyydet olivat vielä ihmislihan suojaamia. Vasta kohdun jälkeen alkaa havaintojen ja niiden perustojen kielellistäminen, mutta myös "kaipaus", josta teos paljon puhuu.

Blombergin runoissa on kyse runouden suodattamasta fenomenologiasta: asiat ja niiden suhteet, kokonainen maailma ja avaruus liikkeineen tuotetaan ensi kertaa tässä kielessä, vaikka alun aavistetaan olevan muualla.

Valokaaria ei ole erityisen vaikealukuinen. Silti yksittäisetkään runot eivät tyhjene helposti. Ne muistuttavat maalausta tai maalausten sarjaa: kun esitettävänä ovat eleet ja etäisyydet, mikään ei käsitteellisty tai rajaudu hetkessä, kyse on laajemman kokonaisuuden katsomisesta.

Teos on täynnä yksityiskohtien helmiä: "Kärpäset aukovat edelleen painovoiman vetoketjuja", "Siiven alta muljahtaa raukea kasvain läpikuultavia toukkia", "Ja kuuluu merkillistä räpyttelevää ääntä, kuin lampun sisältä, / mutta talon ulkopuolelta, valtavassa mittakaavassa."

Runot eivät jää havaintomaailmaan sulkeutuneen puhujan kirjauksiksi: tärkeää on kommunikaatio, ystävyys, odotus, suhde eläimiin ja ihmeisiin, joita yllättävät käännökset ja odottamatta kohdattavat symmetriat luovat.

Vaikka teos ei ole uskonnollinen, se luo pyhän ja ihmeen läsnäoloa: Sana on samalla ele, esine ja asian nimi, havainto ja kaiken havaitun olemassaolo ja purkautuminen.

Blomberg tuntee kokeellisen kirjallisuuden menetelmät, samoin runouden perinteen. Valokaaria ei ole kuitenkaan enää harjoituslaboratorio vaan hienostunutta keskustelua parhaimpien rinnalla. Sen ainoa "heikkous" on sen lukijalle asettama vaatimus, joka syntyy nyanssien herkkyydestä: on edettävä hitaammin kuin tahtoisi ja sietäisi.

Runot pyytävät sen kuuntelemista, minkä helposti tahdomme unohtaa: "Ääntemme varjoissa pohdintoja hiljaisuuden sietämisestä."

Poesian pelkistetty ulkoasu ja taitto luovat miellyttävän ympäristön lukemiselle. Ihailen Kristian Blombergin kykyä sähköistää jokapäiväiset asiat. Hän tekee sen mistä kirjoittaa:

"On oltava kevyt kuin lintu, ei niin kuin höyhen."

Viimeistely hipoo täydellisyyttä. Ehdotonta klassikkoainesta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat