Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Claes Anderssonin uusi runokokoelma luotaa tuttuja teemoja

Kulttuuri
 
Venla Rossi
Arvio: kirjat
Claes Andersson: Aamu meren rannalla (En morgon vid havet.) Suom. Jyrki Kiiskinen. WSOY. 78 s.

Kati Laukkanen
Claes Andersson jatkaa 23. runokokoelmassaan olemisen peruskysymysten havainnointia.
Claes Andersson jatkaa 23. runokokoelmassaan olemisen peruskysymysten havainnointia.

Elämä tuntuu usein harjoittelulta. Opettelemme hitaasti ja usein tuskallisesti olemaan jotain muuta kuin mitä ennen olimme, samalla kun joiltakin osin pysymme samana.

Claes Anderssonin (s. 1937) tuoreesta Aamu meren rannalla -runokokoelmasta huomaa, että entinen kulttuuriministeri ja psykiatrian erikoislääkäri opettelee olemaan vanha. Se on näkynyt jo useammassa Anderssonin kaunokirjallisessa teoksessa.

Vuoden 2013 kokoelmassa Syksyni sumussa rakastan hän kirjoitti kuolemasta muuttona. Mietittiin, mitä pitää pakata mukaan. Myös haastatteluissaan Andersson on kertonut jo vuosien ajan "kantaneensa mukanaan kuoleman ajatusta".

Uudessa kokoelmassa asioista puhutaan vielä suoremmin. Kirjaan sisältyy muun muassa hätkähdyttävä runo, joka kertoo miltä sydänkohtaus tuntuu.

Mutta tietenkään kyse ei ole pelkästään näistä vanhenemisasioista. Harvan runoteoksen teemat ovat pelkistettävissä muutamaan iskusanaan. Juuri kun lukija luulee tietävänsä mistä on kysymys, runojen puhuja vetäisee maton hänen altaan, ja hyvä niin.

"Tässä ei ole kysymys siitä mitä kuvittelette, ei / seksuaalisuudesta eikä kuolemasta eikä kaiken hauraudesta // Jos sanon että mustarastas rinnassani kuulostaa takaa-ajetulta Charlie Parkerilta tai että siemenet räjähtävät // pusseissani niin kovaa että tarvitsen kuulosuojaimet / te ymmärrätte ehkä kipeän tilanteeni."

Andersson pureutuu 23. kokoelmassaan jälleen kerran kiinni olemisen peruskokemuksiin ja -kysymyksiin. Miltä suru tuntuu, miksi isä oli sellainen kuin oli, miten ahdistavaa onkaan lukea aamun lehdestä huonoja uutisia yksi toisensa perään.

Mitä niihin uutisiin tulee, niin Andersson on runoilijana poliittinen, edelleen. Sävy on tosin aiemmista vuosikymmenistä muuttunut. Puhuja havainnoi tarkalla silmällä maailman tapahtumia ja taisteluja, mutta lukijalle tulee sellainen olo, että ne eivät ole enää hänen taistelujaan. Sävy on enemmän surullinen kuin barrikadeille innostava.

Luvassa on siis seesteisen muistelun lisäksi myös Anderssonille tyypillistä rehvakkuutta ja itsehavainnointia, rehellistä antautumista lukijan käsiin. Rakkautta ja seksuaalisuuttakin käsitellään, mutta runot eivät ole imeliä.

Jyrki Kiiskinen on suomentanut Anderssonia jo pitkään. Varmuus näkyy kielen luontevuutena. Välillä kaikille kuitenkin sattuu lipsahduksia. Kun puhutaan siitä, miten suurvallat hyökkäävät hermokaasun ja "granaattien" avulla, on vaikutelma hieman huvittava. Granaatti nimittäin viittaa granaattiomenaan tai jalokiveen, aseesta puhuttaessa oikea termi olisi kranaatti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat