Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rikostoimittaja Harri Nykänen ei luottanut herroihin, ei edes omiin pomoihinsa

Harri Nykäsen seikkailut rikostoimittajana

Kulttuuri
 
Heikki Hellman  
Roni Rekomaa Lehtikuva
Harri Nykänen seurasi lukemattomien rikollisten edesottamuksia toimittajanurallaan.
Harri Nykänen seurasi lukemattomien rikollisten edesottamuksia toimittajanurallaan. Kuva: Roni Rekomaa Lehtikuva
Arvio: kirjat
Harri Nykänen: Likainen Harri. 20 vuotta Erkon renkinä. CrimeTime ja Docendo. 318 s.

Likainen Harri? Rikostoimittaja, rikoskirjailija Harri Nykäsen (s. 1953) muistelmateoksen otsikko on totta kai ironiaa. Itsensä hän näkee totuuden torvena. Likaisia ovat ne lukemattomat rosvot, poliisit, virkamiehet ja poliitikot, joiden edesottamuksia hän näyttävällä rikostoimittajan urallaan on penkonut.

Nykänen oli Helsingin Sanomien rikostoimittajana vuodesta 1981 vuoteen 2001, siitä kirjan alaotsikko 20 vuotta Erkon renkinä – joka sekin on ironiaa. Harva on pitänyt häntä nöyränä juoksupoikana. Päinvastoin. Nykänen teki töitä paitsi omin päin myös omapäisesti.

Hänen valttinsa oli laaja ja puhelias lähdeverkosto, joka kiikutti hänelle aiheita enemmän kuin päälliköt määräsivät. "Hankala kaveri", niin kuin lehden vastaava päätoimittaja Janne Virkkunen kuvasi rikostoimittajaa omassa muistelmateoksessaan Päivälehden mies (2013).

Likainen Harri. 20 vuotta Erkon renkinä.

Harri Nykänen

Kustantaja: CrimeTime, Docendo

Ilmestymisvuosi: 2015

Laji: Tietokirjat, elämäkerrat, yhteiskunta

Sillä jos lehti ei uskaltanut jotain painaa, Nykäseltä lähti kantelukirje Aatos Erkolle, lehden suuromistajalle. Näissä kirjeissä hän epäili suorasanaisesti lehden johdon suojelevan yhteiskuntasuhteitaan, hyviä veljiään, totuuden kustannuksella. Muistelmissaan Nykänen laskee kirjeiden määrän jääneen viiteen kuuteen ja julkaisee niistä useimmat.

No, Erkon rengiksi Nykänen osoittautuu siinä mielessä, että luotti enemmän kartanonherraan kuin hänen päätoimittajapehtooreihinsa.

Likainen Harri kertoo paljon tapauksista, joista hän kirjoitti uutisia, ja ihmisistä, jotka olivat noiden uutisten konnia ja koukkuja. Edellisiä hän kaivoi esiin myös jälkimmäisten joukosta.

Yksi Nykäsen kuohuttavista jutuista käsitteli poliisijohdon korruptiota ja päätyi lehteen kesällä 1994 vasta monen väännön jälkeen. Eikä sekään ilman kirjettä Erkolle.

Lyhyitä anekdootinomaisia veijaritarinoita mahtuu kirjaan kymmenittäin. Välillä on kuin lukisi myymäläetsivän muistelmia.

Rikostoimittajan työtavoista Nykänen tulee kuitenkin samalla kertoneeksi paljon. Hän tapaa koko ajan lähteitään, ei työskentele kellon mukaan, on kaiken aikaa skuuppimetsällä. "Maistettuani kerran uutisvoiton ihanuutta tulin siitä melkein riippuvaiseksi", hän kirjoittaa.

Pudottaisin "melkein"-sanan pois.

Nykäsen paljastusten pitävyyttä ja oikeutusta testattiin myös oikeussalissa. Ennen kokopäiväkirjailijaksi siirtymistään hän tekikin arvokasta työtä onnistuessaan omalta osaltaan venyttämään laintulkintaa sananvapauden hyväksi.

Rahallisesti suurin voitto koettiin niin sanotussa Nostokonepalvelu-jutussa, jossa Verohallituksen pääjohtajan epäiltiin sekaantuneen verohuijaukseen.

Lopulta hovioikeus vapautti Helsingin Sanomat käräjäoikeuden langettamasta miljoonien arvoisesta vahingonkorvausvaateesta. Jo epäily tunnustettiin yhteiskunnallisesti niin tärkeäksi asiaksi, että siitä oli syytä kertoa.

Itähelsinkiläistä taustaansa Nykänen raottaa niukasti. Rahaa ei ollut, lapsia oli kuusi ja isä juoppo, joka kanitti poikansa joululahjaluistimetkin. Toimittajan ura alkoi opistopohjalta.

Nykänen siteeraakin vanhempaa toimittajakollegaansa Juha Nummista, joka on kuvannut hänen nousseen Sanomien toimittajien tähtikaartiin "journalistisen kentän hämäriltä laita-alueilta, suomalaisen vallankäytön takapihoilta ja viemäriojien varrelta".

Tällaisen luonnehdinnan arvelen mairittelevan Nykäsen populismiin ja herravihaan taipuvaista mieltä. Enkä puhu populismista ja herravihasta nyt poliittisessa mielessä, vaan asenteena, jatkuvana spontaanina epäilynä.

Tamminiemen pesänjakajien (1982) inspiroima rötösherrajahti avasi tietä myös rikosjournalismin yhteiskunnallistumiselle, kun yhteiskunnan rakenteellinen korruptio sekä vallanpitäjien väärinkäytökset nousivat aiempaa uhmakkaammin uutisiin. Yhteiskunnallinen Nykänenkin on, mutta samalla hän tuntuu nauttivan rosvon ja poliisin leikkimisestä.

Nykäsen uran loppu Helsingin Sanomissa on suomalaista mediahistoriaa. Hän oli valmistellut pitkään uutista siitä, kuinka Veikkauksen toimitusjohtaja Matti Ahde oli ahdistellut seksuaalisesti alaisiaan. Lehti julkaisi jutun kuohittuna, mainitsematta sen enempää epäillyn kuin kyseessä olevan valtionyhtiön nimeä.

Ahteen nimen Nykänen paljasti pari viikkoa myöhemmin Nelosen Palaneen käry -ohjelmassa, jonka suorassa lähetyksessä päätoimittaja Virkkunen leimattiin valehtelijaksi.

Lojaalisuuden koettelemisella on vapaamielisessäkin lehdessä rajansa. "Olin velaton, vapaa mies", Nykänen kirjoittaa potkuistaan helpottuneena.

Kirjoittaja on journalismin tutkija sekä Viestinnän, median ja teatterin yksikön johtaja Tampereen yliopistossa. Hän työskenteli Helsingin Sanomien eri tehtävissä 1980–2010.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat