Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vuokko Sajaniemen esikoisromaani uuvuttaa

Kulttuuri
 
Toni Jerrman  
Vuokko Sajaniemen esikoisromaani on täynnä ahdistusta.
Vuokko Sajaniemen esikoisromaani on täynnä ahdistusta.
Arvio: esikoiskirja
Vuokko Sajaniemi: Pedot. Tammi.
308 s.

Vuokko Sajaniemen esikoisromaani Pedot haastaa syöksymään syvälle pelon ja ahdistuksen pohjamutiin. Pimeys vaanii kaikkialla, kun espoolainen, vuosia Intiassa asunut tekijä perkaa esiin ihmisenä elämisen ja olemisen ongelmakimppuja.

Rajoja vetämällä ja sisäänpäin käpertymällä ei tätä taistelua voiteta.

Ritajärvi on perisuomalainen kirkonkylä itärajan tuntumassa. Pieni talojen ja kauppojen keskittymä, jota ympäröivät jylhät havumetsät.

Pedot

Vuokko Sajaniemi

Kustantaja: Tammi

Ilmestymisvuosi: 2015

Laji: Esikoiskirjat, Kaunokirjat, Kotimaiset romaanit

Siellä kaikella on paikkansa ja elämä valuu eteenpäin tutun turvallisia uomiaan. Väliin kesytön luonto hiipii kuitenkin liian lähelle ihmisten betonilla ja asfaltilla merkittyä reviiriä.

Ritajärven arjen sotkee susi, jonka jälkiä ilmestyy kotipihoille. Ihmisten mielenrauha järkkyy, kun vieraaksi käynyt luonto tunkeutuu lintukodon keskelle.

Petopaniikki nostaa päätään, ja viranomaisilta vaaditaan tiukkoja toimia susiuhan taltuttamiseksi.

Keskushenkilö on lukioikäinen Maria, joka asuu Ritajärvellä ortodoksisen pappisisänsä kanssa. Äidin kuolema auto-onnettomuudessa on jättänyt kaksikkoon syvät jäljet, mutta muuten Marian päiviä ohjastavat tavalliset asiat, kirkonmenot, kuoroharjoitukset, kaveripiiri ja teinivuosille tyypillinen itsensä etsiskely.

Uusi yllättävä onnettomuus vie pohjan Marian olemassaololta. Masennus hyökyy päälle ja elämä tuntuu hukkuvan kaiken syövään mustaan aukkoon. Onko suosta enää tietä vapauteen?

Pedot on jo aiheensa puolesta raskasta luettavaa. Vielä uuvuttavammaksi kirjan tekee Sajaniemen junnaava kerrontatyyli, joka luottaa asioiden laveasanaiseen kuvailuun. Turhankin tutuiksi käyvät jumalanpalvelusten ja ikonien loputtomat yksityiskohdat sekä profeettatarujen metaforat.

Henkilökaartin vakavamieliset ilmeet, pohdinnat, muistot, painajaiset ja tunnekuohut vyöryvät päälle kuin täyteen lastattu tukkirekka. Eikä vain Marian ja tämän isän, sillä vuorollaan esiin nostetaan niin Puhakat, Peipot kuin Kosusetkin.

Raskauden ja hajanaisuuden lisäksi teosta painaa kirjailijan tapa maalailla paperille lähes lyyriseksi yltyvää vertauskuvallista sanahelinää. Paikoin tarjolla on kauniita kielikuvia, mutta liika on yksinkertaisesti liikaa. Varsinkin kun iso osa korkealentoisiksi tarkoitetuista sikermistä on sisällöltään silkkaa höttöä.

Liiallinen yrittäminen ja kaiken sanottavan ahtaminen yhteen romaaniin ovat esikoisteosten helmasyntejä. Mahdollisuuksista parempaan todistavat teoksen mukavasti murteeseen taipuva dialogi sekä susikeskusteluun eri näkökulmia tuovat moniääniset lainaukset.

Helsingin Sanomien palkinto vuoden parhaalle esikoisteokselle jaetaan marraskuussa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat