Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Etelän miesten ahneus pilaa Saamenmaan rauhan

Päivi Alasalmi tekee Saamenmaata tutuksi historiallisen romaanin keinoin

Kulttuuri
 
Arla Kanerva    Päivi Alasalmi esiintyy Turun kirjamessuilla tänään 3. 10. klo 11.10.
Reijo Hietanen
Päivi Alasalmi on kirjoittanut romaanien lisäksi satuja ja tietokirjallisuutta.
Päivi Alasalmi on kirjoittanut romaanien lisäksi satuja ja tietokirjallisuutta. Kuva: Reijo Hietanen
Arvio: kirjat
Päivi Alasalmi: Pajulinnun huuto. Gummerus. 285 s.

Päivi Alasalmen tuotanto on monipuolista, jos jokin. On fiktiota ja faktaa, dekkaria ja satua, säröileviä idyllejä ja yhteiskunnallista sanomaa.

Viimeisin aluevaltaus on historiallinen romaani, josta löytyy kumpaakin viimeksi mainittua.

Pajulinnun huuto jatkaa pari vuotta sitten ilmestyneen Joenjoen laulun tarinaa. Tai ainakin yhtä niistä: siinä, missä Joenjoen laulu seikkaili kolmella eri aikatasolla, pysytään Pajulinnun huudossa tiukasti 1500-luvulla, Inarijärven rannan saamelaisyhteisössä.

Pajulinnun huuto

Päivi Alasalmi

Kustantaja: Gummerus

Ilmestymisvuosi: 2015

Laji: Kaunokirjat, historia, romantiikka

Tarinan päähenkilö on Soruia, pirkkalaiselle Kaukomielelle eli etelän miehelle lapsen synnyttänyt nuori saamelaisnainen. Joenjoen laulussa kerrottu Soruian ja Kaukomielen rakkaustarina on päättynyt ikävästi, joten kun Kaukomieli palaa Saamenmaahan kavereiden kera, on vastaanotto kylässä ymmärrettävästi epäluuloinen.

Historiallisen romanttisen romaanin kaavaa noudattaen Soruia ja Kaukomieli uhmaisivat nyt sukujaan, seuraisivat sydämiään ja viettäisivät reippaanlaisesti aikaa taljojen välissä.

Alasalmi kuitenkin murtaa tämän kaavan ronskisti, ja hyvä niin. Pajulinnun huuto ei ole rakkausromaani, vaikka tunteita ja seksiä löytyykin.

Romantiikan sijaan keskeiseksi teemaksi nousevat ihmiskunnan ikuisesti ajankohtaiset vitsaukset: itsekkyys, ahneus ja tekopyhyys.

Tässä kuviossa rauhaa rakastavat saamelaiset ja väkivaltaiset pirkkalaiset asettuvat vastakkain vähän turhankin mustavalkoisesti, ja pirkkalaisten mukana seuranneen munkin pullava hahmo kultaristeineen ja pakkokäännyttämisineen kaikkineen paisuu suorastaan karikatyyriksi.

Pajulinnun huudon parasta antia on Soruian hahmo. Soruia on järkevä ja vahva, eikä hänen kanssaan tarvitse pelätä epäloogisia ja epäuskottavia hyppäyksiä itsetuhoisiin suuntiin. Yliluonnolliset elementitkin ovat luonnollinen osa sekä Soruiaa että tarinan kuvaamaa perinnettä.

Saamelaiset ovat pitkään olleet varsin näkymättömiä valtaväestön kirjallisuudessa, sekä historiansa että nykyhetkensä puolesta. Kaikki avaukset oman maan kulttuurihistorian tutuksi tekemiseen myös tältä osin ovat siis paikallaan.

Mukavana lisänä vielä se, että Alasalmen kieli ja kerronta soljuvat mutkattomasti eteenpäin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat