Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Alati uutta tietoa metsästävä sankarijournalisti Vesa Sirén johdattaa Sibelius-hulluuteen

Vesa Sirén löysi murrosiässä kokonaislevytyksen ja tiesi saapuneensa kotiin

Kulttuuri
 
Olli Löytty
Outi Pyhäranta / HS
Vesa Sirén tutki Kansallisarkistossa säveltäjän siskon Linda Sibeliuksen arkistoa.
Vesa Sirén tutki Kansallisarkistossa säveltäjän siskon Linda Sibeliuksen arkistoa. Kuva: Outi Pyhäranta / HS
Arvio: kirjat
Vesa Sirén: Kohtalona Sibelius. Otava. 416 s.

Millaista se on, kun kohtalona on Sibelius? Tietokirjailija ja Helsingin Sanomien toimittaja Vesa Sirénille se näyttäisi merkitsevän päättymätöntä salapoliisityötä, neitseellisten todisteiden metsästämistä, Sibeliusta koskevan kokonaiskuvan väsymätöntä täydentämistä.

Rakastumiseen johtaneet tapahtumat alkavat Tampereen pääkirjaston levyosaston palautuslaarista, josta murrosikäinen tutkimusmatkailija löytää 1960-luvulla julkaistun Lorin Maazelin ja Wienin filharmonikkojen Sibeliuksen sinfonioiden kokonaislevytyksen.

Kun levysoittimen neula osuu neljännen sinfonian kohdalle, nuorimies tietää saapuneensa kotiin: "Koin voimakkaasti, että tämä musiikki puhuu juuri minun kieltäni ja ymmärtää minua täydellisesti. Sen loogisuus oli vääjäämätöntä, eikä yksikään nuotti voinut olla mitenkään toisin."

Kohtalona Sibelius

Vesa Sirén

Kustantaja: Otava

Ilmestymisvuosi: 2015

Laji: Tietokirjat, Musiikki

Nimestään ja alun uskoontulokertomuksesta huolimatta Kohtalona Sibelius ei ole tunnustuskirja. Se on hieman sääli, mutta toisaalta kirja toimii mainiosti Sibelius-tiedon kertaajana ja päivittäjänä.

Pääpaino kirjassa on Sibeliusta koskevan tutkimuksen ja elämäkertojen esittelyssä. Sirén vetää hyllystään esiin kirjoja, kertoo niiden syntyhistorian ja käy läpi uudet oivallukset, puutteet ja suoranaiset virheet. Loppupuolella samaa metodia sovelletaan levyhyllyyn ja esitellään muutamin luonnehdinnoin kirjoittajan mielestä tärkeimmät levytykset.

Etenemistapa saattaa näin kerrottuna kuulostaa tylsältä, mutta Sirénin käsittelyssä Sibelius-aiheisen kirjallisuuden katsaus muuttuu jännittäväksi kertomukseksi kirjojen syntyvaiheita koskevine värikkäine anekdootteineen.

Kuvaus Erik Tawaststjernan megalomaanisen Sibelius-kirjasarjan tekemisestä loihtii esiin jo kadonneen maailman, jossa taidekäsitykset olivat suurien intohimojen kohteita, mutta jossa nykylukija näkee nostalgian ohella koomisiakin piirteitä.

Kysymys Sibeliuksen poliittisista näkemyksistä ja väitetyistä natsisympatioista käydään kirjassa läpi tyylikkäästi, erilaisille näkemyksille tilaa antaen mutta yksinkertaistavia päätelmiä välttäen.

Kirjaa lukemalla pääsee hyvin kärryille siitä, miten Sibeliuksen maine on vuosien varrella rakentunut ja mitä puolia hänestä on milloinkin noussut esiin niin ulkomailla kuin Suomessa. Kirjallisuuskatsaus ulottuu jopa muuhun tänä vuonna ilmestyneeseen Sibeliuksen 150-vuotisjuhlavuoden satoon.

Loppua kohden kertojaksi asettuu alati uutta Sibelius-tietoa metsästävä sankarijournalisti. Osa tarinoista on ennalta tuttuja Helsingin Sanomien lukijoille.

Kun Sirén lukee ruotsalaisrunoilija Tomas Tranströmeriä, hänen päässään alkaa soida Sibelius. "Runoilija kuvasi juuri niitä tuntemuksia, joita koen kuunnellessani Sibeliuksen seitsemännen sinfonian loppua."

Suomentajalta ja runoilijan vaimolta Sirén saa tietää, että Tranströmer oli kuunnellut paljon Sibeliusta esikoiskokoelmaansa kirjoittaessaan ja että ainakin yhdessä myöhemmässä runossa Sibeliuksen musiikilla oli ollut tärkeä merkitys. Sirén löytää säveltäjän ja runoilijan tuotannoista muutakin "sielunveljeyttä".

Wienissä matkustaessaan Sirén huomaa, että Sibeliuksen muistolaatta on kiinnitetty aivan eri taloon kuin missä säveltäjämestari aikoinaan asui. Se, että kyltti lopulta kiinnitetään oikeaan seinään, ei ole tietystikään mikään mullistava historiallinen korjausliike, mutta tarina osoittaa hienosti sibeliaanisen kutsumuksen mittakaavan.

KoskaKohtalona Sibelius kertoo intohimosta, lukijaa kiinnostaa, miksi Sirén on rakastunut juuri Sibeliukseen. Kirjassa esitetään vakuuttavasti, miten moneksi Sibeliuksesta on, mutta ihan tarkasti ei ainakaan tälle lukijalle selvinnyt, mikä saa kokeneen musiikkitoimittajan pysymään uskollisena nuoruudenrakkaudelleen.

Kirjan alussa Sirén hieman väläyttää sisintään, mutta enemmänkin olisi voinut sanoa siitä, miltä Sibelius tuntuu.

Kun Sirénin kirjaa vertaa viime vuonna ilmestyneeseen Antti Vihisen teokseen Minä ja Mozart, on selvää, kumpi kirjoittajista laittaa itsensä enempi likoon. Vihisen kirja on kaikessa jopa ylettömässä fanittamisessaan hupsumpi, mutta sen lukija pääsee totta vie kirjoittajan ihon alle.

Mutta on Siréninkin into tarttuvaa lajia. Minua kosketti rekisteristä poikkeava sanavalinta erään kirjareferaatin yhteydessä, kun Sirén kertoo olevansa "heikkona" joihinkin Sibeliuksen askeettisiin pianominiatyyreihin, kuten Metsälampeen.

Etsin oitis kyseisen kappaleen internetistä ja lankesin sitä kuunnellessani loveen minäkin. Pieni muoto voi kätkeä sisäänsä kokonaisen maailman.

 

Olli Löytty
Kirjoittaja on kirjallisuudentutkija ja tietokirjailija.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat