Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kirja muuttaa käsitystä Lapin sodasta: Saksalaiset eivät olleetkaan julmia natseja, jotka polttivat kaiken

Monipuolinen historiateos kuvaa kansan sota- kokemuksia, torjuu demonisoinnin ja näyttää saksalaisetkin inhimillisinä

Kulttuuri
 
Vesa Karonen
Lapin maakuntamuseo
Venäläisten tuloa pelänneet suomalaiset pakenemassa Lapista Ruotsiin. Kolikärryjen matkassa koiratkin pääsivät vapaasti Ruotsiin.
Venäläisten tuloa pelänneet suomalaiset pakenemassa Lapista Ruotsiin. Kolikärryjen matkassa koiratkin pääsivät vapaasti Ruotsiin. Kuva: Lapin maakuntamuseo
Arvio: kirjat
Veikko Erkkilä, Pekka Iivari: Jätetyt kodit, tuhotut sillat. Lapin sodan monta historiaa. Otava. 432 s.

Neuvostoliiton armeija suunnitteli hyökkäystä Ouluun ja Lappiin vielä syyskuussa 1944 solmitun aselevon ja välirauhan jälkeen. Lapin asukkaat pakenivat kodeistaan venäläisten tuloa peläten. Myös saksalaiset uskoivat, että Stalin miehittää Lapin ja Suomen.

Ruotsalaiset taisivat pelätä samaa. He linnoittivat rajaansa ja auttoivat suomalaisia.

Historiateoksessaan Jätetyt kodit, tuhotut sillat Veikko Erkkilä ja Pekka Iivari tähdentävät, että Lapin kansa tuli jatkosodan aikana hyvin toimeen saksalaisten sotilaiden kanssa. Ruotsiin ja Pohjanmaalle lähdettiin evakkoon uhkaavan idän vuoksi.

Jätetyt kodit, tuhotut sillat. Lapin sodan monta historiaa.

Veikko Erkkilä, Pekka Iivari

Kustantaja: Otava

Ilmestymisvuosi: 2015

Laji: Tietokirjat, Sotahistoria

Suurin osa kirjasta täyttyy sodan ja evakkovaiheet kokeneiden muisteluista.

Petsamon Parkkinan väki sai leipää ja apua itävaltalaisilta vuoristojääkäreiltä. Kittilässä saksan sotilaat elivät "tavallisina, arkisina ja paikallisia tapoja kunnioittavina ihmisinä".

Samanlaisia muistoja on paljon. Kirjoittajien mukaan Lapin saksalaisten demonisointi julmina natseina johtui neuvostoideologiasta ja 1960-luvun kiihkeästä kommunistisesta ilmapiiristä.

Saksalaiset itse muistuttivat Lapissa, että he eivät ole kaikki samanlaisia.

Sotavankeihin kohdistuneet julmuudet tulevat kirjassa esiin muistikuvina. Esimerkiksi Kalle Päätalon Iijoki-sarjan kuvaukset Taivalkosken Jokijärven karmeasta saksalaisvankileiristä eivät ole kirjaan mahtuneet. Eikä Oula Silvennoise n tutkimus Salaiset aseveljet (2008).

Yleiskuva on, että "saksalaiset kohtelivat siviilejä poikkeuksellisen hyvin Lapin sodan kireinäkin aikoina". Saksalaiset eivät olleet miehittäjiä.

Lähtiessään saksalaiset eivät polttaneet Lappia maan tasalle, kuten aina hoetaan. Pääteiden varrella tuhot olivat perinpohjaiset, mutta polttamatta he jättivät talot joissa oli asukkaita, samoin useimmat kirkot. Sivummalla säästyivät kokonaiset kyläkunnat. Wikipediassa on yhä virhetieto, että Lapissa "tuhoamatta jäi vain muutama kylä".

Artikkeliin liittyvät

Polttamisen syynä oli käsitys Neuvostoliiton hyökkäämisestä Suomen Lappiin.

Neuvostoarmeija ylittikin vuoden 1940 rajan, mutta Stalinin juonena oli hankkia painostamalla Neuvostoliitolle poliittinen ja taloudellinen vaikutusvalta Suomessa.

Suomalaiset olivat kesällä 1944 torjuneet äärimmilleen ponnistaen kaikki Neuvostoliiton hyökkäykset Karjalan kannakselta Ilomantsiin, joten taas uusi yritys välirauhan solmimisen jälkeen olisi ollut pölhö.

Sotilaallinen isku suuntautuikin Petsamoon ja Norjaan. Suomessa Stalin pani suomalaiset ja saksalaiset taistelemaan keskenään.

Ilman Neuvostoliiton painostusta saksalaiset olisivat vetäytyneet Lapista sopuisasti. Nyt Neuvostoliitto vaati, että on tultava sekä saksalaisia että suomalaisia ruumiita. Tulihan niitä. Saksalaiset sotavangit piti luovuttaa Neuvostoliittoon.

Tornion maihinnousu oli ensimmäinen suuri taistelu katkerassa sodassa. Kumma kyllä Erkkilä ja Iivari eivät tunne Mika Kuljun merkittäviä sotahistoriallisia teoksia Tornion maihinnousu (2009) ja Lapin sota (2013).

Erkkilän ja Iivarin kirja valaisee Lapin siviiliväestön kokemuksia sota-ajasta. Se tekee oikeutta saksalaisille, joiden päälle konkreettisesti syljettiin vuosikymmenet. Se inhimillistää myös saksalaisten kanssa seurustelleiden naisten ("saksalaishuora") ja heidän lastensa ("saksalaisen äpärä") kohtalot.

Neuvostoliiton partisaanien murhatyöt ja raiskaukset Lapin kylissä ovat osa samaa historiaa. Niistä Erkkilä on kirjoittanut perinpohjaisesti jo aikaisemmin.

Lapin ihmisten vaiheisiin liittyvät tässä historiassa heidän eläintensä koettelemukset. Tämä on merkittävä asia. Kissat jäivät odottamaan, lehmät itkivät raskaalla evakkotiellään, sonnit rimpuilivat, koirat lohduttivat. Hevoset vetivät kuormiaan. Eläimet eivät hylänneet ihmisiään.

Muisteluiden runsas osuus paljastaa meille uudenlaista sotahistoriaa.

Suomalaiset ja saksalaiset yhdessä Ounasvaaran kisoissa.
Suomalaiset ja saksalaiset yhdessä Ounasvaaran kisoissa.
Kenraalieversti Eduard Dietl (oik.) komensi 20. vuoristoarmeijaa. Veikko Erkkilän ja Pekka Iivarin mukaan hän oli pidetty saksalaissotilas Lapissa ja koko maassa. – Kirjan kuvitusta.
Kenraalieversti Eduard Dietl (oik.) komensi 20. vuoristoarmeijaa. Veikko Erkkilän ja Pekka Iivarin mukaan hän oli pidetty saksalaissotilas Lapissa ja koko maassa. – Kirjan kuvitusta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat