Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kirjallisen kokeilijan eväät olisivat tällä kertaa riittäneet vain novelliin

Jaakko Yli-Juonikkaan Kyyhkysinetin kerronta ei vedä mukaansa

Kulttuuri
 
Jukka Koskelainen
Antti Johansson HS
Jaakko Yli-Juonikkaan uusin teos Kyyhkysinetti palaa samaan aikakauteen kuin vuoden 2011 Uneksija.
Jaakko Yli-Juonikkaan uusin teos Kyyhkysinetti palaa samaan aikakauteen kuin vuoden 2011 Uneksija. Kuva: Antti Johansson HS
Arvio: kirjat
Jaakko Yli-Juonikas: Kyyhkysinetti. Otava. 246 s.

 

Jaakko Yli-Juonikas (s. 1976) tunnetaan kirjoihinsa punomistaan kiintoisista juonista. Ohuissa romaaneissaan hän on luodannut menneisyyden ihmeitä, aivotutkimuksen ja -toiminnan ansoja taasen paksussa Neuromaanissa.

Kyyhkysinetti palaa samaan aikakauteen kuin vuoden 2011 Uneksija. Ihmeellinen unisaarnaaja vilahtaa kerran nytkin. Jossain päin Savoa seurataan Rauhan, pienikasvuisen huutolaistytön, elämää.

Kyyhkysinetti

Jaakko Yli-Juonikas

Kustantaja: Otava

Ilmestymisvuosi: 2015

Laji: Kaunokirjat, Kotimaiset romaanit

Sitä varten Yli-Juonikas on kehittänyt omalaatuisen kielen, joka on samaan aikaan ikään kuin Rauhan päänsisäistä puhetta, vanhan kirjallisuuden pastissi ja uudiskieltä:

"Jatkaa latua sitten mikä mutkittelee ja yhä loivasti kulkee ylämäkeen, suurimpia lumisia puita kummallakin puolella ja yksitoikkonen paikka mutta ilma mukava ja raikas, ei liian kylmä eikä jalka enää särje loivassa ylämäessä."

Kyyhkysinetti seuraa huutolaisen elämää juuri näin seikkaperäisesti. Tyttö joutuu talosta toiseen, antaa ilmi pimahtaneen isäntänsä. Pääsee kouluun, todistaa kiusaamista ja kuolemaa. Joutuu raiskatuksi vuoden 1918 sodan aikana.

Kerronta ei vain vedä mukaansa. Yli-Juonikkaan kielessä ei ole vanhan kirjallisuuden viehkoutta vaikkapa Aino Kallaksen tai F. E. Sillanpään malliin. Ja koko romaani on kovin kallellaan loppua kohti, kun Rauha vuosien jälkeen lähtee Helsinkiin etsimään arvotuksellista parantajahahmoa Kalliota.

Kalliolla on omalaatuisia teorioita tieteen rajallisuudesta. Salaliittoteoreetikko, sanottaisiin nykyään. Hahmo onkin pahaenteisine menoineen ja Mustine raamattuineen romaanin varsinainen keskus. Kuvaan liittyy kuuluisa Tattarisuohon ruumislöytö, josta viimeksi kirjoitti Aki Ollikainen romaanissaan Musta satu– osin samaan tyyliin, mutta vaikuttavammin.

Voi ymmärtää, miksi Yli-Juonikas kuitenkin niin pitkään keskittyy Rauhan hahmoon. Niin kirjallinen juonittelija kuin onkin, hän tahtoo selvästikin herättää sympatiaa pohjalla elävää yhteiskunnan pienintä kohtaan.

Hienoa. Mutta tämän jakson voisi hoitaa tiiviimmin ja tehokkaammin.

Romaani lunastaa itsensä vasta lopussa, kun siirrytään Kallion salaperäisiin seuroihin. Yli-Juonikas tuo romaaniin kaivattua vaihtelua vasta silloin.

Parantaja Kallio ilmoittaa kylään tulevalle Rauhalle: "Et sinä häiritse tokikaan kun meillä on hyvin kiintoisa eksperimentti käynnissä."

Eksperimentit kuuluvat kirjallisuudenkin tehtäviin, ja joskus ne menevät pieleen.

Mutta onhan Yli-Juonikas monta kertaa onnistunut. Ja olisi onnistunut nytkin, jos hän olisi malttanut supistaa romaaninsa pitkäksi novelliksi, sillä sellaiseen siinä on ainekset, ei oikein enempään.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat