Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Elämä sivustakatsojana

Pauliina Vanhatalon haikea romaani kertoo tunnistettavasti ihmisestä, joka epäilee itseään

Kulttuuri
 
Arvio: kirjat
Pauliina Vanhatalo: Pitkä valotusaika. Tammi. 223 s.

 

"Pääasia kai se on, että löytää jonkun ajatuksen, jonka avulla jaksaa ellää. Onko sillä sitten niin väliä, onko se tottakaan."

Näin sanoo vanhempi nainen Pauliina Vanhatalon Pitkä valotusaika -romaanin päähenkilölle, oululaiselle Aarnille, 60-luvun nuorelle.

Pitkä valotusaika

Pauliina Vanhatalo

Kustantaja: Tammi

Ilmestymisvuosi: 2015

Laji: Kaunokirjat, Kotimaiset romaanit

Aarni on päässyt töihin valokuvausliikkeeseen ja vie nyt valmiin kuvan asiakkaalle. Palvelee vanhaa naista niin pitkälle, että vaihtaa uuden valokuvan vanhoihin kehyksiin ja asettaa lipaston päälle.

Nuori Aarni katselee elämää sivusta, ei meinaa saada siitä otetta. Valokuvaus on ensimmäinen asia, joka antaa suuntaa: linssin takaa Aarni voi rauhassa valita, minkä asian nostaa maisemasta tai ihmisestä esille. Minkä asian hän tuo valoon?

Itselle valoon astuminen tuottaa vaikeuksia. Aarni on joutunut tyytymään sivustakatsojan rooliin, koska hänen pärjäämiseensä ei ole lapsuudenkodissa uskottu. Asiaa on alleviivannut se, että äiti on nostanut jalustalle muita veljeksiä. Aarnin itsetuntoon on syntynyt pysyvä haava.

Aarnin valokuvaajaystävä Teuvo on toista maata. Se, joka astuu framille, kaataa naiset, täyttää lehtien palstat, ryntää sotakuvaajana maailmalla. Teuvo on Aarnin peili, jatkuva muistutus ja vertailukohde.

Aarnille eivät toimitusten ovet aukea: hän ei uskalla kuvaajana mennä lähelle ihmistä. Kompastuu tuon tuosta omaan vaatimattomuuteensa.

Vanhatalon romaani näyttää, että itsetuntoon tullut murtuma ei koskaan kokonaan parane vaan heijastuu tavalla tai toisella ihmissuhteisiin ja valintoihin. Mutta myös se tulee esiin, että tuonkin haavan kanssa voi elää ihan hyvän elämän. Ja suurin osa ihmisistä jonkun kokoisen haavan kanssa elää.

Kirjailija kuljettaa Aarnin elämää 1960-luvulta 2000-luvulle, aikatasoja onnistuneesti vaihdellen. Ihmisenkokoisen romaanin kerronnassa ja rakenteessa on raukea, lempeä rytmi, ja poljentoon vaikuttaa dialogeissa kuuluva juureva Oulun murre. Perussävy on haikea, Aarnin oloinen: elämältä ei uskalla odottaa liikoja. Tämän perustavanlaatuisen tunneilmaston tunnistaa uskoakseni moni suomalainen.

Voisiko tämä sotien jälkeensä jättämä raskas tunneilmasto vihdoin olla taakse jäänyttä? Voisimmeko yhdessä päättää, ettemme anna toisillemme elämän- tai kasvatusohjeita, joista puuttuu valo? Että emme suostu siihen, jos joku yrittää pakottaa sulautumaan tapettiin? Että saamme luvan tavoitella jotain enemmän, silläkin uhalla, että epäonnistumme?

"Paskaa satelee niskaan. Hyvä on jos sen ymmärtää alusta asti", Aarnia on valistettu.

Romaanin nimi Pitkä valotusaika kertoo Aarnin mieltymyksestä jättää kamera jalustalle ja katsoa, mitä kameraan tallentuu. Pitkä valotusaika pitää sisällään Aarnin filosofian: näyttävin, äänekkäin ja ilmeisin ei ole aina tärkeintä. Niin kun ei olekaan.

Aikuiselle tyttärelleen Aarni sanoo romaanin loppupuolella: "Se on nuoren ihmisen ajatus, että pittää olla joku. Kukkaan ei pysty ottamaan multa sitä pois että mää saan kuvata. Joka päivä mää saan tallentaa mitä mä haluan."

Se on paljon, että onnistuu elämässä tekemään sitä, mitä rakastaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat