Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkimus varmisti satojen Suomenlinnan punavankien kuolinpäivän ja hautapaikan

Laaja teos tarkentaa sisällissodan historiaa Helsingin näkökulmasta

Kulttuuri
 
Veli-Pekka Leppänen
Kansan arkiston kuvaan on ikuistettu Helsingin järjestyslaitoksen palveluksessa olleita naismiliisejä.
Kansan arkiston kuvaan on ikuistettu Helsingin järjestyslaitoksen palveluksessa olleita naismiliisejä.
Arvio: kirjat
Jarmo Nieminen (toim.): Helsinki ensimmäisessä maailmansodassa. Sotasurmat 1917–1918. Helsingin kaupungin tietokeskus ja Gummerus. 526 s.

 

On ensiarvoista, että vuoden 1918 sisällissodastamme tehdään selkoa yhä avoimemmin – ja yhä edelleen, vaikka tragediasta on kulunut pian vuosisata. Suuritöinen Helsinki ensimmäisessä maailmansodassa. Sotasurmat 1917–1918 -teos sopii esimerkiksi kiihkottomasta, silmiin katsovasta "menneisyydenhallinnasta".

Kirja jakautuu kahtia: ensin on nippu tutkimuksia maailmansodasta ja sisällissodan päivistä jälkiarpineen, lopuksi uusi ajantasainen henkilömatrikkeli sotasurmista Helsingissä. Pääosan teksteissä saavat pääkaupungin ihmiset pyrintöineen kotikulmilla ja muualla, samoin kuin itse Helsinki sekä sosiaalisesti että valta- ja sotanäyttämönä.

Matrikkeli jatkaa paikallisesti täydentäen valtakunnallista Sotasurmat 1914–1922 -hanketta. Ilman kirjan toimittajan, sotahistorioitsija Jarmo Niemisen ja eräiden muiden työmyyrämäistä uurastusta olisimme jääneet paitsi näin täysipainoista laitosta. Ennen muuta Tauno Tukkinen on korvaamaton kuoleman kirjanpitäjä.

Uutta tietoa kertyy kasapäin, ja useamman sadan ihmisen lopullinen määränpää sinetöityy. Suomenlinnan saarten leireiltä varmentuu liki 1 600 punavangin kuolinpäivä, kuolinsyy ja hautapaikka.

Nimiä marmoritauluun ei tarvitse kaivertaa, pelkästään tällaisilla täsmällisillä kirjauksilla saattaa olla omaisille suuri merkitys. Ne luovat myös kattavan perusdatan jatkotutkimuksille.

Tutkijoiden artikkeleita on parikymmentä, suppeammin ja suuremmin teemoin. Venäjän 1917 kumousten laveista perspektiiveistä hypätään vaivatta mitä mikrohistoriallisimpiin rajauksiin: vaikkapa Haagan ja Pitkänsillan surma-arvoituksiin, Santahaminan haudankaivajiin ja ajankohdan nuorisotapoihin.

Laaja tutkijajoukko takaa asiantuntemuksen ja näkökulmien prisman. Kuvat ovat yllätyksellisempiä kuin mihin vain yhden (pätevänkään) tutkijan voimavarat ikinä riittäisivät.

Kollektiiviteosten ikuista helmasyntiä – epätasaisuutta ja notkahduksia – voi ikävä kyllä havaita sitäkin. Kun jotakin tilaa, ei välttämättä tiedä mitä saa. Muutaman, onneksi vain muutaman, tekstin olisi saanut jättää sivuun tai edes miettiä uusiksi.

Martta Pyrhönen, 17, kuului Viipurin merkinantokomppaniaan. 150 naisen komppania toimi vartio- ja tiedustelutehtävissä, mutta osallistui muutamiin taisteluihinkin. – Kirjan kuvitusta.
Martta Pyrhönen, 17, kuului Viipurin merkinantokomppaniaan. 150 naisen komppania toimi vartio- ja tiedustelutehtävissä, mutta osallistui muutamiin taisteluihinkin. – Kirjan kuvitusta.

Mutta valtaosa artikkeleista on viitseliästä, peräti erinomaista tasoa. Esimerkiksi Harry Halénin osuus Venäjän kumousaallosta Helsingissä 1917 ja Aapo Roseliuksen tutkimus helsinkiläisten punakaartien Karjalan-retkistä sisältävät uutta ainutlaatuista tietoa. Ja Roselius kirjoittaa taas varmatyylisesti.

Intensiivinen on myös parin uraansa aloittavan tutkijan ote, ja heiltä on lupa jatkossakin odottaa tuloksia.

Kuvavalinnoista vastaa Seppo Rustanius, asiantuntevin 1918-dokumentaristimme. Se ei jää realisoitumatta lopputuloksena, ja sadat harvinaiset valokuvat säväyttävät kautta linjan. Kummallista, että järkyttävän murheenkin voi esittää hivelevästi.

Yli kymmenen vuotta sitten viritelty suurhanke on valmis. Kiitos Helsingin kaupungin, työlle löytyi lopulta myös riittävästi varoja ja tutkimusresursseja.

Kansakunnan tasavuosijuhlat lähestyvät. Lisää tällaisia kärkihankkeita.

Punavankeja Suomenlinnan Susisaaren vankileirillä. Vartijalla on kädessään nimilista.
Punavankeja Suomenlinnan Susisaaren vankileirillä. Vartijalla on kädessään nimilista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat