Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lastenkirjojen Sibelius on näköiskuva, pojanviikari ja oman aikansa hipsteri

Säveltäjän merkkivuotta juhlitaan myös lastenkirjoissa

Kulttuuri
 
Päivi Heikkilä-Halttunen
Totta vai tarua? Janne-poika pyydystää Vanajavedestä valtaisaa monnia. – Salla Savolaisen kuvitusta Tapani Baggen tietokuvakirjaan Hämeenlinnan Janne.
Totta vai tarua? Janne-poika pyydystää Vanajavedestä valtaisaa monnia. – Salla Savolaisen kuvitusta Tapani Baggen tietokuvakirjaan Hämeenlinnan Janne.
Lastenkirjat
Katri Kirkkopelto: Soiva metsä. Lasten Keskus. 39 s.
HS-suositus: Yli 4-vuotiaille.
Tapani Bagge & Salla Savolainen: Hämeenlinnan Janne. Tammi. 41 s.
HS-suositus: Yli 5-vuotiaille.
Paula Noronen: Supermarsu ja jääräpää Janne. Tammi. 154 s.
HS-suositus: Yli 7-vuotiaille.

 

Tosiasioita ja fiktiota yhdistävää niin sanottua faktiota ilmestyy lapsille verraten paljon, ja osa siitä yltää jopa myyntimenestyksiin (esimerkiksi Mauri Kunnaksen Koiramäki-sarja ja Aino Havukaisen ja Sami Toivosen Tatu ja Patu -kirjat). Lajityyppi on vaativa ja edellyttää usein ison tekijätiimin asiantuntemusta.

Lapsille ja varhaisnuorille on juhlavuoden kunniaksi tarjolla peräti kolme kirjaa Jean Sibeliuksesta.

Katri Kirkkopellon Soiva metsä kuvaa säveltäjän elämää laajoin kaarin lapsuudesta vanhuuteen asti. Taidokas vesivärikuvitus saa ansaitusti pääosan ja levittyy ylellisen runsaana tarjoten tunnistettavia näkymiä Ainolasta ja keskushenkilöistä.

Kertojana on Sibeliuksen lapsenlapsi, olemukseltaan keijumainen ja suurisilmäinen pikkutyttö, jolla on mutkaton suhde maailmanmainetta saaneeseen isoisäänsä.

Kirkkopelto on onnistunut tallettamaan jokaiselle aukeamalle kuvallisia oivalluksia musiikin olemuksesta: pihapiirissä tirskuttavia lintuja, radiosta tulvivaa klassista musiikkia ja räsymaton raidoista sukeutuvaa sävelasteikkoa, joka mainitaan monissa yhteyksissä yhtenä Sibeliuksen varhaisena lapsuusmuistona.

Kuvakirja on jaettu opetus- ja kulttuuriministeriön tuella kaikkiin Suomen alakouluihin. Kirjan kupeessa on cd-levy, jolla pianisti Nazig Azezian ja sellisti Jussi Makkonen soittavat Sibeliuksen klassisia sävellyksiä. He ovat kiertäneet jo ennen Sibelius-juhlavuotta ahkerasti koulukiertueilla.

Soiva metsä työstää Sibeliuksen elämää pieteetillä, kun taas Hämeenlinnan Janne on rosoisempi kurkistus Sibeliuksen elämänkaareen. Hämeenlinnassa asuva Tapani Bagge, monen ikäisille kohderyhmille kirjoittava tarinaniskijä, on oiva valinta tekstin tekijäksi, sillä aikalaislähteet ovat kertoneet Sibeliuksen mielikuvittelun ja toden rajojen olleen jo varhaislapsuudessa vähintäänkin häilyviä.

Soiva metsä, Hämeenlinnan Janne, Supermarsu ja jääräpää Janne

Katri Kirkkopelto, Tapani Bagge ja Salla Savolainen, Paula Noronen

Kustantaja: Lasten Keskus, Tammi

Ilmestymisvuosi: 2015

Laji: Lastenkirjat, historia

Kirjaa lapselle ääneen lukevan aikuisen on turha jumittaa toden ja tarun jäljityksessä. Baggen tarinassa Janne on eläväinen pojanviikari, joka hauskuttaa läheisiään mielikuvituksen tuotoksilla.

Sibeliuksen luonnekuvauksessa olisi toki voinut enemmänkin korostaa säveltäjäneron erityisherkkyyttä ja ajoittaista keskittymiskyvyttömyyttä, mutta tällaisenaankin Jannessa on tarttumapintaa myös nykylapsen tarpeisiin.

"Tuoksut, sanat, maut, tunteet, värit, maisemat, sävelet, kosketukset. Kaikki oli minulle yhtä ja samaa musiikkia."

Hämeenlinnan kaupungin historiallinen ajankuva on runsas ja on vaatinut pikkupiirteissään kuvittaja Salla Savolaiselta aikaa vievää taustatutkimusta.

Hän käyttää vaivihkaisen nokkelasti kollaasia kuvituksen tehokeinona. Lasten tietokirjoille ominaiset tietolaatikot olisi suosiolla voinut heittää teoksen loppuun ja antaa minäkertoja Jannen viedä muistojaan kitkattomammin eteenpäin.

Maltillisesti hyödynnettyjen sarjakuvakuplien kautta tekstiin tulee sopiva annos myös huumoria.

Paula Noronen on ympännyt Supermarsu-kirjassaan hieman tekaistun tuntuisesti Sibeliuksen osaksi Tuusulanjärven rantatielle suuntautuvaa nykylasten leirikoulua.

Emilia tutustuu kaveriensa kanssa Ainolaan ja pääsee aikamatkalle vuoteen 1876. Tosin lapset luulevat polvihousuihin pukeutunutta liehutukkaista Jannea ensin hipsteriksi.

Norosen hupailussa historialliset faktat huojuvat ja suurmiehet jäävät karismaattisten lasten varjoon.

Tuohon aikaan Sibelius varttui oikeasti vielä Hämeenlinnassa ja kirjassa vilahtava, pitäjän ainoan marsun (!) omistava Aleksis Kivi oli ollut jo neljä vuotta vainaana.

Romaanin parasta antia ovat V. A. Koskenniemen Finlandia-hymnin uusi sanoitus ja lasten laatima rap-henkinen vastine August Ahlqvistille Kiven mollaamisesta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat