Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Joonas Konstigin romaanissa parasta on haparoivan isyyden kuvaus

Kulttuuri
 
Arvio: kirjat
Joonas Konstig: Perkele. Gummerus. 584 s.
Joonas Konstig
Joonas Konstig

Joonas Konstig on mieskirjailija. Tämä ei ole moite.

Sekä Konstigin edellinen romaani, ironisesti nimetty Totuus naisista, että uutukainen Perkele kertovat siitä, millaista on olla mies muuttuvassa maailmassa.

Perkele on lisäksi kuvaus taiteilijamyytistä, muusikosta, jonka nimi kasvaa miestä isommaksi.

Se on kirja pojista ja miehistä kasvamassa, unelmoimassa – ja kompastumassa. Pääosassa on kaksi mieheksi kasvanutta poikaa, melko tavallista elämää elelevä Reko ja hänen entinen koulukaverinsa Leppävaaran yläasteelta, silloinen Miikka, nykyinen Kris Liedes, maailmankuulun hevibändin Total Warin laulaja ja keulakuva.

Tarina lähtee liikkeelle, kun Miikan/Krisin manageri soittaa Rekolle ja pyytää tätä itsetuhoiseksi ryhtyneen tähtensä turvamieheksi.

Ennen pitkää kuvioihin astuu myös samoilta Leppävaaran kulmilta tuttu Anna, josta muodostuu etenkin Rekolle jonkinlainen jalustalle nostettu jumalatarhahmo.

Naiset Annaa myöten jäävät Perkeleessä auttamatta statisteiksi. Tämä saattaisi harmittaa, ellei se olisi niin häpeilemättömän suoraa. Näkökulma on valittu, näkökulma on miehen: ottakaa tai jättäkää.

Naisten lisäksi etäisiä ihmeitä ovat myös lapset, nuo viattomuuden symbolit, joiden kautta aikuinen oppii itsestään. Samoin kuin Totuus naisista -kirjassa, myös Perkeleessä parasta on haparoivan isyyden kuvaus. Sen kautta aikuinen mies muuttuu tunnistettavaksi, samaistuttavaksi ja ymmärrettäväksi.

Sen kautta pojasta tulee mies, jonka elämällä on tarkoitus:

"Hän pitää lasta käsistä kiinni ja pyörii paikallaan ympyrää niin että lapsi lentää ilmassa. Lapsi nostaa katseensa häneen ja nauraa, kaikki muu ympärillä on sumeaa pyörrettä mutta lapsen kasvot näkyvät kirkkaina."

Romaanin eeppistä mittaa olisi voinut hieman suitsia. Konstigin kieli toki rullaa eteenpäin niin, ettei lukeminen tunnu työläältä suvantokohdissakaan, mutta napakoittaminen olisi piristänyt juonta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat