Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vaatimaton tausta piti korkealle nousseen Reetta Meriläisen jalat maassa

Helsingin Sanomien Reetta Meriläinen mursi ensimmäisenä lasikaton

Kulttuuri
 
Tuija Parvikko  
Arvio: kirjat
Reetta Meriläinen: Tytön tie. Kirjapaja. 206 s.

Juhani Niiranen HS
Reetta Meriläinen työskenteli Helsingin Sanomien uutispäätoimittajana kaksikymmentä vuotta kevääseen 2011 saakka.
Reetta Meriläinen työskenteli Helsingin Sanomien uutispäätoimittajana kaksikymmentä vuotta kevääseen 2011 saakka.

Suuret ikäluokat ovat tulleet eläkeikään ja alkaneet muistella. Iso osa muistelmista on kohoamistarinoita peräkyliltä kaupunkien keskiluokkaan tai jopa helsinkiläisiin eliitteihin.

Reetta Meriläisen Tytön tie kuuluu jälkimmäiseen ryhmään. Se alkaa rintamamiestalon valoisilta portailta Polvijärveltä ja päätyy 40 vuoden toimittajanuraan Helsingin Sanomissa huipentuen pitkäaikaiseen uutispäätoimittajuuteen (1991–2011) ensimmäisenä lasikaton murtaneena naisena.

Matka on valoisa, koska sellaisena Reetta haluaa sen muistaa. Samalla se on kuitenkin luokkakierrossa onnistuneen naisen oman elämän ja aikakauden puntarointia, jota sävyttää hetkittäin esiin pulpahtava ulkopuolisuuden tunne.

Lapsuuden vähävaraisuus, maalaisympäristö ja kristillis-karjalainen koti eivät jää koskaan kokonaan taakse, eikä niiden pidäkään. Vaikka monet sivistyksen ja osaamisen puolet on pitänyt hankkia matkan varrella omin päin, kotitausta ja sen kannustava tuki on antanut alkuvoimaa, jota mikään myöhempi oppi ja valistus eivät olisi voineet korvata.

Luokkakierron hyvä puoli on, että parhaimmillaan se tarjoaa sekä kriittisen että ymmärtävän näkökulman kahteen eri suuntaan. Samalla kun pääkaupunkilaisen vallan mekanismit tulevat tutuiksi, tietoisuus köyhyyden ja puutteen edelleen ajankohtaisista ongelmista ei katoa kokonaan tajunnasta.

Tytön tie ei kuitenkaan ole millään tavoin luokkasidonnainen kirja. Se päinvastoin tarjoaa lämminhenkisen kurkistuksen sodan jälkeisille vuosikymmenille, joista ainakin kaikki 1950-luvulla syntyneet löytävät paljon tuttua.

Useamman sukupolven jaettuja muistoja on paljon: atavistinen pelko pimeällä huussinpolulla, kotimatkalla jäätyvät hiukset lauantaisaunan jälkeen ja lauantain toivotut levyt, paperinuket, radionkuuntelu, Suuren lääkärikirjan kamalat kuvat, seurakunnan kerho, kunnan kengät, kumartaminen ja niiaaminen, kansakoulun kasvattavat ja fennomaaniset laulut, kuka pelkää mustaa miestä -leikki, raittiuskilpakirjoitukset, koulun kevätnäyttelyt, joulupussi, tikkujäätelö. Ja niin edelleen.

Tytön tie

Reetta Meriläinen

Kustantaja: Kirjapaja

Ilmestymisvuosi: 2015

Laji: Tietokirjat, elämäkerrat

Pieni Reetta sai monen muun tavoin selkäänsä ja joutui taittelemaan vitsat itse. Vaikka on kovin vaikea uskoa, että selkäsaunoista ei jäänyt traumoja, muistot ovat jollain tavoin vastaansanomattomia. Eilinen vaeltaa mukanamme sellaisena kuin sen muistamme.

Meriläisen lapsuudenmaisemasta jää oikeastaan kaipaamaan vain "tyyppejä". Eikö Polvijärvellä elänyt ihmisiä, joita nykykielellä kutsuttaisiin eksentrisiksi, joita tuntui ennen elävän joka kulmakunnalla, mutta jotka urbaani standardikulttuuri on tuhonnut sukupuuttoon?

Tytön tien muistelu ei ole puhtaan kronologista vaan se kietoutuu teemoihin. Lapsuuden ja nuoruusvuosien kuvauksen jälkeen oman lukunsa saavat rippikoulu, kirkko, ruoka ja matkustaminen, terveys, kasvatuksen ja yhteiskunnan muutos, joulu, urheilu ja Hesarin urheilutoimitus ja luokkanousu.

Pisimmät luvut saavat vuodet Helsingin Sanomissa. Meriläinen kirjoittaa toimittajatovereista pikemminkin kiitospuhetta pitäen kuin juoruten. Hän kertoo tapaamisistaan Aatos Erkon kanssa ja viipyy pitkään itsemurhan tehneen Seppo Heikinheimon muistelussa mutta ei tee uusia paljastuksia.

Koska Meriläisen päätoimittajuus osui suuren mediamurroksen aikaan, ei ole ihme, että kirjassa käydään läpi sen vaiheita ja arvioidaan omaa osuutta ja asemaa Hesarin murroksessa.

Uutispäätoimittajalle kuuluivat myös henkilöstöasiat ja uudistushankkeet. Meriläinen joutui tekemään kahdet kovat leikkaukset ja johtamaan digitalisointia ja siirtymistä päätetaittoon. Vatsahaavasta ja "älyttömän pitkistä" työpäivistä huolimatta hän näyttää viihtyneen murroksessa.

Murrosjohtaja joutui miettimään myös tulevaisuuden skenaarioita. Meriläinen hahmotteli niitä kolme, "minun oman tiedotusvälineen", "samppanjan ja kissanruoan" ja "vakavuuden renessanssin". Kaikista halukkaista on tullut bloggaajia ja elämäntapahömppä on täyttänyt myös Hesarin keskiosan, mutta milloin voitetaan tyhjänpäiväisyyden ylivalta ja vallataan media takaisin vakavalle journalismille?

Sitä Meriläinen ei tiedä. Sen sijaan hän on oppinut, että elämä ei lopu eläkkeeseen eikä napanuoran entiseen työnantajaan tarvitse kokonaan katketa. Nykyisen Naisten pankin aktivistin kolumneja ilmestyy edelleen Hesarin palstoilla.

Kirjoittaja on Jyväskylän yliopiston valtio-opin dosentti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat