Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Anne Hännisen tuore runokokoelma tuo esiin huolen luonnon kohtalosta

Anne Hännisen Mustat peilit etenee vaivattomasti ja palkitsee lukijan

Kulttuuri
 
Harri Nordell  
Arvio: kirjat
Anne Hänninen: Mustat peilit. WSOY. 124 s.
veikko somerpuro WSOY
Huoli luonnosta ja ympäristöstä nousee Anne Hännisen kokoelman ytimeen.
Huoli luonnosta ja ympäristöstä nousee Anne Hännisen kokoelman ytimeen.

Moni tulee pitämään Anne Hännisen (s. 1958) 14. runokirjasta. Mustat peilit on vaivattomasti lähestyttävää ja palkitsevaa lyriikkaa.

Joku saattaa silti nyrpistellä, sillä Hänninen on pysynyt etäällä runon uusista virtauksista. Hän on luottanut kielensä voimaan eikä ole lähtenyt graafisiin kokeiluihin, jossa kirjasimet vaihtuvat, pistekoot muuttuvat ja kirjaimet pyrähtelevät lentoon kesken säkeen. Hännisellä ei ole ollut mitään syytä loikkia.

Hännistä on luonnehdittu södergranlaiseksi luontomystikoksi, mutta nyt huoli luonnosta ja ympäristöstä nousee kokoelman ytimeen.

Hänninen ei ole asialla yksin.

Runon vihreä virtaus on vahvistunut pitkin 2000-lukua, esimerkkeinä vaikkapa Johanna Venho, Satu Manninen ja Kristiina Lähde.

Runouden tutkija Siru Kainulainen puolestaan on havainnut naislyyrikkojen käsityksen merestä muuttuneen vuosien mittaan eroottisesta symbolista ekologiseksi hädäksi meren tilasta.

Hännisen kokoelma on luultavimmin saanut nimensä niin kutsutusta Clauden lasista, joka kääntyy englanniksi muotoon Black mirror.

Mustat peilit

Anne Hänninen

Kustantaja: WSOY

Ilmestymisvuosi: 2015

Laji: Kaunokirjat, runot

Clauden lasi, jota heti kirjan alussa käsitellään, oli 1600-luvun maisemamaalarin Claude Lorrainen mukaan nimetty näkökoje.

Sen kupera ja tummennettu peili väärensi maisemaa niin, että laitetta kädessään pitävä ja selin kohteeseen oleva havainnoija koki katsovansa – senaikaisen esteettisen näkemyksen mukaan – aidon luonnon sijasta kaunista maalausta.

Ymmärrän Hännisen projektio-käsityksen niin, että juuri me olemme tänään Clauden lasi. Somistamme ja kehystämme valheilla ja perusteettomalla optimismilla väistämättömät tuhon näkymät.

Parhaimmillaan Hänninen on silloin, kun hän kehittelee runojaan yksityisestä kohti yleistä. Silloin ne saavat täyden voimansa.

Minua nirhaisivat kokoelman muutamat truistiset runot, joissa otsikkomaisesti käsiteltiin viime aikojen uutisia jäätikköjen sulamisesta, kulutuksen ongelmista aina lentojen katoamisiin saakka. Ne eivät tuoneet kokemustasolle juuri mitään.

Samaten natsi-Saksan leirien naispuolisten komendanttien ja kiduttajien nimien ja tekojen luettelemisesta jäi googletuksen persoonaton maku.

Hännisen kuvasade on aina ollut rankkaa, mutta kiehtovaa. Nyt säekuuron saattaa lopettaa silloin tällöin omintakeisen kesuuran tavoin käytetty aforistinen säe, tai sitten lukija yksinkertaisesti vain pysähtyy ihailemaan runon jotakin yksityiskohtaa.

Vaikka pitkät, sivun mittaiset runot ovat ominta Hänniselle, osaa hän myös lyhyen muodon, joka tässä runossa tuskin kätkee metafyysisiä väristyksiään:

"Nainen nyplää taas jotain askaretta porraskäytävässä, / nykii pitsin solmuja kuin pyydystä auki, ollut siinä jo / puolipäivää nostamatta mustien renkaiden kätkemiä silmiään."

Mustat peilit on 124-sivuinen. Hänninen on ilmiselvästi ja onneksi luopunut vaatimuksesta, että hyvä kokoelma edellyttäisi rakenteen tiukkaa koheesiota ja tasapainoa. Risa ja irvistys on nautinnoksi, kun sen tekee Hännisen tasoinen runoilija.

Kokoelman viimeinen osasto on virkeyttävästi irrallaan. Hännisen suomalainen versio Edgar Lee Mastersin Spoon River Antologiasta hakee vertaistaan, vaikka kotimaisessa runoudessa joitakin yrityksiä on ollutkin.

Roolirunojen mimeettiset minät kertovat sattuvia tarinoitaan jopa hullunkurisesti, ja välillä retorinen minä tulee ääneen ja antaa vuoron historiallisesti olemassaolleiden henkilöiden kohtaloille. Hännisen dramaattiset kyvyt ovat parhaimmillaan.

Puristi ja minimalisti todennäköisesti pudottaisi tämän osaston rakenteellisista ja temaattisista syistä pois, ja muutaman muunkin runon, mutta minä ainakin haluan lukea jokaisen Anne Hännisen kirjassa olevan runon, vieläpä uudelleen, kolmastikin.

Kirjoittaja on runoilija ja toimittaja, joka on aiemmin työskennellyt pitkään Turun Sanomissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat