Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kallonporaaja sarjamurhaa 1930-luvun taantumuksellisessa Ruotsissa

Anna Lihammer jaarittelee, mutta luo osuvaa ajankuvaa 1930-luvun Ruotsista esikoisdekkkarissaan

Kulttuuri
 
Harri Römpötti   
Historiska Media Youtube
Anna Lihammer taustoittaa tarkasti dekkarinsa.
Anna Lihammer taustoittaa tarkasti dekkarinsa. Kuva: Historiska Media Youtube
Arvio: kirjat
Anna Lihammer: Kun pimeys peittää maan (Medan mörkret faller). Suom. Ulla Lempinen. Atena. 332 s.

Pohjoismaisen dekkaritulvan uusimpiin tulokkaisiin kuuluvan Anna Lihammerin Kun pimeys peittää maan sai Ruotsin dekkariakatemian parhaan esikoisteoksen palkinnon.

Eletään vuoden 1934 loppua. Uppsalan yliopistossa joku tappaa perinnöllisyyteen ja aivojen anatomiaan erikoistuneen tutkijan anatomisessa instituutissa.

Lihammer aloittaa romaaninsa poikkeuksellisen sadistisella murhan kuvauksella. Hän kertoo uhrin näkökulmasta, kuinka kalloon porataan reikiä.

Kun pimeys peittää maan

Anna Lihammer

Kustantaja: Atena

Ilmestymisvuosi: 2015

Laji: Kaunokirjat, Käännösromaanit, jännitys

Tapausta lähetetään tutkimaan valtionpoliisin komisario Carl Hell. Valistunut sankari vaatii parikseen poliisisisar Maria Gustavssonin. Jäyhän miehekäs Hell ja arka mutta fiksu Gustavsson jäävät pinnallisiksi, melkein karikatyyreiksi.

Heikon henkilökuvauksen ohella jaaritteleminen vaivaa Lihammerin kerrontaa. Mutta mielenkiintoisinta on ajankuva ja sen hän tekee erittäin hyvin.

Koska Ruotsi ei osallistunut toiseen maailmansotaan, usein ajatellaan, että se selvisi puhtain paperein koko sopasta. Lihammer nostaa esiin Ruotsin historian ikävät puolet. Onkohan niistä keskusteltu kattavasti Ruotsissa? Maan ulkopuolella aihe tunnetaan huonosti.

Vuonna 1934 natsit olivat päässeet valtaan Saksassa. Myös Ruotsissa riitti saksalaismielisiä ja natsismin kannattajia. Juutalaiset, homot ja itsenäiset naiset saivat pelätä vainoa.

Ruotsissa sorvattiin kansanheimon oppeja rotubiologialla niin politiikassa kuin yliopistollisella laitoksella, joka oli perustettu jo 1920-luvulla – ensimmäisenä maailmassa.

Maahan puuhattiin sterilisaatiolakia, jolla haluttiin jalostaa ruotsalaisista pois mielenvikaisia ja muita epäkelpoja. Sterilisaatiolaki tuli voimaan seuraavana vuonna – samoin kuin Suomessa ja muissa Pohjoismaissa.

Kallonporaaja osoittautuu lääketiedettä tuntevaksi sarjamurhaajaksi. Hänen tieteellinen murhametodinsa on vain jäävuoren huippu yliopistollisessa maailmassa, jossa ihmisistä etsitään poikkeamia paloittelemalla ja viipaloimalla.

Lihammer (s. 1973) on taustaltaan arkeologi. Aiemmin hän on julkaissut tietokirjoja historiasta. Dekkarinkin historiallinen tausta on tarkkaa työtä. Ajankuva on myös uskottava ja elävä.

Yhtäläisyydet nykyaikaan ovat ilmeisiä. Aivan samalla tavalla nykyiset populistit levittävät vihaa erilaisuutta kohtaan ja haikailevat menneisyyden uljasta maailmaa, jota ei ole koskaan ollutkaan. Sama on menossa niin Ruotsissa kuin Suomessa ja isossa osassa muuta Eurooppaa.

Vainoharhoja perustellaan huuhaa-versioilla järjestä ja tieteestä aivan samalla tavalla kuin silloin.

Kun pimeys peittää maan hyytää kuvalla, jossa taantumus on syöpynyt syvälle yhteiskuntaan, politiikan lisäksi akateemiseen maailmaan ja lainsäädäntöön.

Nyt toiveikkuuteen antaa aihetta, että vielä ei olla yhtä pitkällä. Ja kääntyihän kehitys lopulta Ruotsissakin. Esimerkiksi sterilisaatiolakia sovellettiin tosin 1970-luvulle saakka.

Anna Lihammer vierailee Turun kirjamessuilla (2.–4.10.).

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat