Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jaakko Iloniemi suosittelee Suomelle liittoutumista Ruotsin kanssa

Jaakko Iloniemen kirja on kattava analyysi Suomen turvallisuusuhkista ja niistä keinoista, joilla näitä uhkia voidaan torjua

Kulttuuri
 
Erkki Laitila HS
Etykin huippukokous järjestettiin Helsingissä 30. 7.–1. 8. 1975. Kuvassa Suomen valtuuskuntaa: Olavi J. Mattila (vas.), Jaakko Iloniemi, Matti Tuovinen, Urho Kekkonen ja Keijo Liinamaa.
Etykin huippukokous järjestettiin Helsingissä 30. 7.–1. 8. 1975. Kuvassa Suomen valtuuskuntaa: Olavi J. Mattila (vas.), Jaakko Iloniemi, Matti Tuovinen, Urho Kekkonen ja Keijo Liinamaa. Kuva: Erkki Laitila HS
Arvio: kirjat
Jaakko Iloniemi: Maantieteelle emme mahda mitään. Docendo. 216 s.

On Suomelle suuri etu, että meillä on Jaakko Iloniemen kaltainen ajattelija ja kirjoittaja.

Hänen uransa on huikea. Diplomaatti Iloniemi, 83, on ollut viisi vuosikymmentä valtiojohdon apuna, presidenttien, pääministerien ja ulkoministerien neuvonantajana.

Iloniemi ei kuitenkaan ole tyytynyt jakamaan viisautta vain maan johdolle, vaan on ollut myös aktiivinen esiintyjä ja kirjoittaja.

Maantieteelle emme mahda mitään

Jaakko Iloniemi

Kustantaja: Docendo

Ilmestymisvuosi: 2015

Laji: Tietokirjat, politiikka

Poiminta

Iloniemen teesejä

Yhteistyö Ruotsin kanssa
"Näiden kahden maan (Suomi ja Ruotsi) yhdistetyt voimat eivät nykyisellään – eikä edes näköpiirissä olevassa tulevaisuudessa – riittäisi takaamaan kestävän puolustuksen mahdollisuuksia. Silloin avainkysymys on, mistä ja miten sekä millä ehdoilla apua olisi saatavissa."

EU-maiden voimavarat
"Jos lasketaan vain puolustukseen käytettyjä varoja, Euroopan unioni, jonka väkiluku on enemmän kuin kolme kertaa Venäjän väkiluku, on Venäjään nähden ylivoimainen. Venäjän puolustusmenot eivät vielä ole edes puolta EU-maiden yhteen lasketuista puolustusmenoista. Vielä on tässä yhteydessä tärkeä sana, sillä Venäjän puolustusmäärärahojen kasvu on viime vuosina ollut hurja."

Nato-jäsenyys
"On todennäköistä, että jos Suomi joutuu vakavan sotilaallisen uhan kohteeksi ollessaan Naton jäsen, sitä puolustettaisiin sotilaallisesti – jos ei mistään muusta syystä – liittokunnan uskottavuuden säilyttämiseksi."

Yhdysvaltain joukot
"Jäljellä on enää murto-osa siitä, mikä oli Euroopassa kylmän sodan vuosina. Suuret tukikohdat, varsinkin lentotukikohdat, on lopetettu muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta."

YK:n antama suoja
"Suomi ei voi rakentaa omaa turvallisuuttaan sen varaan, että Yhdistyneet kansakunnat korkeimpana ja tunnustettuna auktoriteettina voisi sen pelastaa, jos se joutuu oikeudettoman hyökkäyksen kohteeksi."

Nyt Jaakko Iloniemi on tiivistänyt kaiken näkemänsä ja kokemansa kirjaksi, jonka nimeksi on annettu Maantieteelle emme mahda mitään.

Kirja on kattava analyysi Suomen turvallisuusuhkista ja niistä keinoista, joilla näitä uhkia voidaan torjua.

Oli kuitenkin vähällä, ettei diplomaatista tullut itsestään poliitikkoa.

Viime perjantaina (25. 9.) julkaistiin Suomenmaa-lehdessä keskustaveteraani Jouko Loikkasen muistelu syksyltä 1975.

Loikkanen kertoi, miten presidentti Urho Kekkonen kaavaili Jaakko Iloniemeä uudeksi ulkoministeriksi. Kekkonen arvosti Iloniemeä diplomaattina, joka oli valmistellut edellisenä kesänä pidetyn Etyk-kokouksen.

Suomen poliittinen historia olisi saattanut kulkea eri suuntaan, jos Iloniemestä olisi silloin tullut ulkoministeri. Paikan otti muuan Kalevi Sorsa.

Ei Iloniemelläkään huonosti käynyt. Kekkonen nimitti hänet suurlähettilääksi Washingtoniin, ja sittemmin hänestä tuli Suomen Yhdyspankin johtokunnan jäsen ja Evan toimitusjohtaja.

Hänellä on ajattelijana ja kirjoittajana muutamia pistämättömiä ominaisuuksia, jotka tulevat hyvin esille uudessa kirjassakin.

Iloniemi ei juokse muiden mukana tai tempaudu mukaan hetken hurmokseen. Hän ei sorru liioittelemaan pahojakaan asioita.

Jos Iloniemi sanoo, että jossakin on mörkö, siellä on mörkö.

Uudessa kirjassa pidän erityisesti Iloniemen viileistä Venäjä-analyyseistä. Vladimir Putinin valtakunnasta löytyy yllin kyllin kaameita piirteitä, eikä Iloniemi niitä vähättele, mutta hän tarkastelee nykypolitiikkaa osana Venäjän historian pitkää kaarta.

Suomelle Iloniemi suosittelee liittoutumista Ruotsin kanssa. Hän käy läpi perusteellisesti Suomen ja Ruotsin välisten suhteiden historian, tehdyt sopimukset ja arvioi Ruotsissa yhteistyöstä tehdyt selvitykset.

Yhteinen puolustus olisi parempi kuin nykytilanne, mutta sekään ei riittäisi, jos Venäjä äityisi oikein hankalaksi. Silloin tarvittaisiin apua lännestä ja varsinkin Natosta.

Iloniemi selvittää myös Suomen ja Naton suhteet ja pohtii, miten Suomi voisi päästä puolustusliiton jäseneksi. Sekään ei olisi järin yksinkertaista.

Presidentti ja hallitus ovat lupailleet kansanäänestystä, jos joskus saataisiin liittymissopimus Naton kanssa.

"Jos kansa hylkäisi sopimuksen, Suomen asema olisi selvästi heikompi kuin jos jäseneksi ei olisi lainkaan pyritty", hän muistuttaa.

Juuri samasta syystä presidentti Mauno Koivisto suhtautui aikoinaan epäilevästi EU-kansanäänestykseen. Jos jäsenyys olisi silloin kaatunut, Suomen turvallisuusasema olisi ollut heikompi kuin ennen äänestystä.

Kirjansa historiallisessa luvussa Iloniemi myöntää, että Suomen ulkopolitiikalla oli Neuvostoliittoon päin kahdet kasvot. Valtiojohto puhui nätisti ystävyydestä ja yhteistyöstä, mutta pyrki vaivihkaa patoamaan naapuria.

"Sama koski myös maan puolustusvoimia. Meillähän puolustussuunnittelu oli viritetty idästä tulevaa hyökkäystä torjumaan, vaikka teoriassa uhka tuli lännestä – yya-sopimuksen mukaan Saksasta tai sen kanssa liitosta olevasta maasta", hän kirjoittaa.

Historiallisen luvun Iloniemi on otsikoinut Miten kumartaa länteen pyllistämättä itään?
Kysymys menetti Suomen ulkopolitiikassa kiinnostavuuttaan Mihail Gorbatšovin ja Boris Jeltsinin aikana, mutta Vladimir Putin on onnistunut tekemään siitä taas ajankohtaisen.

Tämä kysymys olisi sopinut jopa kirjan nimeksi, mutta Maantieteelle emme mahda mitään ilmaisee saman asian hienostuneemmin ja sopii näin Iloniemen diplomaattiseen tyyliin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat