Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kun sota loppui 1944, alettiin tapella ja rakentaa kaikin voimin

Vaaran vuosina suomalaisten enemmistö ja Neuvostoliitto torjuivat kommunistien kumouspyrkimykset

Kulttuuri
 
Vesa Karonen
Arvio: kirjat
Antero Holmila ja Simo Mikkonen: Suomi sodan jälkeen. Pelon, katkeruuden ja toivon vuodet 1944–1949. Atena. 265 s.

Sotavuosina 1939–44 vaadittiin yksimielisyyttä. Antero Holmilan ja Simo Mikkosen teos Suomi sodan jälkeen arvioi noita "vaaran vuosia" uudelleen. Rauha repesi riidoiksi. Kirjoittajat haluavat murtaa myytin jälleenrakentavasta, sankarillisesta, yksimielisestä Suomesta.

Onkohan mitään yksimielisyyttä koskaan ollutkaan?

Oli Neuvostoliiton Valvontakomissiota, sotasyyllisyys-näytösoikeudenkäyntiä, Kemin ja Arabian lakkomellakoita, kommunistien ja sosiaalidemokraattien raivokasta taistelua, Karjalan-evakkojen asuttamista ja niin edelleen.

Suomi sodan jälkeen

Antero Holimila, Simo Mikkonen

Kustantaja: Atena

Ilmestymisvuosi: 2015

Laji: Tietokirjat, historia

Holmilan ja Mikkosen mukaan jo ennen vuotta 1948 "Neuvostoliitossa oli menetetty usko kommunistien kykyyn ottaa Suomi haltuunsa".

He todistavat asiaa myös Veli-Pekka Leppäsen, Mikko Majanderin, Kimmo Rentolan ja Jukka Nevakiven tutkimusten kautta.

Valvontakomission pomo Andrei Ždanov suhtautui ivallisesti Hertta Kuusiseen, joka halusi lähettää "vastarintaliikkeen" Norjaan taistelemaan saksalaisia vastaan.

Mitään vastarintaliikettä sota-ajan Suomessa ei edes ollut, toteavat kirjoittajat. Talvisota jo ratkaisi suomalaisten asenteen Neuvostoliittoon.

Kommunisteihin liittynyttä kulttuuri- yms. väkeä Neuvostoliitto nimitteli "myötäjuoksijoiksi". Harmi, etteivät kirjoittajat luettele juoksijoiden nimiä.

Neuvostoliiton silmissä Suomen kommunistit epäonnistuivat ja kelpasivat vain "toisen käden työrukkaseksi Suomessa", sillä "yhteistyökumppaneiksi tarvittiin vallanpitäjiä".

Paasikivi sitoi kommunistit hallitusvastuuseen.

Ratkaisevan torjuntavoiton saavuttivat sosiaalidemokraatit taistelussa kommunisteja vastaan.

Holmila ja Mikkonen huomauttavat, että kommunistit käyttivät neuvostotyylistä jyrkkää propagandakieltä. Suomen kansa sai niskaansa fasisti- ja natsileimat. Nykyään nuo syytökset ovat netin tökeröä vihapuhetta.

Jakolinja kulki Suomessa sodan jälkeen kommunistien ja muun kansan välissä.

Otto-Ville Kuusinen julisti asekätkennän fasistien hankkeeksi. Todellisuudessa se oli Suomen armeijan looginen toimenpide miehityksen varalta ja pani Moskovan tajuamaan, että Suomeen ei tultaisi tuosta vain.

Neuvostoliiton hyökkäykset oli kesällä 1944 torjuttu, mutta armeija ajettu syksyllä alas. Paavo Haavikko on tokaissut, että Moskovaa jarrutti Suomen "armeijan yrmeys". Armeijan merkitys jää kirjassa käsittelemättä.

Huomiotta jää, että kautta Neuvostoliiton länsirajan, Virosta Mustalle merelle käytiin sissisotaa miehittäjää vastaan. Suomen liittymistä tähän ei varmaan Moskovassa toivottu. Kiitos Viron "Metsäveljille"!

Kirjoittajat painottavat "myyttien" murtamista, muistitietoa ja "ruohonjuuritason" kokemuksia historiantutkimuksessa.

Holmila ja Mikkonen tähdentävät, että Karjalan evakot asutettiin riidellen. Yksimielisyys olisi vain jälleenrakennusajan myytti, mutta pikemminkin voisi puhua paradoksista, kun riideltiin ja rakennettiin.

Ruohonjuuritasosta kirja puhuu hieman teoreettisesti, vaikka hiven muistitietoa on mukana.

Suomalainen kirjallisuus Pentti Haanpäästä alkaen Paavo Rintalan Lakkoon, Paavo Haavikosta Heikki Turuseen ja Hannu Salamaan on kuvannut sekä jälleenrakentamista että tappeluja.

Jussi Talvi ja Kalle Päätalo tulevat esiin. Muistelmiakin olisi paljon.

Karjalan evakoiden suhteista kantaväestöön saa pinta syvemmän kuvan Veijo Meren novellista Petettyjä (1972).

Riitoihin paneutuessaan Holmila ja Mikkonen jättävät sivuun kaipuun. Karjalan evakot eivät saaneet ikävöidä kotiseutuaan julkisesti.

Eila Kivikk'aho kirjoitti jo 1942: "Vaivu uneen, niin et muista / saman tuoksun huokuvan/ tuhansista tuomipuista / rantamilla Laatokan".

Kaatuneitaan ja sotavankeuteen kadonneitaan kaipasi moni.

Tukalaa oli, ja silti rakennettiin. Aaro Hellaakoski mietiskeli 1946:

"Hm. Tuulinen paikka tämä Suomenmaa. / Joka suunnalta puhurit puuskuttaa. / Tupa täytyy olla tukeva täällä, / ja melkeinpä, ilkeimmällä säällä, / on kynnettäväkin turkit päällä."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat