Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Eroottista joulumieltä! toivottaa Miina Supisen uusi Mantelimaa-romaani

Kulttuuri
 
Mervi Kantokorpi
Esa Syväkuru HS
Miina Supinen esittää Mantelimaassa purevaa aikalaiskritiikkiä.
Miina Supinen esittää Mantelimaassa purevaa aikalaiskritiikkiä. Kuva: Esa Syväkuru HS
Arvio: kirjat
Miina Supinen: Mantelimaa. WSOY. 317 s.

 

Jouluinen ostoskeskus ei myöhäkesän paahteessa innostaisi ellei Miina Supisen uusi romaani Mantelimaa olisi reaalifantasiaa: arkihuolien sekaan on ripoteltu satua tontuista Antipukkiin. Lopputulos on allegorinen kertomus jouluteemamaasta, jossa hyvä ja paha sekoittuvat pelottavasti toisiinsa.

Taas puhutaan perheestä eli samasta jääkaapista syövien yhteisöstä, joka jonkunmoisiin traditioihin tukeutuen yrittää selvitä nyky-Suomessa. Paineet ovat tavanomaisia: parisuhde, pätkätyöt, lapsiarjen pyöritys ja oma hajoileva pää.

Mantelimaa

Miina Supinen

Kustantaja: WSOY

Ilmestymisvuosi: 2015

Laji: Kaunokirjat, Kotimaiset romaanit

Molli-äiti on nelikymppinen monialainen taiteilija, viihteen ja lastenkulttuurin tekijä. Hän vihaa joulua, jonka suorittamiseen kulminoituu nykyperheen onnellisuuden esittäminen.

Huushollin huoltovastuu kaatuu Mollin päälle kun perheen isä Keke vammautuu vakavasti tapaturmassa. Rahapula pakottaa kahden lapsen äidin Mantelimaan puolialastomien Elfettes-tonttutyttöjen koutsiksi, ja nyt pitäisi ohjata kunnon talvipäivänseisausshow: "joulumieltä ja tämmöstä näyttävää meininkiä elikkä hyvällä maulla toteutettua erotiikkaa ja silmäniloa".

Supisen ostari on tutun oloinen tositeeveen näyttämöiltä, sisähuvipuisto jossa ostetaan, syödään, juodaan ja leikitään. Aikuisten rietastellessa mukulat toimitetaan lapsiparkkiin, sillä Mantelimaan jouluinen punaposkisuus on etenkin seksiä. Piparin tuoksu tiivistyy K-18 -siipeen ja stripparitonttuihin.

Tämä surrealistinen Suomi-kuva ei ole silkkaa fantasiaa nyt kun lama toi taas topless-tarjoilijoille töitä.

Romaanin aiheet ovat totisia koomiseen esitykseen puettuna. Supinen käyttää taitavasti kliseitä toden tiivistyminä ja murtaa yksiraiteista arkiajattelua. Nakutontut eivät esimerkiksi ole älyttömiä bimboja, vaan mukavia nuoria naisia, akrobaattisen taitavia ja kauniitakin, kuten Kissi johon Molli vähän ihastuu.

Ruumiin halut ja seksuaalisuus ovat teemoina kiinnostaneet kirjailijaa esikoisteoksesta Liha tottelee kuria (2007) alkaen. Hän käsittelee aihepiiriä hyvin avonaisin rinnastuksin eikä sulje merkityksiä. "Tuhma vai kiltti, ajatelkaas!" helkkyy Mantelimaan joululaulu ja alleviivaa kirjailijan retorista asennetta.

Mantelimaan hyvän ja pahan kurimus syvenee kun painutaan jouluparatiisin maanalaisiin osiin. Huviostari on rakennettu Ahjo-nimisen nuorisokodin raunioille. Siellä vinoon kasvaneita teinejä oiottiin kovemmin ja pehmeämmin keinoin vuosikymmeniä aiemmin.

Tausta yhdistää romaanin keskushenkilöitä: Molli, Keke ja Mantelimaan perustaja Jonne ovat kohdanneet tuossa laitoksessa. Vähitellen fantasia sekoittuu jännitysjuoneen, josta ei puutu edes ruumiita, kun salaperäinen Nukentekijä, Antipukki ja mekaaniset tontut nousevat esiin lattian alta soihtujen sammuttua.

Joulua kuorimalla Miina Supinen saa esiin purevaa aikalaiskritiikkiä, "jos rauhaa ei ole sydämessä joulukuun alussa, on epärealistista kuvitella, että se sinne ilmestyisi aattoon mennessä ilman kemiallista apua".

Tarina kyseenalaistaa perheeseen liitettyjen luutumien rinnalla mainiosti myös taiteen ja viihteen ikuista rajankäyntiä.

Romaanin jyrkästi leikattu kerronta nostaa hyvin asioiden ja ilmiöiden suhteellisuutta korostavaa eetosta. Supisen ilmaisu on kielellisesti tarkkaa, ja sen tähden tekstin huolimaton editointi jää harmittamaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat