Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Riikka Ala-Harjan uutuusromaani on irrallisten havaintojen sarja, joka lopussa kuroutuu yhteen

Kulttuuri
 
Alanen Milka
Riikka Ala-Harja
Riikka Ala-Harja Kuva: Alanen Milka
Arvio: kirjat
Riikka Alaharja: Kevyt liha. Like. 216 s.

 

Jotkut kirjailijat ovat taitavia valitsemaan romaanilleen aiheen, joka jo yksistään osuu ajan hermoon ja herättää kiinnostusta. Tällaisia ovat esimerkiksi Anja Snellman, Anna-Leena Härkönen ja Sofi Oksanen.

Kaipa Riikka Ala-Harjankin voi lukea tähän joukkoon. Edellinen romaani, Finlandia-ehdokas Maihinnousu, kertoi tyttären sairastumisesta leukemiaan. Uusi Kevyt liha on feministinen. Sen teemoina ovat miehen ja naisen suhde sekä ruumiillisuus, kehon palvominen ja muokkaaminen.

Kevyt liha

Riikka Ala-Harja

Kustantaja: Like

Ilmestymisvuosi: 2015

Laji: Kaunokirjat, Kotimaiset romaanit

Päähenkilö Saara on keski-ikäinen Kansallisteatterin valaistussuunnittelija ja yksinhuoltaja. Vapaa-aikana hän käy salilla, rautaa nöyryyttämässä.

Saara tapaa sattumalta Jarnon, opiskeluaikaisen rakkautensa. Heidän romanssinsa antaa kirjalle juonen kehykset.

Tarinan eväät ovat köykäisemmät kuin vaikka Maihinnousussa, jossa kuolema, avioero ja henkinen romahdus lipuvat kohti rantaa.

Saara tapailee Jarnoa, tekee työtään, vie poikaa harrastuksiin ja viestittelee ex-miehensä kanssa. Hän yrittää pysyä itsenäisenä ja vahvana, vaikka muut työntäisivät häntä toiseen muottiin.

Feminismi on aluksi sarja sinänsä osuvia mutta pinnalle liimattuja havaintoja. Äidin rooli on raskaampi kuin isän. Tekniset asiat selitetään aina miehelle, vaikka nainen olisi ammattilainen. Naisen päälle aina puhutaan. Mies voi olla rento mutta nainen vain laiska. Naisen kohdalla ei koskaan puhuta kujanjuoksusta, voimainkoettelusta tai filosofiasta.

Saaran pää on täynnä järkevää feminististä saarnaa, mutta se ei meinaa tulla tarinassa näkyväksi. Tarina on kevyttä lientä.

Teemansa painoksi Ala-Harja on rakentanut kirjaan puhdasoppisen sisäkkäistarinan. Saara suunnittelee valoja Jumalan rakastaja -näytelmään, joka on oikeastikin Jussi Parviaisen käsikirjoitus. Näytelmä käsittelee niin sanotusti nykymiehen tuskaa. Sen päähenkilö Juska Paarma havittelee Daavid-patsaan vartaloa.

Saarasta se tuntuu etäiseltä. Siksi hän alkaa lukea Daavidista. Ensin alkuperäisestä sankarista, joka voitti vahvempansa. Sitten Michelangelosta, joka halusi saada ihannevartalon esiin hylätystä marmorijärkäleestä. Hänestä miehet ovat ymmärtäneet Daavidin väärin. Daavid ei ollut kaikkivoipa sotasankari, vaan heikompi lenkki, joka turvautui oveluuteen. Niin sanoakseni nainen, miettii Saara.

Moniulotteinen Daavid-vertaus on kirjan symbolinen taso, samaan tapaan kuin Maihinnousussa kerrotaan Normandian tapahtumista. Se tuo kirjaan syvyyttä ja eheyttä, mutta keinon toistaminen voi muuttua pian kaavamaiseksi. Hieman mekaanisuuden makua Kevyessä lihassa jo on.

Loppupuolella tarina alkaa kiriä kiinni teemojaan. Totta vie, Saara on suomalaisessa romaanissa aika epätyypillinen naishahmo, joka käy salilla, keskittyy tosissaan työhönsä, antaa itselleen anteeksi tyhjän jääkaapin eikä halua heti paikalla rakentaa uutta pesää. Saara panee, runkkaa ja paskantaa.

Jarno ei ehkä ole epätyypillinen kirjallisuuden mieshahmo, mutta yleensä hänen "kujanjuoksustaan" kerrottaisiin ensimmäisessä persoonassa. Saaran silmin hän on tosielämästä tuttu kahden parisuhteen välillä vaiheileva nössö, joka vetoaa ensi tilassa sitoutumiskammoonsa ja ahdistukseensa.

Silti pienikin mies on naista vastassa, vastakkaisena sukupuolena voittaja. Feministinen sana tulee lihaksi, niin kuin maailmassa käy joka päivä.

Kevyt liha on ilmava, ei suorastaan kevyt, mutta nopeasti pureskeltu. Eipä kai helppolukuisuus suuri synti ole.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat