Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Antti Tuurin Italiaan sijoittuva humoristinen taiteilijaromaani on pettymys

Teos tuntuu aika yhdentekevältä

Kulttuuri
 
Rio Gandara Hs
Antti Tuuri on sijoittanut kepeän romaaninsa Italiaan.
Antti Tuuri on sijoittanut kepeän romaaninsa Italiaan. Kuva: Rio Gandara Hs
Arvio: kirjat
Antti Tuuri: Pitelemättömät. Otava. 221 s.

Kyllä kynä Antti Tuurin kädessä pysyy. Sen osoittaa myös hänen uusin romaaninsa Pitelemättömät, joka on siinä mielessä ammattimiehen työtä, että kielellistä hakuammuntaa kirjasta ei löydy.

Varma kirjallinen ote tuskin ketään sinänsä yllättää. Antti Tuurilla on meriittejä vaikka muille jakaa. Hän sai Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinnon tasan 30 vuotta sitten, Finlandia-palkinnon 17 vuotta sitten ja Suomalaisen kirjallisuuden seuran myöntämän Aleksis Kiven palkinnon kuusi vuotta sitten. Ura alkoi jo vuonna 1971.

Kääntäen: maine synnyttää myös ennakko-odotuksia. Siksi sitä aina odottaa, että Antti Tuurin uusinkin kirja kouraisisi ja jättäisi lukijaansa jäljen.

Pitelemättömät

Antti Tuuri

Kustantaja: Otava

Ilmestymisvuosi: 2015

Laji: Kotimaiset romaanit, Kaunokirjat, Kirjallisuus

Siististi paketoitu Pitelemättömät ei ennakko-odotuksia lunasta. Kepeä tarina kuvaa, kuinka Mazzano Romanosta talon vuokranneen suomalaisen avioparin uomiin asettunut arki menee yllättäen uusiksi, kun kaksi suomalaisnaista kutsuu itse itsensä vierailulle työhön uppoutuneen avioparin luokse.

Naiset työskentelevät Circolo Scandinavossa, Pohjoismaisen taiteilijayhdistyksen tiloissa Trasteveressa. He haluavat päästä hetkeksi pakoon Rooman hektistä ilmapiiriä. Toinen naisista on aikaisemmin heilastellut avioparin miehen kanssa.

Siinä mielessä Pitelemättömät on taiteilijaromaani, että vaimo tutkii dialogifilosofi Martin Buberia, mies taas suomentaa salaneuvos J. W. von GoethenVärioppia.

Mazzano Romanoon tuppautuvat naiset eivät kuitenkaan paljastu arjen särkijöiksi, vaan häiriötilan synnyttää mystinen Järvikannas, joka on ehtinyt olla naimisissa molempien naisten kanssa. Myös suomennoksen parissa työskentelevä aviomies tuntee etäisesti Järvikannaksen, joka on vahvasti läsnä Mazzano Romanossa, vaikka ei olekaan fyysisesti paikalla.

Antti Tuuri ansaitsee kiitokset vuorovedosta, jonka hän suo läsnäololle ja poissaololle.

Räyhähenkisen Järvikannaksen värikkäistä vaiheista rakentuu romaanin sisäiskertomus. Lukija alkaa kerronnan edetessä odottaa, miten tämä sisäiskertomus lopulta kohtaa romaanin varsinaisen nykyhetken.

On toki myönnettävä, että Antti Tuurilla on käsissään ihmissuhdekomedian ainekset, mutta kerronta ei äidy miksikään ilotulitukseksi – kaikkea muuta: haukotus karkaa suusta kerran jos toisenkin. Juonenkäänteet eivät synnytä minkäänlaista tunnemyrskyä, koska henkilöhahmot ovat niin etäisiä, hahmottomia ja paperisia.

Järvikankaasta ei ole hänestäkään edes karikatyyriksi.

Näin loppuun lykätty yllätyskin putoaa ikään kuin tyhjän päälle.

Humoristisen kuorrutuksen kontrastiksi Antti Tuuri yrittää tarjota elämän syvällisiä totuuksia sirottelemalla tekstiin lainauksia Martin Buberilta ja Goethelta. Viittaukset jäävät kuitenkin ulkoisiksi attribuuteiksi samaan tapaan kuin henkilöhahmojen hiusten tai silmien väri.

Goethella ei ole samanlaista merkitystä Pitelemättömissä kuin esimerkiksi Antti Tuurin romaanissa Pohjanmaa (1982), jossa Perttulan emännän näkemyksissä veden luonteesta kajastaa oivaltavasti Goethen värioppi.

Nyt Antti Tuuri on latonut pelipöydälle ihmissuhteiden avopokerin, jossa kaikki on sitä, miltä näyttää.

Ehkä olen viime aikoina lukenut sen verran hyviä ja painokkaita kirjoja, että Pitelemättömät tuntuu aika yhdentekevältä romaanilta. Syvyyttä siinä on vain nilkkaan asti.

OIKAISU 2. 10. 2015: Jutussa Antti Tuurin romaanista Pitelemättömät sijoitettiin Perttulan emäntä virheellisesti romaaniin Pohjanmaa (1982). Perttulan emäntä pohtii veden luonnetta Tuurin Pohjanmaa-sarjan romaanissa Uusi Jerusalem (1988).

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat