Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tiede hurmaa kuin taide

Ajankohtainen sisältö tekee ranskalaisesta yhteiskuntateoriasta tärkeää

Kulttuuri
 
Olli Sinivaara
Mayk
Ranskalainen ihmistieteiden teoriaperinne on huomattavan rikas. Yhteiskuntateorian perusteos on saatu suomeksikin.
Ranskalainen ihmistieteiden teoriaperinne on huomattavan rikas. Yhteiskuntateorian perusteos on saatu suomeksikin. Kuva: Mayk
Arvio: kirjat
Miikka Pyykkönen, Ilkka Kauppinen (toim.): 1900-luvun ranskalainen yhteiskuntateoria. Gaudeamus. 461 s.

 

Joissakin asioissa ranskalaiset perinteet vain ovat omaa luokkaansa. Joku puhuisi viinin- tai konjakinvalmistuksesta, joku haute cuisinesta. Ranskalaisten maalaileva tapa käyttää kieltä voi ihastuttaa tai ärsyttää, mutta erottuu taatusti joukosta.

Kenties juuri kaunopuheisuuden perinteen ansiosta ranskalaiset ihmistieteet ovat omaa luokkaansa, mitä tulee lennokkuuteen ja tyyliin. Filosofiassa, antropologiassa ja sosiologiassa ranskalaiset eivät käsitteitä ja koukeroita säästele.

1900-luvun ranskalainen yhteiskuntateoria

Mikka Pyykkönen, Ilkka Kauppinen (toim.)

Kustantaja: Gaudeamus

Ilmestymisvuosi: 2015

Laji: Tietokirjat, filosofia, yhteiskunta

Etenkin tämä pätee 1900-luvun yhteiskuntateoriaan. Yhteiskuntateoria on tieteenala, joka rakentaa käsitteitä ja malleja ihmisten sosiaalisen toiminnan selittämiseksi ja ymmärtämiseksi.

Tällä tieteenalalla 1900-luvun Ranska tuotti poikkeuksellisen rikkaan teoriaperinteen. Nuivat anglosaksiset arvostelijat saattavat puhua sisällöttömästä käsiterunoudesta, mutta kyllä ranskalainen teoria on täynnä ajankohtaista ja tärkeää sisältöä.

Nyt tämä rikas ihmistieteellinen perinne on hienosti suomalaisen lukijan tavoitettavissa. Miikka Pyykkönen ja Ilkka Kauppinen ovat tehneet suuren työn ja toimittaneet aiheesta kattavan yleisesityksen 1900-luvun ranskalainen yhteiskuntateoria. Kirjoittajat ovat alojensa kärkiasiantuntijoita Suomessa.

Mukana on myös kolme ulkomaista kirjoittajaa. Damien Lecarpentier on kirjoittanut teoksen johdantoluvun, josta huokuu perinpohjainen tietämys oman maansa teoriakentästä.

Kirjan keskeinen ansio on, että esiteltävien ajattelijoiden kaari ulottuu sosiologian perustajaisästä Émile Durkheimista (1858–1917) nykyajan uusimpiin virtauksiin. Mukana ovat klassikot, kuten filosofi Jean-Paul Sartre (1905–1980) ja antropologi Claude Lévi-Strauss (1908–2009), mutta myös marginaalisemmat hahmot, kuten situationisti Guy Debord (1931–1994).

Durkheim julkaisi pääteoksensa jo 1800-luvun lopulla. Silti hänen esittelynsä 1900-luvun suuntausten alullepanijana on perusteltua. Juuri Durkheimilta on peräisin ranskalaista yhteiskuntateoriaa vahvasti leimaava ajatus yhteiskunnasta omalakisena kokonaisuutena.

Durkheimille yhteiskunta on "sosiaalinen fakta", jonka lainalaisuudet ovat yksilöistä – heidän haluistaan ja toiveistaan – riippumattomia. Yhteiskunta ei ole vain osiensa summa, vaan jotakin paljon monimutkaisempaa ja vaikeammin tavoitettavaa.

Oikeastaan juuri tämä ajatus antaa ranskalaiselle yhteiskuntateorialle sen omimman luonteen – vähän kuten tietty tapa kuvata urbaanin elämän vieraantuneisuutta tekee ranskalaisesta elokuvasta juuri ranskalaista. Kyse on tyylistä ja hengestä, joka läpäisee erilaiset suuntaukset.

Lévi-Strauss kehitti Durkheimin ajatuksen yhteiskunnan omalakisuudesta pisimmälle. Hänen mukaansa ihmisten ajattelua ja toimintaa hallitsevat tiedostamattomat rakenteet. Lévi-Straussin strukturalismista tuli yksi ihmistieteiden vaikutusvaltaisimpia perinteitä.

Lévi-Straussia kiinnostivat erityisesti myytit, jotka hänen mukaansa kuvastivat ihmiskunnan universaalia ajattelua. Hän löysi myyttien pinnan alta syvärakenteita, joissa perustavaa olivat kahtiajaot, kuten luonto/kulttuuri, raaka/kypsä ja niin edelleen.

Lévi-Straussin jalanjäljissä kulkivat myös monet muut 1900-luvun suuret ranskalaisintellektuellit – joko strukturalismin omaksuen tai sitä voimakkaasti vastustaen. Näitä hahmoja ovat muun muassa kirjassa esitellyt Michel Foucault (1926–1984) ja Michel Serres (s. 1930).

Vasta ranskalaisten yhteiskuntateoreetikkojen viimeisin sukupolvi on tehnyt selvän pesäeron strukturalismiin ja kiinnostunut ennen kaikkea ihmisten käytännöllisestä järkeilystä omissa sosiaalisissa tilanteissaan. Näistä nykyajattelijoista kirjassa esitellään tieteen- ja teknologiantutkimuksen uranuurtaja Bruno Latour (s. 1947) ja pragmatisti Luc Boltanski (s. 1940).

Ensisijaisesti yliopiston kurssikirjaksi tarkoitetti teos on yleisestikin kiinnostava. Ranskalainen yhteiskuntateoria antaa mainioita apuvälineitä monien ajankohtaisten ilmiöiden ja keskustelujen pohtimiseen. Erityisen ajankohtaiselta tuntuu Michel Maffesolin (s. 1944) ajattelu, jonka keskiössä on nykyajan uudenlainen yhteisöllisyys. Maffesolin mukaan ihmisiä yhdistävät ennen kaikkea juhlat, orgiat ja rituaalit, eivät abstraktit säännöt tai lait. Leikkisyys on ihmisyyden ydintä, jonka kukoistukselle postmoderni yhteiskunta antaa enemmän tilaa kuin jähmeä teollisuusyhteiskunta.

Festarikausi mielessä tähän on helppo yhtyä. Väkevimmät yhteisöt muodostuvat niiden kesken, jotka vellovassa ihmismeressä ovat jakaneet saman orgian ja leikin. Niihin verrattuna yhteiskunnan virallinen perusta, kuten lait ja sopimukset, tuntuvat yhtä aikansa eläneiltä kuin tehtaat kellokortteineen.

Kirjoittaja on runoilija ja suomentaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat