Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maija-tyttö katoaa koulumatkalla – Markku Pääskysen kirja kertoo, miten lapsi ajattelee

Markku Pääskynen kirjoittaa ajateltavaa, ei ahmittavaa

Kulttuuri
 
Arvio: kirjat
Markku Pääskynen: Sielut. Tammi.
254 s.

Pete Aarre-Ahtio
Markku Pääskynen kirjoittaa syvähenkistä taideproosaa.
Markku Pääskynen kirjoittaa syvähenkistä taideproosaa.

Eletään tavallista toukokuun lopun aamua Mikkelin näköisen kaupungin rauhallisella omakotialueella. Yhtäkkiä maiseman kaikki merkitykset muuttuvat laajenevin kehin. Pieni tyttö Maija on kadonnut kouluun mennessään.

Markku Pääskysen romaani Sielut alkaa hyvin ahdistavasti.

Niin kuin Joel Haahtelalla on "haahteloita", Markku Pääskysellä on "pääskysiä", ominaispiirteitä, jotka ovat läsnä kirjasta kirjaan.

Niin tässäkin. On kaunis, erikoisia ajatuksia ja kiteytyksiä sisältävä kieli. Seudun satama muistaa "todellisen minänsä kuin pallo pyöreytensä".

Ovat unet, on hyvin vakava aihe, liitynnät traagisiin uutistapahtumiin. Se on tällä kertaa kaukana taustalla kulkeva Mikkelin panttivankidraama.

Sielujen lähtemättömästi mieleen jääväksi pääteemaksi nousee asia, jota on aika vaikea selittää muuten kuin lukemalla romaani. Yritän.

Kirjan päähenkilöitä ovat Maijan vanhemmat, isovanhemmat, naapurit, yhä laajeneva aikuisten piiri, joka Maijan etsintöihin osallistuu.

Sielut

Markku Pääskynen

Kustantaja: Tammi

Ilmestymisvuosi: 2015

Laji: Kaunokirjat, Kotimaiset romaanit

Heidän musta huolensa on Pääskysen kielen taidoilla hyvin kuvattu: yhä traagisemmaksi käyvä optimismi, epätoivoinen yritys estää mieleen tulemasta sitä kauheinta asiaa.

Mutta romaanin toisiksi, vielä tärkeimmiksi päähenkilöiksi nousevat Maijan etäisesti tunteneet pojat, kaverukset Taito ja Ilari. Myös he osallistuvat Maijan etsintöihin, mutta moneen muuhunkin, kolttosiin, väittelevät, unohtavat, kylvävät metsikön siemenistä.

Kun aikuisten aika järjen ja kokemuksen takia etsinnöissä puristuu kohti toivottomuutta, poikien aika on erilainen. Se jatkuu tapahtumasta toiseen, välillä vain janottaa, väsyttää, kiinnostaa, pelottaa.

Tämä on mielestäni Pääskysen romaanin hieno ydin.

Se sisältää ajatuksen, että kun me vanhemmat huolestumme, mitä kauheaa lapset ovat kokeneet, me väistämättä ajattelemme sen kauheuden oman aikuisen ajattelumme kautta.

Tämä ei tietenkään poista huolta lapsen pahoista kokemuksista.

Mutta ajattelun eron ymmärtämisen kautta se tuo romaanin valoon ja perspektiiviin merkillisen lohdun. Sielut on lasten maailmankatsomuksesta käsin aikuisille kirjoitettu romaani

Kiteyttäen: Teuvo Pakkala -luokan lapsikuvausta.

Huomasin useammastakin Pääskysen aikaisempien kirjojen blogi-arvosteluista ja niiden kommenteista, että kirja on jäänyt kesken, vaikka sen kielellinen taituruus tunnustetaankin. Jopa niin, että kieli on lukijoiden mukaan jotenkin haitannut tapahtumien kuvausta.

Niinpä: Pääskysen kirjat ovat yhtä paljon runoutta ja ajattelua kuin juonta. Sieluissa tapahtuman dramatiikka pitää sen kuitenkin juonellisestikin kutakuinkin koossa.

Eli kohderyhmän myyntilauseeksi muutettuna: Syvähenkistä taideproosaa dekkarivetoisessa juoniajassamme.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat