Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rock'n'rollin pioneeri Jerry Lee Lewis on henkiinjäämiseen maailmanmestari

80-vuotiaalla Jerry Lee Lewisillä on ollut poikkeuksellinen taito pysytellä elossa

Kulttuuri
 
Markku Ulander Lehtikuva
Jerry Lee Lewis on konsertoinut Suomessa useita kertoja, niin myös heinäkuussa 1997.
Jerry Lee Lewis on konsertoinut Suomessa useita kertoja, niin myös heinäkuussa 1997. Kuva: Markku Ulander Lehtikuva
Arvio: kirjat
Jerry Lee Lewis ja Rick Bragg: Omin sanoin (His Own Story). Suom. Ari Väntänen. Like. 545 s.

 

Syyskuussa 80-vuotta täyttänyt pianistilegenda Jerry Lee Lewis on yksi rock'n'rollin historian pahimmista jääräpäistä.

Mutta hän oli myös lahjakas ihmelapsi, joka oppi soittamaan jo pienenä kappaleen kuin kappaleen korvakuulolta ja ensi yrittämällä oikein.

Omin sanoin

Jerry Lee Lewis, Rick Bragg

Kustantaja: Like

Ilmestymisvuosi: 2015

Laji: Tietokirjat, elämäkerrat, Musiikki

Lewisin ansiot varhaisen rock'n'rollin pioneerina on dokumentoitu vuosikymmenten kuluessa niin perusteellisesti, ettei Pulitzer-palkitun journalistin Rick Braggin olisi tarvinnut käyttää vanhan kertaamiseen leijonanosaa kirjastaan.

Uutta kerrottavaa olisi löytynyt esimerkiksi Lewisin urasta 1960-luvulla.

Hänen tuolloin Smash-levymerkille tekemänsä albumit kuuluvat 1950-luvun rokkareiden 1960-luvulla tekemien levytysten parhaimmistoon, mutta koska ne eivät olleet hittejä, ne eivät ole saaneet osakseen ansaitsemaansa huomiota.

Eivätkä saa vieläkään. Myös Bragg ohittaa suurimman osan Smash-albumeista maininnalla.

Bragg kompastelee muutenkin kuvatessaan sankarinsa musiikillisia ansioita. Hän jumittuu pitkin kirjaa kuvailemaan väsyttävyyteen saakka Lewisin "rajua lavashow'ta" tyylillä, joka tuli tutuksi jo 1970-luvun suomalaisessa nuoriso- ja rokkilehdistössä.

Hieman samanlaista höttöä on Elviksen ja Lewisin ystävyyden kuvailu, josta ei ole juuri muuta todistusaineistoa – ei ensimmäistäkään valokuvaa – kuin Lewisin omat hieman höperöt muistelut.

Sinnikkäästi Bragg kuitenkin kasvattaa Elviksestä Lewisille lähes veljeen verrattavan hahmon, johon hän jatkuvasti peilaa Lewisiä. Siinä missä Elvis oli nössö, Lewis oli tosimies, siinä missä Elvis siirtyi balladilaulajaksi, Lewis pysyi uskollisena rock'n'rollin "vaaralliselle hengelle", ja niin edelleen.

Aivan kuin rockmusiikin "henki" olisi jo 1950-luvulla ollut nätisti paketoitu käsite. Ei se ollut. Vielä vuosikymmenen lopussakaan juuri kukaan ei edes musiikkialalla uskonut, että rockmusiikilla olisi edessään tulevaisuus.

Todennäköisesti Lewiskin oli uskollisempi lähinnä omalle oikuttelevalle persoonalleen.

Lewisin ihmissuhteiden psykologiasta Bragg saa irti enemmän.

Lewisillä oli ainakin kaksi sekä hänen uraansa että persoonaansa syvällisesti vaikuttanutta ihmistä.

Toinen oli Lewisille tilaisuuden levyttämiseen ja uran suuret läpimurtohitit mahdollistanut Sun-levymerkin perustaja Sam Phillips.

Toinen on Lewisin serkku Jimmy Swaggart, joka kasvoi vaikutusvaltaiseksi tv-evankelistaksi amerikkalaiseen tietoisuuteen lähes rinta rinnan serkkunsa rock'n'roll -maineen kanssa. Swaggartilla oli tapana soimata serkkuaan julkisesti saarnoissaan.

Silti "synnissä elänyt" Lewis kunnioitti Swaggartia ja pysyi tämän ystävänä. Tämän peilikuvamaisen suhteen avulla Bragg onnistuu tarkastelemaan laajemminkin syvän etelän kulttuuriin konkreettisesti 1950-luvulla kuulunutta lihan ja hengen välistä vääntöä.

Bragg on parhaimmillaan kuvatessaan Lewisin myöhempiä vaiheita. Tarina siitä, miten rattijuopunut Lewis kaahaa lajitelma käsiaseita autossaan Elviksen kartanon porttiin, on samaan aikaan sekä surullinen että kohottava.

Episodi kuvaa hyvin, kuinka kaksi luonteeltaan täysin erilaista rock-pioneeria kasvoivat reagoimaan siihen, että olivat ajautuneet jo nuorina miehinä omien myyttiensä vangeiksi.

Toinen katseli maailmaa valvontakameroiden välityksellä kartanoonsa eristyneenä, toinen yritti ryypätä, naida ja kaahata itsensä uudelleen huipulle. Toinen oli jähmettynyt, toinen maanisessa liikkeessä.

Lewisin poikkeuksellinen taito pysytellä elävien kirjoissa korostui 1980- ja 1990 -lukujen kuluessa, jolloin hänen fyysinen ja psyykkinen terveytensä alkoi horjua elämäntavan seurauksena. Vatsalaukku hajosi useampaan kertaan, miljoonien verovelat rysähtivät niskaan.

Näistä kaikista Lewis selviytyi, kuten lopulta päihdekierteestäkin.

Vain asenne pysyi ennallaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat