Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sotalapselta viedään kaikki Asko Sahlbergin romaanissa

Kulttuuri
 
Seppo Solmela
Asko Sahlberg on kirjoittanut valtavien möhkäleiden jälkeen tiiviin teoksen.
Asko Sahlberg on kirjoittanut valtavien möhkäleiden jälkeen tiiviin teoksen. Kuva: Seppo Solmela
Arvio: kirjat
Asko Sahlberg: Irinan kuolemat. WSOY. 156 s.

 

Viisikymppinen mies kuvittelee noin kymmenvuotiaan tytön kokemukset sotalapsena Ruotsissa 70 vuotta sitten.

Myönnettävä on, lähtökohtaisesti ei ihan kuuminta hottia.

Irinan kuolemat

Asko Sahlberg

Kustantaja: Like

Ilmestymisvuosi: 2015

Laji: Kaunokirjat, Kotimaiset romaanit

Huomaan kysyväni itseltäni, miksi minä oikein tätä luen? Eikö nojatuolihumanistin pitäisi ravistautua hereille, vetää saappaat jalkaan ja lähteä auttamaan niitä tuhansia ja taas satojatuhansia ihmisiä, jotka nyt pakenevat elinkelvottomiksi muuttuneilta asuinsijoiltaan.

Ei ammattilukijakaan ihan sika ole, ahmi kaikkea mitä eteen pannaan. Mutta Asko Sahlbergin (s. 1964) teoksista olen pitänyt usein ja arvostanut aina.

Kahden viime vuonna valmistuneen valtavan möhkäleen Herodes ja Yö nielee päivät jälkeen vuorossa on vaihteeksi taas hoikempaa vaan ei köykäisempää satoa, vuoden 2005 pienoisromaanin Yhdyntä tapaan. Jälleen lähdetään liikkeelle Helsingin Lönnrotinkadun tienoilta, ja nyt siis Ruotsiin saakka, koska pommeja putoaa niskaan.

Lyhyen romaanin mittaan nuori Irina ehtii kuolla useamman kerran. Vaan sillä ei ole niin väliä, koska on sota, ja kovin monia muitakin menee, ja rauhan Ruotsissa hän on vain suomalainen sekä pelkkä lapsi eli ei oikein ihminenkään.

Entisen elämän ja lähimmäisenrakkauden kuolemista hän jää kuitenkin periaatteessa eloon. Irinan kuolemat on pieni mutta tehokas tutkielma siitä, mitä yksilölle jää, kun häneltä viedään kaikki, omat tunteetkin.

Käyttäisin sanaa ajatusleikki, jos yhdyssanan jälkimmäinen osa ei tuntuisi irvokkaalta olemassaolon raskasta ristiä kantavan Sahlbergin kohdalla.

Romaanin jälkinäytöksessä Irina, selviytyjä, on vanha mummo ja jälleen yhden kuoleman kynnyksellä. Hän tietää olleensa onnekas, saaneensa "niin hyvän miehen", ettei tätä "ollut tarvinnut yli viidenkymmenen aviovuoden aikana koskaan rakastaa".

Tällaisten lauseiden ja oivallusten tähden tämäkin Asko Sahlbergin teos kannattaa lukea, ei sen raadollisuudessa piehtaroivan juonen tähden.

Lyhyesti sanoen: toisinaan umpimustuudesta aukeaa yllättäen ovi. Ihanan valon ja vilvoittavien vetten sijasta se päästää tilaan, jossa sijaitsee jotakin sellaista, jonka me tunnistamme elämäksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat