Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiehtovien vastakkaisuuksien Intia

Tommi Niemisen kirja on kunnianhimoinen läpileikkaus nyky-Intiasta

Kulttuuri
 
Virpi Hämeen-Anttila   Kirjoittaja on kirjailija ja Etelä-Aasian kulttuurin tutkija.
Prashanth Vishwanathan Reuters
Radhika Kanojia on dhopi eli pyykkäri. Hän ripusti pyykkejä peltikatolla Mumbain Mahalaxmissa joulukuussa 2014.
Radhika Kanojia on dhopi eli pyykkäri. Hän ripusti pyykkejä peltikatolla Mumbain Mahalaxmissa joulukuussa 2014. Kuva: Prashanth Vishwanathan Reuters
Arvio: kirjat
Tommi Nieminen: Vastaus on Intia. HS-kirjat. 351 s.

 

Intiasta ei meillä tiedetä eikä kirjoiteta paljon. Työssäni olen huomannut, että Intia ei kiinnosta ihmisiä esimerkiksi matkakohteena samalla tavalla kuin Kiina, ja ennakkoluulot sitä kohtaan ovat paljon suuremmat.

Intia on kuitenkin monesta syystä lähemmän tuttavuuden arvoinen. Tartuin näin ollen suurin odotuksin Tommi Niemisen pulskaan teokseen Vastaus on Intia.

Vastaus on Intia

Tommi Nieminen

Kustantaja: HS-kirjat

Ilmestymisvuosi: 2015

Laji: Tietokirjat, yhteiskunta, Matkakirjat

Nieminen on käynyt Intiassa monta kertaa vuosina 2004–14 ja ollut Delhissä Helsingin Sanomien kirjeenvaihtajana 2010–11.

Olin lukenut ja arvostanut hänen artikkeleitaan, jotka käsittelivät perusteellisesti intialaisen yhteiskunnan ja politiikan ilmiöitä. Monet kirjan luvuista rakentuvatkin julkaistujen tekstien varaan, ja ne ovat säilyttäneet silminnäkijän virkeän uteliaisuuden ja jouhean rytmin.

Yleiskatsauksiksi tarkoitetut osat eivät ikävä kyllä nouse yhtä korkealle tasolle. Eri osavaltioita käsittelevä jakso on epätasainen ja raapii vain pintaa, historiasta kertova jakso vetää mutkat suoriksi ja vajoaa paikoin rupatteluksi.

Toki kummastakin osasta löytyy kiehtovia yksityiskohtia. Varsinkin Intian lähihistoria ansaitsisi syvemmän tarkastelun.

Esimerkiksi Nehrun ja Indira Gandhin uraa arvioidaan kovin suorasukaisesti nykyisen läntisen talousteorian mittapuilla.

Syntyy vaikutelma, ettei kumpikaan saanut mitään aikaan, kun Intia pysyi sitkeästi takapajuisena (kirjoittajan kiusallisen usein käyttämä sana). Indira Gandhi jää mieleen vain vallanhimoisena hirviönä. Kuitenkin hän ajoi läpi monia köyhien asemaa parantaneita uudistuksia ja tasapainoili kohtuuhyvin Vietnamin sotaa käyvän, uhittelevan USA:n, ekspansiivisen Kiinan, kapinoivien separatistien ja öljykriisin heittelemän maailmantalouden kanssa

Värikäs, hyppelehtivä reportaasityyli ei tee oikeutta pitkäkestoisemman ja laajemman historian mutkikkuudelle.

Teoksen aluksi Nieminen kertoo, että Intia on yksi tulevaisuuden megatrendeistä. Maailmanpankin ennusteen mukaan Intian talous kasvaa tulevina vuosina nopeammin kuin yhdenkään muun suuren valtion talous. Vaikutus ulottuu Suomeenkin, jolloin "meidän on ymmärrettävä intialaisten arvoja, motiiveja ja maailmankatsomusta".

Nieminen lähestyy hyvin tavallisten ihmisten odotuksia ja mielen maisemia samalla kun hän tutkailee laajempaa aineistoa käyttäen eri ilmiöitä: vaaleja, puoluepolitiikkaa, kansallismielistä liikettä, kastilaitosta.

Pitkissä aiheeltaan rajatuissa luvuissa on kirjan paras anti.

Pääteema on vanhan ja uuden Intian vastakkaisuus. Nieminen kutsuu näitä käärmeenlumoojien ja hiirenlumoojien Intioiksi. Hiiri viittaa tietotekniikkaan, joka on luonut uuden yläluokan.

Ymmärrettävästi Nieminen on uuden puolella. Vanhaan Intiaan yhdistyvät julma kastilaitos ja rutiköyhä maaseutu, uuteen vapaampi moraali ja kaupungit, joissa on mahdollista rikastua.

Mikään ei kuitenkaan ole Intiassa yksiselitteistä. Jättikaupungin slummeissa köyhät ovat vielä köyhempiä kuin maalla ja kastilaitoksen tilalle astuvat mafiamaiset rikollisverkostot, joista kirjassa ei paljon kerrota.

Nieminen suree sitä, että Intiassa on niin runsaasti pienyrityksiä ja niin vähän teollisuutta: se estää talouskasvua. Samalla voisi kuitenkin miettiä saastumista, tehdastyön raskautta ja koneistamisen aiheuttamaa työttömyyden pahenemista, joka yli miljardin asukkaan maassa on eri asia kuin meillä.

Uusi hallinto on saanut runsaasti kehuja, kun se on päästänyt ulkomaiset yhtiöt Intiaan. Nieminen sanoo, että tällä on "usein kova inhimillinen hintansa", mutta talous kasvaa – joten ilmeisesti jäädään voitolle.

Lieneekö näin? Vieras suuryritys voi operoida yhtä häikäilemättömästi kuin siirtomaavalta, ja on monia karmeita esimerkkejä siitä, että Intian poliitikot peittelevät väärinkäytöksiä ja epäinhimillisiä työoloja etteivät suututtaisi ja karkottaisi investoijia.

Jos vauraus jää harvojen käsiin ja massat kituvat alistettuina, uusi Intia ei juuri eroa vanhasta.

Niemisen kirja on kunnianhimoinen läpileikkaus nyky-Intiasta. Intian politiikasta ja yhteiskunnasta kiinnostuneelle se on oiva johdatus aiheeseen.

Itse jäin kaipaamaan jotain. Kenties lämpöä, kaiken kurjuudessa vellomisen vastapainoksi.

Nieminen ei erityisemmin välitä uskonnosta, joka on Intiassa mahtava voima ja johon liittyy muutakin kuin kansallista uhoa ja takapajuisuutta.

Intialaisilla on hyvä huumorintaju ja he ovat uteliaita, puheliaita ja tavattoman sukurakkaita. Jos tahtoo tietää Intian tästä puolesta enemmän, kannattaa lukea täydennykseksi Tarquin Hallin Vish Puri -dekkareita.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat