Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Puolue vai mies? Kommunisti Hertta Kuusinen valitsi puolueen

Heidi Köngäs kirjoitti romaanin siitä, miten poliittinen ja yksityinen kohtaavat Hertta Kuusisen elämässä. Kirja nousee tekijänsä parhaaksi teokseksi, Antti Majander arvioi.

Kulttuuri
 

Heidi Köngäs: Hertta. Otava. 285 s

 

Puolue vai mies, kas siinäpä pulma.

Hertta

Heidi Köngäs

Kustantaja: Otava

Ilmestymisvuosi: 2015

Laji: Kaunokirjat, Kotimaiset romaanit

Kuka?

Ohjaaja ja kirjailija

Heidi Köngäs

 Heidi Köngäs (s. 1954) on Yleisradion TV1:n toimittaja, tuottaja ja ohjaaja.

 Hertta on hänen kuudes romaaninsa. Edellinen teos Dora, Dora (2012) nousi Finlandia-ehdokkaaksi.

 Köngäksen ohjaama, kolmiosainen televisiosarja Hertta Kuusisesta lähetetään ensi jouluna.

 Aiemmin hän on ohjannut televisioelokuviksi ja -sarjoiksi muun muassa Sisko Istanmäen, Laila Hirvisaaren ja Leena Lehtolaisen alkuperäistekstejä.

Vuonna 1948 Hertta Kuusisen oli pakko valita.

Heikoksi osoittautunut aviomies Yrjö Leino sai mennä, niin kodista kuin Suomen kommunistisesta puolueestakin.

Mies kuuli päätöksestä, kun vaimo piti puhetta toverien kokouksessa. Heidi Köngäksen juuri ilmestyneessä romaanissa tehtävä on Kuusiselle tuskallinen, mutta hän hoitaa homman vakaasti. Moskovasta ohjattu puoluekuri vaati, että juuri Hertan on ensimmäisenä tuomittava Leino.

Yhtään Märta ja Henrik Tikkasen välejä saati ensin mainitun vuoden 1978 runoelmaa väheksymättä: "vuosisadan rakkaustarina" taisi tulla jo tässä.

Tekijänsä parhaaksi teokseksi nouseva Hertta on väkevä romaani siitä, miten poliittinen ja henkilökohtainen yhdistyvät, eikä kummankaan – saati kenenkään – käy hyvin. Aatteiden valtapelissä rakkaus on arvoton valuutta.

Puheensa jälkeen Hertta Kuusinen muistaa, miten hän suhteen alussa kysyi lapsellisuuksissaan ensimmäiseltä aviomieheltään Tuure Lehéniltä, olemmeko me nyt rakastavaisia?

"Ei, Hertta, me olemme paljon enemmän, me olemme tovereita", Lehén vastasi.

Lähdeluetteloa romaanissa ei ole, mutta kyllä Heidi Köngäs aineiston tuntee.

Sitä on paljon, onhan vankila- ja turvasäilövuosien jälkeen kommunistikuningattareksi nostettu Hertta Kuusinen (1904–1974) alati uusia yleisöjä kiinnostava hahmo. Viimeisen puolisonsa Olavi Paavolaisen kanssa hän rakasti ja kärsi taannoin Juha Vakkurin näytelmässä Helsingin kaupunginteatterissa.

Lehtikuva
Hertta Kuusinen Helsingissä vuonna 1958.
Hertta Kuusinen Helsingissä vuonna 1958.

Kuusisen tavoin alati kiintoisa on sisäministeriksi sodan jälkeen nimitetty ja pian siis Kremlin määräyksestä puolueen hylkiöksi suistettu Yrjö Leino (1897–1961), aatteellisten ja henkilöhistoriallisten ristiriitojen ruumiillistuma. Vasallipuolueen johtoon kelpasivat enää vain Moskovassa koulutetut toverit.

Yhden uuden ulottuvuuden Köngäs tuo näiden kovasti tutkittujen henkilöiden ominaisuuksiin: sodan alla ja aikana Leino ilmiantoi muita kielletyn kommunistipuolueen jäseniä, rahasta.

Aiemmin Leinon mahdollisesta petturuudesta on lähinnä vain kuiskuteltu jäsentenvälisissä epäluuloissa. Köngäs korottaa epäilyn varmuudeksi, vaikka mitään tutkimuksellista näyttöä asiasta ei ole.

Köngäksellä on oikeus tehdä niin. Hän on kirjoittanut romaanin. Se on tulkinta parista ihmisestä tietyssä tilanteessa.

Minusta hänen tulkintansa on erinomainen. Ei välttämättä tasan tosi ihan kaikin osin, mutta johdonmukainen, ehyt ja hyytävä.

Näkökulma on pääasiassa naisen, vaikka omat tajunnanvirtavuoronsa romaanissa saavat kaksikin miestä, Leinon lisäksi hänet ensin Etsivän keskuspoliisin ja sitten sen seuraajan Valtiollisen poliisin kätyriksi kiristävä Esko Riekki (1891–1973).

Hertassa Leino ja Riekki tapailevat Hietaniemen hautausmaalla. Riekki saa tietoa maan alle painuneiden kommunistien suunnitelmista, vekselikierteeseen ja Herttaa edeltäneen aviovaimon hyvän tahdon viimeisten rippeiden varaan ajautunut pienviljelijä saa setelikuoria.

Artikkeliin liittyvät

Köngäksen näkemyksessä juuri Riekki usuttaa Leinon kiinni Kuusiseen. Koska likeisessä kanssakäymisessä voisi herahtaa tietoa myös Hertan isän, Otto Wille Kuusisen (1881–1964) Suomen itsenäisyyttä uhkaavista aikeista Kremlissä.

Niin kuin Hertta muka niistä mitään tietäisi, Köngäs linjaa. Eihän hän saa isältään edes tietoa siitä, missä hänen oma poikansa Juri (1924–1942) on.

Parempaan tulevaisuuteen ja ihmisten väliseen solidaarisuuteen uskonut Hertta Kuusinen lähetettiin vuonna 1934 Moskovasta Helsinkiin organisoimaan kommunistien maanalaista toimintaa. Jurin hän joutui jättämään lastenkotiin.

Korkeintaan puoleksi vuodeksi, hän itse ajatteli. Mutta Suomessa poliisi nappasi hänet kiinni jo muutaman viikon jälkeen, ja seurasi liki viiden vuoden vankilatuomio.

Myöhemmin Hertta tajusi, että hän joutui jättämään poikansa Moskovaan pantiksi. Siltä varalta, jos paluu työväen maanpäälliseen paratiisiin ei myöhemmin enää sattuisikaan kiinnostamaan häntä.

Lopun ikänsä Hertta potee sydäntä särkevästi sitä, ettei saanut koskaan selittää Jurille saaneensa käskyn, josta ei voinut kieltäytyä ja johon hänet oli koulutettu. Äidinrakkaus ja syyllisyydentunne nousevat kirjassa kaikkien muiden teemojen yli. Yksityisistä ja siten kovasti yleisinhimillisistä asioista Köngäksen romaanissa ennen muuta on kyse.

Tosin politiikka pysyy koko ajan tuntumassa. Pantti-asiaa Hertta ei edes aikoisi kertoa Jurille:

"En koskaan parjaa hänelle hänen synnyinmaataan."

Tekisi mieli sanoa, että tällaisia, näin lojaaleja, ihmisiä ei oikeasti voi olla olemassa.

Köngäksen Hertta Kuusinen on aistillinen nainen, joka joutuu monesti elämään karussa puutteessa.

Suhteessa Leinoon hän on kainostelemattoman rakastava, vaikka mies on alkuun naimisissa toisen kanssa ja myöhemmin, yhteisen liiton aikana, omien vainoharhojensa ja pahenevan alkoholisminsa lamaannuttama.

Kuusisen teeskentelemättömyydestä ja periaatteellisuudesta piirtyy jopa sankarillinen kuva.

Silkkaa ihailua sivut eivät kumminkaan tulvi. Enimmäkseen Köngäs maalaa aatteellisen hurmahengen tragediaa.

Vaikka tietoja Stalinin niin sanotuista puhdistuksista kantautuukin Suomeen saakka, oma usko kääntää ne porvarien propagandaksi.

Jos maailman viisain mies esikuntineen joutuukin tekemään jotain äkkiseltään julmalta näyttävää, kyse on väliaikaisesta ratkaisusta, työläästi raiteiltaan kääntyvän maailman kasvukivuista matkalla onnelaan.

Vahvan johtajuuden kaipaajille pitäisi langettaa pakko lukea tämä kirja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat