Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Siiri Enorannan fantasiaromaanissa naiset sietävät miehiä vain vaivoin

Siiri Enoranta kirjoittaa kuulasta fantasiaa naisten valtakunnasta

Kulttuuri
 
Päivi Heikkilä-Halttunen
Arvio: nuortenkirjat
Siiri Enoranta: Surunhauras, lasinterävä. WSOY. 473 s.
HS-suositus: Yli 12-vuotiaille.

Siiri Enoranta (s. 1987) luo jatkuvasti uusia tarkkapiirteisesti rakennettuja, kiehtovia maailmoita. Pitkäkestoiset sarjat eivät häntä kiinnosta. Itsenäisten teosten kautta hän antaa lukijalle mahdollisuuden jatkaa tarinaa vielä sen päättymisen jälkeen. Näin ajattelee myös syksyn kimmeltävän uutuuden yksi keskushenkilö, Uli-poika, joka on tallentanut muistiin oman Surukauriin kansansa kohtaamisen Sarastuksen valtakunnan kanssa. Hän toteaa lopuksi: "Minä en näe mitä seuraavaksi tapahtuu, eikä minun kuulukaan".

Viime syksynä ilmestynyt Maria Turtschaninoffin Maresi kertoi naisten luostariyhteisöstä, jolla oli syynsä vihata miehiä.

Enorannan romaanin keskiössä on 16-vuotias lapsivaltiatar Sadeia, jonka diktatuurissa miehiä vain vaivoin siedetään suvunjatkamisen takia. Naisten väliset suhteet niin rakkaudessa kuin lasinpuhaltamisen vaativassa työssä pitävät valtakunnan kukoistavana.

Minäkertojan varaan rakennettujen teosten jälkeen Enoranta on päätynyt kaikkitietävään kertojaan, joka kuvaa tapahtumia eri henkilöiden kautta. Sadeia haluaa Surukauriin kansan myyttisen eläimen omakseen, ja juopa kahden kansan välillä syvenee traagisesti.

Köyhän ja eristyneen mutta onnellisen yhteisön kohtaaminen liikauttaa lopulta valtiattaren elämänarvoja uusille raiteille. Veristen yhteenottojenkin keskellä kerronta säilyy pakahduttavan kuulaana.

Rakkauden ja kaipuun siivittämässä tarinassa on monia sivukudelmia, jotka kuitenkin prisman heijastusten tavoin liittyvät yhteen suureen juoniaihioon.

Romaani vaatii lukijaltaan keskittymistä, mutta vaiva palkitaan moninkertaisesti. Enoranta lumoaa lukijansa, ja aivan oikeutetusti romaani on suunnattu sekä nuorille että aikuisille.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat