Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaari Utrio näyttää yhä mallia jäljittelijöilleen

Kulttuuri
 
Helena Ruuska
Arvio: kirjat
Kaari Utrio: Paperiprinssi. Amanita. 470 s.
jussi helttunen
Kaari Utrio
Kaari Utrio

Raajarikko merikapteeni ja pitkä neiti. Ensi sivuilta asti on selvää, että nämä kaksi kummajaista saavat toisensa romaanin lopussa. Tämä paljastus ei kuitenkaan verota lukuelämystä.

Kaari Utrio punoo koukuttavan juonen ja rakentaa kiinnostavat kulissit Paperiprinssissä, joka on kunnioitettavasti hänen 33. romaaninsa. Eletään 1830-lukua, jolloin sääty ja sukupuoli pitävät henkilöt lestissään.

Utrio jatkaa aikaisemmista romaaneistaan tuttua eri ammattikuntien esittelyä, ja nyt on vuorossa paperin valmistaminen. Joskus paperikin on ollut uutta ja ihmeellistä.

Paperiprinssissä liikutaan ensin maaseudulla Suurkosken paperiruukilla ja sitten puu-Helsingissä. Katujen nimet ovat tuttuja, mutta talot kauan sitten kadonneita, vaikka joukossa on jo jokunen kivitalokin.

Suomen aika Venäjän suuriruhtinaskuntana on alkamassa. Moni kuitenkin vielä luottaa Ruotsin hopeariksiin ja epäilee Venäjän ruplaa. Tuttu on turvallista, uusi pelottavaa.

Henkilöitä ja suhteita romaanissa on riittämiin. Välillä lukemista häiritsee se, että on pakko tarkistaa kirjan alussa olevasta nimiluettelosta kuka kukin on. Oikeitakin historiallisia henkilöitä romaanissa vilahtelee, kuten runoilija J. L. Runeberg rouvineen.

Suomalaisen Kirjallisuuden Seuraa ollaan perustamassa, mutta kulttuurihistoria on vain lisämauste. Fiktiivisten henkilöiden rakkausasiat ovat tärkeämpiä.

Romaani on viihdyttävä lukupaketti: Paperiprinssi, paperiruukin perijä, on karannut merille ja vammautunut hurjissa seikkailuissa. Nyt tämä Sebastian Ross on palaamassa kotikartanoonsa.

Jo melkein vanhanpiian ikään ehtinyt Wilhelmine-neiti rakastuu karhumaiseen ontuvaan serkkuunsa. Säälistä ei ole kyse, vaan tosi rakkaudesta. Paperiprinsessa saa paperiprinssinsä.

Serkusten tarinan liepeillä hehkuu monta muutakin lempeä. Naisten kesken ollaan mustasukkaisia ja kateellisia, miesten kesken pahansuopia. Kiusaaminen ei ole vain nykyajan vitsaus.

Kaari Utrion jalanjäljissä on moni historiallisen romaanin taitaja lähtenyt kulkemaan, mutta jälleen kerran lajin grand old lady näyttää, miten kirjoitetaan koukuttavaa viihdettä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat