Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suurten juoksijalegendojen Paavo Nurmen ja Hannes Kolehmaisen arki kramppasi ja tavoitteet kaikkosivat

Kulttuuri
 
Vesa Karonen
Hannes Kolehmainen teki useita maailmanennätyksiä.
Hannes Kolehmainen teki useita maailmanennätyksiä.
Arvio: kirjat
Karo Hämäläinen: Yksin. Romaani. WSOY. 251 s.
Jouni Tossavainen: New Yorkin lentävä suomalainen. Like. 429 s. Paavo Nurmi oli aikanaan "hiilimurskan kylmä valtias", kuten Yrjö Jylhän runo (1932) luonnehti. Karo Hämäläisen romaani Yksin kuvaa juoksijasankarissa ihmistä, joka pelkää tappiota niin että juoksee voittoon.
Paavo Nurmi janosi menestystä ja sai sitä.
Paavo Nurmi janosi menestystä ja sai sitä.

Ei romaaneissa nykyään legendoja tehdä vaan revitään.

Yhä silti on totta Hämäläisen romaanin kiteytys, että ihmisiä "eivät kiinnosta numerot vaan tarinat".

Hannes Kolehmaisesta ilmestyi viime vuonna Jouni Tossavaisen New Yorkin lentävä suomalainen. Siinä Hannes rakastuu pölhösti vaimonsa sisareen, harjoittelee vaimoltaan salaa ja rimpuilee suhteissaan suomalaisiin ja amerikansuomalaisiin kommunisteihin ja porvareihin. Romaani on pitkä kuin maraton ja kääntää tarinaksi myös Ossi Viidan Hymyilevän Hanneksen (2003) tutkimustietoa.

Tarinaa se on myyttisen sankarin riisuminenkin.

Paavo Suuresta paljastuu tunteensa kivettävä, rahan tunteva, tarkkaan laskeva urheilija. Juoksu on keino tehdä tulosta: "Eliminoin onnen ja sattuman, sillä niiden varaan näin onneton mies ei voinut rakentaa."

Tuolla aforismilla Nurmi kuvaa toimintaansa liikemiehenä. Se on elimellinen osa Hämäläisen luomaa yksinäistä.

Taakseen Nurmi on jättänyt köyhän ja ulkohuussinhajuisen kasvualustansa Turussa, mutta samalla, kuten miehet kaikki, kadottanut kaipaamansa naisen. "Sinut sai poistumaan vain järkeilemällä", hän väittää, ja kaipaa turhaan.

Yksin, New Yorkin lentävä suomalainen

Karo Hämäläinen, Jouni Tossavainen

Kustantaja: WSOY, Like

Ilmestymisvuosi: 2015, 2014

Laji: Kaunokirjat, Kotimaiset romaanit, urheilu, liikunta

Kuka?

Paavo Nurmi

 Paavo Nurmi (1897–1973) syntyi Turussa työläisperheeseen.

 Voitti Antwerpenin olympialaisissa 1920 sekä 10 000 metriä että murtomaajuoksun ja 1924 Pariisissa 1 500, 3 000 (joukkuejuoksu) ja 5 000 metriä sekä murtomaajuoksun ja 1928 Amsterdamissa 10 000 metrin juoksun. Teki 24 maailmanennätystä. Osallistui lukuisiin juoksukilpailuihin myös Yhdysvalloissa. Sai syytöksiä ammattilaisuudesta.

 Urheilu-uran jälkeen ryhtyi liikemieheksi. Patsas (Wäinö Aaltonen, 1924) on vuodesta 1951 Helsingin Olympiastadionin edustalla.

Avioliitto ja poika jäävät sivuosiin, sillä "menestystä minä janosin, en onnea". Varsin karu siis tuo kaveri, joka juoksuttaa uljain askelin olympiasoihdun Stadionille Helngissä 1952.

Nurmen ja Nurmen patsasta tekevän Wäinö Aaltosen keskustelut Hämäläinen toteuttaa hienosti mestarien sanailuna. "Aaltonen sanoi, ettei hän ollut veistänyt minua vaan suomalaisen sankarin."

Yksin saa huumorinsa juuri Paavon hymyttömästä lakonisuudesta. Äärimmäisen legendaarinen ja onneton ja liikemiehenäkin pärjäävä ihminen ei voi olla pelkästään traaginen syyllisyydentunnoissaan ja kylmyydessään. Ei ainakaan Karo Hämäläisen kuvaamana.

Hanneksen toilailuihin New Yorkissa tulee huumoria suoraan Kuopiosta, kun savonkieliset sanonnat sekoittuvat engelskaan ja fingelskaan.

"Juoksemalla kerroin tarinaa, vaikenemalla annoin huhujen levitä", kuittaa Nurmi/Hämäläinen. Hän rinnastaa itsensä kahlekuningas Houdiniin. "Olimme samassa bisneksessä."

Muuan Paavo Haavikko on vuonna 2000 tehnyt Nurmesta libreton oopperaan, joka esitettiin Stadionilla. Hämäläisen Paavo haiskahtaa vähän Haavikon Paavolta (mies tekee kaiken rahasta, yksin), mutta on hauskempi.

Paavon ja Hanneksen rinnalla molemmissa romaaneissa kolmas ja koominen sankari on Ville Ritola, joka panee Ritolaksi toisten komplekseista piittaamatta, treenaa jos ryyppääkin.

Kyllä Ritolastakin romaanin saisi. Kuka ottaisi tehdäkseen?

Karo Hämäläisen Nurmi rinnastuu Petri Tammisen viimesyksyisen Meriromaanin "sankariin", joka haaksirikkoutuu yhä uudestaan. Vakavia, lakonis-humoristisia kavereita merellä ja radalla ja tiivisti toteutetuissa kirjoissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat