Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Äidinmurha avaa ovia Pia Pesosen romaanissa

Maatuska on tarina Irinasta, joka äitinsä kuoleman jälkeen alkaa harsia kokoon identiteettiään

Kulttuuri
 
Mervi Kantokorpi
Kimmo Räisänen
Pia Pesonen debytoi novelleilla vuonna 2011.
Pia Pesonen debytoi novelleilla vuonna 2011. Kuva: Kimmo Räisänen
Arvio: kirjat
Pia Pesonen: Maatuska. Teos. 251 s.

 

Isänmurha on vanha, Freudinkin hellimä ajatus siitä miten pojan on käveltävä isänsä yli yksilöityäkseen. Teemasta on väännetty draamaa antiikista alkaen mutta nykykirjallisuudessa tavallisempi versio taitaa sittenkin olla äidinmurha.

Novelleilla debytoineen Pia Pesosen (s. 1963) ensimmäinen romaani Maatuska on tarina Irinasta, joka äitinsä kuoleman jälkeen alkaa harsia kokoon identiteettiään. Unettomuudesta kärsivä, mieleltään epävakaa tytär vapautuu ahdistuksesta vasta astuessaan "äitinsä ruumiin yli".

Maatuska

Pia Pesonen

Kustantaja: Teos

Ilmestymisvuosi: 2015

Laji: Kaunokirjat, Kotimaiset romaanit

Sitä ennen romaanissa ylitetään monta rajaa, sillä Tamara-äiti on neuvostovenäläinen nainen, joka loikkaa 1960-luvulla shakkiturnauksessa ja avioituu suomalaisen miehen kanssa.

Leningradissa syntyneestä Tamarasta kertoessaan Maatuska on parhaimmillaan. Hahmo on ristiriitaisuudessaan rikas, venäläisen oloinen romaanihenkilö. On kyse hänen vähitellen avautuvasta salaisuudestaan, peitetarinoiden verkosta jolla nainen on suojannut elämäänsä.

Viittaukset venäläisiin kirjailijoihin ovat romaanin turhia koristeita, sillä Tamaran kaksihahmoisuus välittyy mainiosti liikkuvassa tietoisuuden kuvauksessa ihan ilman kirjallisia alleviivauksia.

Pesosen kerronta hakee kaiken aikaa koomisen sävyjä ja onnistuu sattumanvaraisen, absurdin elämänkuvan maalaamisessa. Kielensä ja isänmaansa jättäneen Tamaran yksinäisen loikkarin tarina on hienosti kerrottu.

Tyttären näkökulma sijoittuu nykyaikaan, ja sen tempoileva ristiriitaisuus on toisenlaista. Irina on keski-ikäinen röntgenhoitaja, naimisissa työttömän näyttelijän kanssa, vammainen tytär asuu osittain laitoksessa.

Irina on tekevinään klassisen musiikin konserttimatkoja ulkomaille, mutta reissujen varsinainen tarkoitus on toteuttaa seksisessioita, joissa nöyryytys ja hyväksikäytettynä oleminen tuovat tyydytyksen ja kaivatun unen.

Lukija hyväksyy mielellään aukkoja absurdiin tarinaan, mutta esimerkiksi näiden episodien suunta jää repsottamaan.

Nainen kärsii mielenterveysongelmista – selvä – mutta mitä sessioiden kertominen tuo kokonaisuuteen? Samoin uniterapiajaksot ja epätoivoinen rakkaus terapeuttiin jäävät tyhjäkäynniksi.

Kriittiset havainnot on helppo tehdä, sillä keskimäärin Pesosen perspektiiviä siirtävät linssit pitävät kerronnan ironisesti liikkuvana kahden naisen kamppailuna. Miehet ovat romaanissa vain statisteja.

Tamaran kuoltua Irina pääsee perunkirjoituksen myötä äitinsä neuvostoelämän jäljille. Esiin nousee vaiheita jotka avaavat äidin ja tyttären välistä etäisyyttä.

Romaani käyttää kiinnostavasti kilpailijattaret-aihetta, josta muun muassa Simone de Beauvoir on kirjoittanut. Äiti ja tytär taistelevat perheen isän katseesta, ja tytär yleensä voittaa. Rangaistus on – kuten Maatuskassa– lapselleen vieras äiti.

Romaanin päätös on terapeuttinen ja hieman liian itsestään selvä. Kun äidin suojaukset on avattu, Irina käsittää ettei kaikkia valheita kenties pidäkään tuntea.

Mutta tällaisiahan identiteetin perustarinat ovat, yleisyydessään lohdullisia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat